GOOGLE NEWS, ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Δεν πάει ο νους σας από πού προήλθαν  λέξεις όπως το σάντουιτς το λιντσάρισμα και το μποϊκοτάζ!

Έχουμε δει δρόμους συνοικίες ή και πόλεις να παίρνουν το όνομα όσων έγραψαν ιστορία.

Ωστόσο ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει μια αναδρομή σε όσους είδαν το όνομα τους να μπαίνει στο λεξικό!

Ας δούμε την προέλευση μερικών λέξεων που μπορεί  να χρησιμοποιούμε ακόμη και καθημερινά.

Σάντουιτς

Το 1762 ο John Montagu, κόμης του Sandwich, παραγγέλνει από τον μπάτλερ του ένα κομμάτι κρέας ανάμεσα σε 2 φέτες ψωμί ώστε να μπορεί να παίζει χαρτιά χωρίς να λερώνει τα χέρια του και τις κάρτες με το λάδι και το λίπος του κρέατος.

Οι υπόλοιποι , ακολουθώντας τον, παραγγέλνουν «το ίδιο με του Sandwich!» .

Φτιάχνεται λοιπόν το πρώτο σάντουιτς στη Βρετανία και καθιερώνεται ως γρήγορο και εύκολο φαγητό  για πολλούς αιώνες αργότερα.

Μποϊκοτάζ

Μην νομίζετε ότι τη λέξη «βάφτισε» κάποιος πολιτικός ακτιβιστής

Ήταν στα μέσα του 19ου αιώνα όταν  ο Άγγλος κτηματομεσίτης Charles Boycott Cunningham μετακόμισε στην Ιρλανδία για να εργαστεί για τον Λόρδο Erne , γαιοκτήμονα της περιοχής. Το 1880 όμως, οι αγρότες ζήτησαν μείωση των ενοικίων λόγω της χαμηλής παραγωγής του έτους, αίτημα που δεν έγινε πλήρως δεκτό. Αυτό οδήγησε σε διαμαρτυρίες.

Προς απάντησή τους ο Boycott προσπάθησε να κάνει έξωση σε 11 από τους αγρότες και ως συνέπεια η ένωση των αγροτών αποφάσισε να απέχει από τις εργασίες που αφορούσαν τα χωράφια και το σπίτι του γαιοκτήμονα. Κάπως έτσι ο Boycott έμεινε στην απομόνωση. Μέσα από αυτή την ιστορία προήλθε και ο όρος «μποϊκοτάζ».

Νικοτίνη

Γεννημένος το 1530, ο γάλλος διπλωμάτης Jean Nicot δεν είχε επισκεφτεί ποτέ την Αμερική, όπου το φυτό που θα έπαιρνε αργότερα το όνομα του  πρωτοκαλλιεργήθηκε. Αντ ‘αυτού, ήταν πρεσβευτής στην Πορτογαλία.  Το 1560 έστειλε στη χώρα του φύλλα και σπόρους καπνού, συνιστώντας να μελετηθεί η χρήση τους ως θεραπευτικών μέσων. Η καπνοβιομηχανία έδωσε στην ουσία το όνομα του διπλωμάτη.

Σιλουέτα

Η έννοια της σιλουέτες μας γυρνά πίσω στα χρόνια της αρχαίας Ελλάδας έτσι όπως αυτή αποτυπωνόταν στα αγάλματα των προγόνων μας. Η λέξη ωστόσο γεννήθηκε τον 18ο αιωνα από έναν Γάλλο υπουργό Οικονομικών!

Μετά τη θέσπιση ενός μεροληπτικού φορολογικού νόμου ανέπτυξε φήμη του τσιφούτη.  Σύντομα, ότι ήταν λιτό ή ήθελε να δηλωθεί η προχειρότητα του περιγραφόταν ως α λα  Silhouette…

Μαυσωλείο

Όλα ξεκίνησαν από το ταφικό μνημείο στην Αλικαρνασσό που φιλοξενούσε τη σωρό του Μαύσωλου, σατράπη της Καρίας. Το πιο εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό επίτευγμα της δυναστείας των Εκατομνίδων, ήταν τοποθετημένο σε μια μεγάλων διαστάσεων πλατεία στο κέντρο της πόλης. Το πιθανότερο είναι ότι η κατασκευή του ολοκληρώθηκε στα 351 π.Χ.

Τόσο τεράστιο ήταν το μέγεθος του κτιρίου για τα μέτρα της αρχαιότητας και τόσο πλούσιος ο γλυπτός του διάκοσμος, ώστε σύντομα συγκαταλέχθηκε ανάμεσα στα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Μάλιστα ο όρος Μαυσωλείο στα ρωμαϊκά χρόνια χαρακτήριζε γενικά οποιοδήποτε μεγάλο χτιστό τάφο και αυτή η σημασία διατηρείται έως σήμερα.

Λιντσάρισμα

Ο όρος «λιντσάρω» αναφέρεται στην αυτοδικία  που πολλές φορές έχει αιματηρό τέλος για τον θύτη ο οποίος μετατρέπεται σε θύμα  της. Πιθανολογείται ότι προέρχεται από κάποιον γαιοκτήμονα του 19ου αιώνα  στις  Ηνωμένες Πολιτείες με το όνομα Lynch, ο οποίος  οργάνωνε ομάδες με σκοπό την τιμωρία των εγκληματιών.  Σε μια περίοδο έλλειψης τακτικών δικαστηρίων στην αμερικανική δύση μάλιστα  γινόταν συχνή εφαρμογή του «Νόμου του Lynch» . Το 1889 πραγματοποιήθηκαν περίπου 4000 λιντσαρίσματα…