GOOGLE NEWS, ΥΓΕΙΑ

Δείτε πώς θα αντιμετωπίσετε το στρες σε καθημερινά προβλήματα!

Κακά πράγματα συμβαίνουν σε όλους. Δεν είναι δίκαιο, δεν είναι διασκεδαστικό, αλλά είναι γεγονός.

Ενώ δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσετε να συμβαίνουν τραγωδίες υπάρχουν λίγα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε αυτές τις αποτυχίες να γίνουν καταστροφές.

Σύμφωνα με έναν νευροεπιστήμονα, κάτι που ονομάζεται προθανάτια τεχνική είναι ένας εύκολος τρόπος να παραμείνετε ήρεμοι σε περιόδους πίεσης.

Δεν μπορείτε να βρείτε τα κλειδιά του σπιτιού σας, έχετε χάσει το βιβλίο που σας δάνεισε  η αδελφή σας, το αυτοκίνητό σας έχει χαλάσει και έξω ρίχνει «καρέκλες». Συμβαίνει και είναι απαίσιο. Το να βρίσκεστε από το πουθενά αντιμέτωποι με μια αγχωτική κατάσταση έχει επιπτώσεις  για το σώμα σας. Όταν είστε υπό άγχος, παράγετε αδρεναλίνη και κορτιζόλη, δύο ορμόνες που αυξάνουν τον καρδιακό σας ρυθμό και θολώνουν τη σκέψη σας, αλλά είναι για έναν καλό εξελικτικό λόγο.

Σκεφτείτε μια σκηνή όπου ο πρόγονος σας, την εποχή των σπηλαίων είναι πρόσωπο με πρόσωπο με μια άγρια τίγρη. Η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη που θα κυκλοφορήσουν θα του δώσουν τα απαραίτητα εργαλεία για να ξεφύγει από την πίεση θυσιάζοντας την προσοχή του εγκεφάλου στο ανοσοποιητικό σύστημα, τη λίμπιντο, το πεπτικό σύστημα και την ορθολογική σκέψη. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το σώμα του εκείνη τη στιγμή είναι να καταναλώνει ενέργεια σε αυτά τα πράγματα.

Οι μέρες που κινδυνεύουμε να γίνουμε τροφή ενός αρπαχτικού έχουν περάσει αλλά όχι και τα γεγονότα που προκαλούν άγχος.

Ο ψυχολόγος Gary Klein ανέπτυξε την έννοια του μελλοντικού εκ των υστέρων για να αντιμετωπίσει καλύτερα τα αγχωτικά σενάρια στη σύγχρονη εποχή. Η προοπτική εκ των υστέρων, που ονομάζεται επίσης και η προθανάτια τεχνική, είναι ένας τρόπος προετοιμασίας για το στρες πριν συμβεί. Επειδή δεν μπορούμε να αποτρέψουμε απαραίτητα κάθε μικρό πράγμα που αναπόφευκτα θα πάει στραβά, μπορούμε τουλάχιστον να το προετοιμαστούμε.

Ο νευροεπιστήμονας Daniel Levitin συζήτησε τα οφέλη αυτής της προσέγγισης

Ποια είναι η τεχνική; Αναζητήστε το μέλλον και φανταστείτε τα χειρότερα σενάρια που μπορεί να έχετε να αντιμετωπίσετε. Από εκεί, κάντε ό,τι μπορείτε για να αποφύγετε τους εφιάλτες σας να γίνουν πραγματικότητα ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν.

Μέρος της διαδικασίας είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι, κάτω από το άγχος, ο εγκέφαλός είναι ανίκανος να σκέφτεται καθαρά εξαιτίας της κορτιζόλης. Το τέχνασμα είναι να χρησιμοποιήσετε τον πολύτιμο και αγχωτικό χρόνο σας για να σκεφτείτε με σαφήνεια και ορθολογικό σχεδιασμό για ένα σενάριο καταστροφής.

Παράδειγμα;  Ορίστε μέρη για πράγματα που χάνονται εύκολα. Βάλτε τα κλειδιά του σπιτιού σε ένα μπολ δίπλα στην μπροστινή πόρτα. Κρατήστε το τηλέφωνό σας κοντά στο φορτιστή όταν δεν είναι στην τσέπη σας. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χάσετε πια αυτά τα πράγματα και τώρα έχετε αποτρέψει επιτυχώς κάποιες μελλοντικές «φρίκες».

Οι ειδικοί εκτιμούν πως η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί και σε πιο σοβαρά διλήμματα, όπως οι ιατρικές θεραπείες και οι οικονομικές αποφάσεις.