3 top δεξιά, GOOGLE NEWS, ΖΟΥΜΕ ΑΛΗΘΙΝΑ

Ένας Έλληνας- σύγχρονος Φιλέας Φογκ- πολεμά την ανθρωπιστική κρίση

Γράφει ο Δημήτρης Γιαγτζόγλου

Το ντοκιμαντέρ των Γιατρών Χωρίς Σύνορα «Ημερολόγια Αποστολής» θα φιλοξενηθεί στο 25ο επετειακό φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Η προβολή του ντοκιμαντέρ θα γίνει την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στις 16.00 στον κινηματογράφο Δαναό (Κηφισίας 109, Μετρό Πανόρμου).

Με φόντο την ανθρωπιστική κρίση των Ροχίνγκια στο Νοτιοανατολικό Μπανγκλαντές, τα «Ημερολόγια Αποστολής» παρακολουθούν τον Νικόλα Παπαχρυσοστόμου,  στον ρόλο του ως επικεφαλής της επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Ο ίδιος ο Νικόλας Παπαχρυσοστόμου, σήμερα ήρθε από τον Καναδά και μας μίλησε στο USAY.GR για αυτή την αποστολή. «Και μόνο ότι μέσα σε τρεις μήνες παρατηρούμε αυτή την ακραία βία από την κυβέρνηση της Μιανμάρ, κάτι που εξωθεί 700.000 κυνηγημένα άτομα να φύγουν από τα σπίτια τους σε διάστημα λίγων ημερών. Πέρασαν στο Μπανγκλαντές και εκεί δημιουργήθηκε ο μεγαλύτερος καταυλισμός σε όλον τον κόσμο. Είναι ξεκάθαρο ότι ούτε τα παιδιά ούτε οι γυναίκες μπορούν να μείνουν σε αυτόν τον καταυλισμό. Υπάρχει έντονος ο κίνδυνος της σεξουαλικής παρενόχλησης. Και υπάρχει ο φόβος πως όταν έρθουν οι βροχές εκεί θα υπάρχει ο φόβος των επιδημιών».

Ο Νικόλας δεν είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος. Μετά τις σπουδές Οικονομίας στον Καναδά, ξεκινούσε μια πολλά υποσχόμενη καριέρα σε πολυεθνική εταιρία στον χρηματοοικονομικό τομέα στην Αθήνα των αρχών του 2000. Ο ίδιος, όμως είχε άλλα σχέδια. Ή μάλλον δεν είχε κανένα σχέδιο όταν αποφάσισε να αμφισβητήσει την προδιαγεγραμμένη πορεία που είχε αρχίσει να παίρνει η ζωή του, για να ακολουθήσει το όνειρό του. Να κάνει τον γύρο του κόσμου. «Αποφάσισα να παραιτηθώ και να σχεδιάσω αυτό το ταξίδι. Χωρίς να ξέρω ούτε πως θα το οργανώσω, ούτε και πως θα το χρηματοδοτήσω. Ο Φιλέας Φονγκ έπαιξε μεγάλο ρόλο και ο Ιούλιος Βερν» μου είπε γελώντας. «Ξεκίνησα, έφυγα και περιπλανήθηκα. Βρέθηκα σε πολλές καταστάσεις. Και όμορφες αλλά και πολύ δύσκολες. Δούλεψα με πολλούς ανθρώπους, δούλεψα σε πολλούς τομείς, χωρίς  να έχω την αντίστοιχη εμπειρία. Δούλεψα σε φάρμα αλόγων, στην ζούγκλα του Αμαζονίου, όχι μόνο για να βγάζω κάποια χρήματα για να μπορώ να πηγαίνω παρακάτω, αλλά γιατί και με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσα να υπάρξω σε κάποιες κοινότητες. Στην Δυτική Αφρική μένοντας και ψαρεύοντας με μια οικογένεια ψαράδων, αυτό μου έδινε κατά κάποιο τρόπο και το δικαίωμα να μένω εκεί να μαθαίνω από αυτούς και να μην φαίνεται ότι απλώς ήμουν ένας ξένος».

Μετά από μία περιπλάνηση εντάσσεται στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, συμμετέχοντας σε αποστολές της οργάνωσης σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Υεμένη, Νότιο Σουδάν, Κολομβία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην Κεντρική Μεσόγειο, Ιράκ, Μπανγκλαντές, Καμερούν. Ακριβώς αυτή του η εμπειρία ήταν το σημείο που κέντρισε το ενδιαφέρον των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και του έκαναν την πρόταση να ενταχθεί στην ομάδα.

Μια εικόνα που δεν θα ξεχάσει ποτέ ήταν σε μια αποστολή έρευνας και διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο. «Είχα την ευθύνη της αποστολής αυτής. Κάποια στιγμή πέρασε μια μητέρα με δύο νεογνά. Επτά ημερών. Αυτή η μάνα είχε αποφασίσει πως ακριβώς επειδή στην χώρα της τα πράγματα ήταν πολύ άσχημα τα έπαιζε όλα για όλα βάζοντας αυτά τα νεογνά σε ένα φουσκωτό για να περάσει την θάλασσα. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν πως μεταφέρει αυτό το μικρό μπογαλάκι που έχει μέσα μια ανθρώπινη ζωή που δεν έχει ανοίξει ακόμη τα μάτια του. Ήρθε ελικόπτερο τα πήρα στην Ιταλία και σώθηκαν».

Μέσα από τις προσωπικές του σκέψεις, όπως ο ίδιος τις καταγράφει και τις αφηγείται στα «Ημερολόγια Αποστολής» του, ο κεντρικός ήρωας του ντοκιμαντέρ επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τις προσωπικές του επιλογές. Μέσα από διαρκείς μεταμορφώσεις, βρίσκεται αντιμέτωπος με πηγαία ερωτήματα για την ορθότητα των αποφάσεών του, τα κίνητρα και τον ρόλο, καθώς επίσης και τον πραγματικό αντίκτυπο της σύγχρονης ανθρωπιστικής δράσης.

Ένα προσωπικό ταξίδι με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, διάρκειας 27 λεπτών, στη σκιά μιας σύγχρονης κρίσης του πλανήτη.

Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Νικόλα Παπαχρυσοστόμου. Η είσοδος είναι ελεύθερη αλλά θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για κρατήσεις στο loalty@msf.gr