GOOGLE NEWS, ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Concept EQT! Το πρώτο premium όχημα στην κατηγορία των μικρών Van

Το EQT μπορεί να βρίσκεται στο στάδιο της παραγωγής ωστόσο η Mercedes-BenzVans ένα χρόνο πριν το αυτοκίνητο βγει στους δρόμους, προχώρησε στη διαδικτυακή παρουσίαση του. Το μικρό Van συνδυάζει άφθονους και ευέλικτους χώρους για επτά επιβάτες.

  • Επιμέλεια:Περικλής Χαλάτσης

Η συνταγή της επιτυχίας για την Mercedes οφείλεται στην άριστη σχεδίαση, στο γενναιόδωρο χώρο αποσκευών και στην πολυτέλεια. Όταν τελικά το μικρό Van βγει από τη γραμμή παραγωγής θα έχει την ονομασία T- Class και θα απευθύνεται σε οικογένειες και σε ιδιώτες κάθε ηλικίας που θέλουν μεγάλους χώρους χωρίς όμως να χάνουν στον τομέα της άνεσης και του ντιζάιν.

Η νέα T-Class, που θα παρουσιαστεί το 2022 θα συμπληρώσει τη γκάμα των μοντέλων στην κατηγορία των μικρών Van μαζί με το επαγγελματικό Citan, το οποίο θα κάνει την πρεμιέρα του φέτος,μαζί με μια πλήρως ηλεκτρική έκδοση. Το 2023 αναμένεται να παρουσιασθεί και η  πλήρως ηλεκτρική έκδοση της T-Class.

Το νέο αυτοκίνητο βασίζεται πάνω στην επιτυχία της V-Class. Οι Γερμανοί με τις απαραίτητες παρεμβάσεις εφάρμοσαν με συνέπεια τη στρατηγική τους στην ηλεκτρική κινητικότητα. Παρουσίασαν το Concept EQT σε μια πιο συμπαγή μορφή, που είναι ένα πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο.

Το Concept EQT διακρίνεται για τις ισορροπημένες αναλογίες και επιφάνειες, τις έντονες ακμές αλλά και τους εντυπωσιακούς θόλους των τροχών. Ένα μοτίβο αστεριών «λάμπει» στο μπροστινό τμήμα BlackPanel με τους εμπρόσθιους προβολείς LED που αποτελεί συνέχεια του καπό. Οι ζάντες αλουμινίου είναι 21 ιντσών με πολύ γυαλιστερό φινίρισμα. Αίσθηση έκανε τόσο η πανοραμική οροφή όσο και το ηλεκτρικό longboard στο πίσω μέρος.

Το εσωτερικό του Concept EQT χαρακτηρίζεται από μια εκλεπτυσμένη αντίθεση άσπρου και μαύρου. Οι επενδύσεις των καθισμάτων είναι από λευκό δέρμα Nappa ενώ τα πλεγμένα δερμάτινα στοιχεία στο κεντρικό τμήμα του καθίσματος είναι από ανακυκλωμένο δέρμα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή σχεδίαση έχει το ταμπλό οργάνων. Ο ατμοσφαιρικός φωτισμός στην κεντρική κονσόλα, τις πόρτες αλλά και στο χώρο των ποδιών δημιουργεί μια ιδιαίτερα κομψή ατμόσφαιρα. Το  τιμόνι είναι πολλαπλών λειτουργιών με κουμπιά ελέγχου αφής.

Οι Γερμανοί δεν έκαναν συμβιβασμούς με την οδηγική απόλαυση της ηλεκτρικής κινητικότητας. Η T-Class στην πλήρως ηλεκτρική έκδοσή της θα είναι ο πρόδρομος ενός κορυφαίου μοντέλου στην κατηγορία μικρών Van και θα απευθύνεται σε οικογένειες και σε ιδιώτες κάθε ηλικίας.

Σύμφωνα με τον Gorden Wagener, Επικεφαλής Σχεδιαστή του Ομίλου Daimler, «η Concept EQT είναι ένα νέο Van ολιστικής προσέγγισης που διαθέτει το σχεδιαστικό DNA «SensualPurity» .Τα εντυπωσιακά σχήματα, τα κομψά διακοσμητικά στοιχεία και τα βιώσιμα υλικά που διαθέτει αποδεικνύουν περίτρανα ότι αυτό το Van ανήκει ξεκάθαρα στην οικογένεια Mercedes-EQ ».

Με το σύστημα Infotainment MBUX (Mercedes-BenzUserExperience), η Mercedes-Benz στον προαιρετικό εξοπλισμό θα έχει και τη φωνητική υποβοήθηση «HeyMercedes».

Πως λειτουργεί όμως αυτό το σύστημα;

Θα σας δώσουμε ένα παράδειγμα. Εάν κάποιος καλεί τακτικά ένα συγκεκριμένο πρόσωπο για παράδειγμα κάθε Παρασκευή μια συγκεκριμένη ώρα όταν φεύγει από το γραφείο και κατευθύνεται προς το σπίτι, το σύστημα προτείνει στην οθόνη τον αντίστοιχο τηλεφωνικό αριθμό τη συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας.

Μια άλλη λειτουργία που διευκολύνει τον οδηγό είναι το LiveTrafficInformation όπου παρέχει σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για την κυκλοφορία στους δρόμους.

Στην οθόνη του συστήματος Infotainment η ανάλυση  είναι υψηλής ποιότητας. Παρέχονται πληροφορίες από τι ώρα ξεκινάει να κινείται το αυτοκίνητο μέχρι τη ροή ενέργειας, το ιστόγραμμα κατανάλωσης αλλά και τον ωφέλιμο χρόνο για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Εμφανίζονται πληροφορίες για τους σταθμούς φόρτισης, το επίπεδο φόρτισης και  τις καιρικές συνθήκες.

Ευρύχωρο και πολυμορφικό

Το Concept EQT (μήκος/πλάτος/ύψος: 4.945/1.863/1.826 χλστ.) διαθέτει συρόμενες πόρτες και στις δύο πλευρές, οι οποίες έχουν ιδιαίτερα μεγάλο άνοιγμα και επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση και στα δύο ανεξάρτητα καθίσματα πλήρους μεγέθους της τρίτης σειράς.

Σε περίπτωση που απαιτηθεί περισσότερος χώρος, τα καθίσματα της τρίτης σειράς μπορούν να αναδιπλωθούν ή να αφαιρεθούν εντελώς, δημιουργώντας έτσι επαρκή χώρο για μεγαλύτερα φορτία. Στη δεύτερη σειρά καθισμάτων μπορούν να τοποθετηθούν τρία παιδικά καθίσματα. Χάρη στην πανοραμική οροφή υπάρχει άπλετο φως στο εσωτερικό.

Ο χώρος αποσκευών συνοδεύεται από ένα ενσωματωμένο ηλεκτρικό longboard που είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο. Βρίσκεται σε έναν αποθηκευτικό χώρο με διπλό δάπεδο, κάτω από ένα καπάκι από πλεξιγκλάς που είναι προσαρμοσμένο σε ένα αλουμινένιο πλαίσιο και βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το δάπεδο του χώρου φόρτωσης.