GOOGLE NEWS, ΥΓΕΙΑ

Αυτό είναι το κόλπο που θα σας κάνει να λατρέψετε το τρέξιμο ακόμη και αν μέχρι σήμερα το μισείτε!

Υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων σε αυτόν τον κόσμο: εκείνοι που απολαμβάνουν το τρέξιμο και εκείνοι που αισθάνονται ότι κάθε γρήγορο βήμα τους φέρνει πιο κοντά στον… θάνατο!

Το γεγονός είναι ότι το τρέξιμο αποτελεί μια απίστευτα φθηνή και βολική μορφή άσκησης. Πώς λοιπόν οι άνθρωποι της δεύτερης κατηγορίας μαθαίνουν να το αγαπούν;

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, είναι όλα σχετικά με την αλλαγή της νοοτροπίας σας.

Δεν είναι η πρώτη που εξετάζει πώς η νοοτροπία ενός ατόμου επηρεάζει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την άσκηση.  Η διαφορά είναι πως οι περισσότερες από τις προηγούμενες έρευνες εξέτασαν σύντομες «εκρήξεις» άσκησης, ενώ αυτή η μελέτη αφορούσε τον τρόπο αντιμετώπισης κατά τις προπονήσεις αντοχής που διαρκούν περισσότερο από μία ώρα.

Οι ερευνητές από την Ομάδα Γνωσιακής Επιστήμης του Αμερικανικού Στρατού στρατολόγησαν 24 δρομείς, 15 εκ των οποίων γυναίκες και όλοι μεταξύ 18 και 33 ετών, για να δοκιμάσουν δύο διανοητικές στρατηγικές κατά τη διάρκεια τρεξίματος σε διάδρομο γυμναστικής. Αυτοί σίγουρα δεν ήταν αρχάριοι, αφού κατά μέσο όρο, έτρεχαν 50 χιλιόμετρα την εβδομάδα, με τη μεγαλύτερη διαδρομή να φτάνει σε απόσταση 10 χιλιομέτρων.

Κάθε δρομέας πήγε στο εργαστήριο τρεις φορές. Η πρώτη φορά ήταν για να προθερμανθεί και να συνηθίσει τον εξοπλισμό. Μια εβδομάδα μετά, τους έβαζαν ένα όργανο παρακολούθησης του καρδιακού παλμού και ένα ηλεκτρόδιο απεικόνισης του εγκεφάλου, πήραν ένα διάδρομο και τους είπαν να χρησιμοποιήσουν μία από τις δύο γνωστικές στρατηγικές καθώς έτρεχαν.

Η μία, που ονομάζεται γνωστική επανεκτίμηση, αφορούσε την υιοθέτηση μιας «ουδέτερης, ανεξάρτητης στάσης απέναντι στην εμπειρία» – για παράδειγμα, εξετάζοντας την αντικειμενικά σαν να ήταν επιστήμονας ή δημοσιογράφος.

Ο άλλος, απλά αποκαλούμενος απόσπαση της προσοχής, τους είχε επικεντρώσει την προσοχή τους σε κάτι ουδέτερο και άσχετο, όπως «το περιεχόμενο ενός καταστήματος με είδη γραφείου».

Οι συμμετέχοντες έτρεξαν για μιάμιση ώρα. Κάθε 15 λεπτά, οι ερευνητές τους υπενθύμισαν τις οδηγίες τους και κάθε 30 λεπτά, οι δρομείς είπαν στους ερευνητές πώς αισθάνονται.

Παρά το γεγονός ότι διατήρησαν τον ίδιο βηματισμό και καρδιακό ρυθμό, οι δρομείς που χρησιμοποιούσαν την πρώτη στρατηγική αισθάνθηκαν χαμηλότερα επίπεδα συναισθηματικής διέγερσης και ένοιωθαν ότι έκαναν λιγότερες προσπάθειες.

Η τεχνική απόσπασης της προσοχής, από την άλλη πλευρά, δεν έκανε καμία διαφορά στα αισθήματα της διέγερσης ή της προσπάθειας.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η επανεκτίμηση είχε μεγαλύτερη επίδραση από την αποστροφή, αφού οι άνθρωποι που επαναπροσδιόρισαν τις σκέψεις τους για να επικεντρωθούν στα αρνητικά χαρακτηριστικά τους ήταν καλύτεροι στο να ξεπεράσουν τη διάσπαση, από εκείνους που προσπάθησαν να αποσπάσουν την προσοχή τους από μη σχετιζόμενα θέματα. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι αντιμετωπίζοντας τους φόβους σας, αντί να αποσπάτε τον εαυτό σας για να αποφύγετε να τις σκεφτείτε, είναι ο μόνος τρόπος να μπορέσετε πραγματικά να τους ξεπεράσετε.

Από την άλλη πλευρά, η έρευνα δείχνει ότι η σκέψη για κάτι άλλο απλά παρατείνει το αναπόφευκτο. Πρέπει να κάνετε πραγματικά την ψυχική εργασία αν θέλετε να αλλάξετε τον τρόπο που αισθάνεστε.

Υπάρχουν μερικοί περιορισμοί σε αυτή τη μελέτη, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι οι δρομείς ήταν τόσο έμπειροι που ο ρυθμός δεν ήταν τόσο έντονος όσο οι ερευνητές είχαν προγραμματίσει να είναι. Αλλά ο μεγαλύτερος περιορισμός ήταν μέσα στο μυαλό τους: Οι δρομείς δεν σκέφτονταν πραγματικά όσα τους ζητήθηκε να σκεφτούν κατά τη διάρκεια του πειράματος. Δηλαδή, όταν οι ερευνητές τους ρώτησαν τι νόμιζαν ενώ έτρεχαν, οι δρομείς δεν άρχισαν να λένε πράγματα όπως «Παρατήρησα την πορεία μου σαν να ήμουν επιστήμονας» ή ότι «προσπάθησα να δω την κατάσταση ως θετική όσο το δυνατόν «και» σκέφτηκα λογικά για την εμπειρία «. Τελικά, οι ερευνητές αποφάσισαν ότι ο ορισμός τους για τη γνωστική επανεκτίμηση ήταν πολύ αυστηρός και αυτό που οι διαγωνιζόμενοι σκέφτηκαν πραγματικά μετρά ως γνωστική επανεκτίμηση. Ανεξάρτητα από αυτούς τις εξορθολογισμούς, αυτό είναι μια μεγάλη προειδοποίηση για τα αποτελέσματα.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, μπορεί να αξίζει τον κόπο να δείτε αν μπορείτε να επαναπροσδιορίσετε την κατάστασή σας καθώς τρέχετε. Αντί να αφοσιώνεστε στα ακουστικά σας ελπίζοντας ότι όλα θα έχουν τελειώσει σύντομα, κάντε αυτό που έκαναν αυτοί οι δρομείς και δείτε την προπόνηση με θετικό ή αυστηρά ορθολογικό πρίσμα.

Εξάλλου, υπάρχει ένα πλεονέκτημα που όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα βίωσαν, ακόμη από και την ομάδα ελέγχου: Το τρέξιμο τους έκανε να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι από πριν.