GOOGLE NEWS, ΖΟΥΜΕ ΑΛΗΘΙΝΑ

Αη Στράτης! Το καταφύγιο της γαλήνης…

Αν θέλεις διακοπές με ξαπλώστρες ξέφρενους ρυθμούς σε club ή μπαράκια, θες την άνεσή σου, τότε δεν θα σου προτείνω τον Άη Στράτη.

Αν, όμως, θες την ηρεμία σου, τότε σε αυτό το νησί, εκεί στην γαλήνη του βορειοανατολικού Αιγαίου, θα βρεις τον ιδανικό τόπο αν θες να απομονωθείς. Ένα νησί που υπήρξε και τόπος εξορίας για τον Γιάννη Ρίτσο, τον Μάνο Κατράκη, τον Μενέλαο Λουντέμη,  τον Τάσο Λειβαδίτη και χιλιάδες άλλους.

Του Δημήτρη Γιαγτζόγλου

Σε αυτή την κουκίδα, από τις 23 Ιουλίου και για 10 μέρες 36 νέες και νέοι από Ελλάδα, Δανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Βουλγαρία και Γαλλία θα συγκεντρωθούν και θα συζητήσουν για την έννοια της Δημοκρατίας. Ένα πολυεθνικό καραβάνι που θα γίνει ένα με τους επισκέπτες και τους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους του νησιού, στο πλαίσιο ανταλλαγής νέων με τίτλο «Democrazy». Θα λάβουν μέρος σε βιωματικά εργαστήρια, παιχνίδια ρόλων, ρητορικούς διαλόγους και μαρτυρίες θα προσεγγίσουν τις αρχές της Δημοκρατίας.

Την  ευθύνη για την διοργάνωση έχει η Αστική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση You in Europe και η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus. Κι όλα αυτά υπό την αιγίδα του Δήμου.

«Η πρώτη συνάντηση έγινε στα Μουδανιά στην Χαλκιδική. Θέμα μας τότε ήταν ο ευρωσκεπτικισμός και πως τον βλέπουν οι νέοι. Εκεί, λοιπόν, έπεσε στο τραπέζι και η ιδέα να γίνει αυτή η συνάντηση στον Άη Στράτη με θέμα την Δημοκρατία» μας λέει ο κ. Βασίλης Στούλος υπεύθυνος δικτύωσης και διεθνών σχέσεων του You in Europe. «Τα παιδιά από την χώρα μας που θα πάρουν μέρος στην συνάντηση είναι τα παιδιά του Άη Στράτη. Το σημαντικό είναι παιδιά που ζουν στο νησί, εκτός όλων των άλλων, θα διηγηθούν στους νέους από τις άλλες χώρες τι έχουν ακούσει από τις μαρτυρίες των μεγαλύτερων για τα χρόνια που το νησί ήταν τόπος εξορίας. Και στόχος μας είναι αυτά τα παιδιά να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, να λάβουν μέρος σε ανάλογα προγράμματα. Ήδη δεν έχουμε μείνει μόνο σε αυτές τις συναντήσεις. Αυτή την στιγμή νέες και νέοι από την χώρα μας προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους από 2 έως 12 μήνες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο».

Στον Άη Στράτη βρέθηκα το 2010. Τις καλύτερες εντυπώσεις έχω. Σπάνια ομορφιά, μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, απέραντο γαλάζιο. Το μάτι φτάνει μέχρι του Άγιο Όρος. Παρθένες παραλίες. Γίνεσαι ένα με την φύση.

Τι δεν θα ξεχάσω ποτέ. Είχα πάει για την ταξιδιωτική εκπομπή που παρουσίαζα. Κι εκείνες τις μέρες είχε ένα γάμο στο νησί. Όπου κι αν πήγαινες, όποιον κι αν άκουγες το θέμα ήταν ο γάμος. Πήγα σε ένα παντοπωλείο να πάρω κάτι. Ο κύριος εκεί βιαστικός να ετοιμαστεί για τον γάμο. Και μόλις ήρθε η ώρα του γάμου κατάλαβα το γιατί. Η διαδικασία και το τελετουργικό μαγευτικά. Το ζευγάρι βόλτα σε όλα τα σοκάκια και τους δρόμους του νησιού με μουσικές. Μαζί και όλος ο κόσμος. Καλεσμένο όλο το νησί και ντόπιοι και επισκέπτες. Όλοι ένα. Και το γλέντι μετά. Σαν σε πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου. Δυστυχώς το γλέντι το άφησα στην μέση.

Το μικρό πλοίο για την Λήμνο έφευγε ξημέρωμα. Άκουγα την μουσική και μέσα από το πλοίο για ώρα. Μουσική από το γλέντι και μια μοναδική ανατολή!