GOOGLE NEWS, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άνοιξε «παραθυράκι» για αλλαγές στις μεταθέσεις ο Παναγιωτόπουλος

Ένα θέμα που «καίει» το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων έπιασε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανοίγοντας «παραθυράκι» για βελτιώσεις.

Γράφει ο Κώστας Αττίας

Οι πιέσεις της Ένωσης Στρατιωτικών της Ηπείρου στους τοπικούς Βουλευτές και η στήριξη των Βουλευτών με την παραπομπή στην Βουλή των αιτημάτων τους φαίνεται πως τελικά αποδίδει καρπούς.

Το αίτημα των στρατιωτικών, όχι μόνο στην Ήπειρο αλλά σε όλη την Ελλάδα, είναι κάποια στιγμή να σταματάει το σερί των μεταθέσεων ανά την χώρα και να θεσπιστεί ένα είδος αμετάθετου.

Το ΥΠΕΘΑ παγίως λέει πως υπάρχουν αρκετά κοινωνικά κριτήρια τα οποία επηρεάζουν τον σχεδιασμό των υπηρεσιακών μετακινήσεων (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, στελέχη με σύζυγο ή τέκνα με αναπηρία κλπ), και πως η εκ προοιμίου θεσμοθέτηση οιονεί «αμετάθετου» προνομίου για κατηγορίες στελεχών με μόνο κριτήριο τα έτη υπηρεσίας, εισάγει ασφυκτικούς περιορισμούς στην Υπηρεσία.

«Παράθυρο» ελπίδας

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, αυτή την φορά, απαντώντας στον Γιώργο Αμυρά σημείωσε μεν πως σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, «ο σχεδιασμός των μεταθέσεων και αντιστοίχων υπηρεσιακών μεταβολών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, διέπεται κατά προτεραιότητα από υπηρεσιακά και κοινωνικά κριτήρια, με πρώτιστο στόχο κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών και την προάσπιση του αξιόμαχου, με ταυτόχρονο σεβασμό των προσωπικών αναγκών των στελεχών» θέλοντας να πει πως υπάρχουν σήμερα ασφυκτικοί περιορισμοί στην Υπηρεσία, άφησε όμως ταυτόχρονα να φανεί πως σκέφτεται να βρει τρόπο για βελτιώσεις.

Και αυτό γιατί όπως λέει «σε κάθε περίπτωση και στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για τον εξορθολογισμό, αλλά και τη βελτίωση του ισχύοντος συστήματος μεταθέσεων του στρατιωτικού προσωπικού, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας συλλέγει, επεξεργάζεται και αξιολογεί τις απόψεις και προτάσεις των Γενικών Επιτελείων προκειμένου να προβεί, όποτε και εφόσον αυτό κριθεί σκόπιμο, στις αναγκαίες τροποποιήσεις και βελτιώσεις».

Έτσι περνάει στα Επιτελεία το «μπαλάκι» να κάνουν τις προτάσεις τους για να ληφθεί στην συνέχεια και η πολιτική απόφαση.