GOOGLE NEWS, ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας που ακολουθούν πολλοί δισεκατομμυριούχοι

Δεν υπάρχει μαγική συνταγή για την επιτυχία, αλλά αν θέλετε να ακολουθήσετε την πορεία του δισεκατομμυριούχου Charlie Munger, κάνοντας αυτό που ονομάζεται αντίστροφη σκέψη θα σας φέρει τουλάχιστον στη σωστή νοοτροπία.

Ο Charlie Munger, είναι ο επιχειρηματικός εταίρος του Warren Buffett και  Αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway. Η καθαρή της αξία είναι κοντά στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια και ενώ τα χρήματα δεν είναι ο μοναδικός ορισμός της επιτυχίας, ο αριθμός αυτός είναι αρκετά εντυπωσιακός.

Ανάμεσα σε αυτά που λέει  είναι πως «το μόνο που θέλω να ξέρω είναι πού θα πεθάνω, οπότε δεν θα πάω ποτέ εκεί». Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται λίγο σκοτεινό, το σημείο που προσπαθεί να τονίσει είναι η σημασία της αποφυγής του χειρότερου αποτελέσματος. Είναι μια τακτική που ονομάζεται αντιστροφή.

Εξετάστε το επίτευγμα των ονείρων σας για μια στιγμή και στη συνέχεια, επικεντρωθείτε στο αντίθετό του. Επικεντρωθείτε σε όλα τα πράγματα που δεν θέλετε να συμβούν και σε όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αποτύχει η πορεία σας προς αυτόν τον στόχο. Στη συνέχεια, λάβετε μέτρα για να αποφύγετε αυτά τα εμπόδια. Αυτή η διαδικασία της ανάποδης πρώτης σκέψης προέρχεται από τον Γερμανό μαθηματικό Carl Gustav Jacob Jacobi. Εκείνος έλεγε: «αντιστρέψτε τα πάντα» συνιστώντας ότι «πολλά σκληρά προβλήματα λύνονται καλύτερα όταν αντιμετωπίζονται από την ανάποδη».

Έχεις ένα δύσκολο πρόβλημα για να λύσεις; Ξεκίνησε αναλογιζόμενος πρώτα από τη δυνητική καταστροφή. Η μέθοδος αναφέρεται στο βιβλίο του Josh Kaufman «Οι πρώτες 20 ώρες», στο οποίο δίδει ένα εξαιρετικά ρεαλιστικό παράδειγμα για να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν πραγματικά την ανεστραμμένη σκέψη:

«Μελετώντας το αντίθετο από αυτό που θέλετε, μπορείτε να εντοπίσετε σημαντικά στοιχεία που δεν είναι άμεσα προφανή. Σκεφτείτε πως θέλετε να κάνετε κανό καγιάκ. Τι πρέπει να ξέρω αν θέλω να κάνω σε έναν ορμητικό γεμάτο βράχια ποταμό;

Εδώ είναι η αντιστροφή: Πως θα ήταν αν όλα πήγαιναν στραβά;

• Βρέθηκα κάτω από το νερό και δεν μπορούσα να βγω στην επιφάνεια.

• Πλημμύρησε και βυθίστηκε το κανό μου

• Χτύπησα το κεφάλι μου πάνω σε ένα βράχο.

• Έχασα το κουπί.

• Έπεσα από το καγιάκ μου και κόλλησα σε ένα σημείο του ποταμού όπου τα ρεύματα με εμποδίζουν να κινηθώ.

Εάν… κατάφερνα να πάθω όλα αυτά στη μέση ενός ποταμού, πιθανώς θα έχανα τη ζωή μου στο χειρότερο σενάριο. Αυτή η καταθλιπτική γραμμή σκέψης είναι χρήσιμη, διότι δείχνει μερικές δεξιότητες που είναι πιθανώς πολύ σημαντικές:

• Μάθετε να στέκεστε στο καγιάκ ακόμη και αν έχει αναποδογυρίσει.

• Μάθετε πώς να αποφύγετε το να σφηνώσει το καγιακ.

• Μάθετε πώς να αποφύγετε να χάσετε το κουπί.

• Μάθετε τρόπους ασφαλούς ράφτινγκ γύρω από μεγάλους βράχους.

• Εξερεύνηση του ποταμού πριν από την κατάβαση.

Αυτή η ψυχική προσομοίωση δίνει επίσης μια λίστα αγορών: «θα έπρεπε να επενδύσω σε ένα σωσίβιο γιλέκο, ένα  κράνος και άλλα εργαλεία ασφαλείας».

Μπορεί να ακούγεται απαισιόδοξο, αλλά η ανάλυση όλων των τρόπων με τους οποίους το σχέδιό σας μπορεί να αποτύχει ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η επιτυχία του.