GOOGLE NEWS

Για «σκληρό ρόκ», με φόντο την οικονομία, ετοιμάζεται η ΝΔ

ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΚΛΕΙΤΟΥ

Επιμένουν στο αφήγημα της βρώμικης αυταπάτης στη Ν.Δ αναφορικά με το τέλος του προγράμματος και την «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια για την οποία η κυβέρνηση στήνει σκηνικό εθνικής αναγέννησης και νίκης.  Στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, ετοιμάζονται για σκληρό ροκ όσον αφορά στην κριτική τους για τις συμφωνίες που συνάπτει η κυβέρνηση με τους δανειστές και εκτιμούν ότι το αφήγημα της καθαρής εξόδου, συντρίβεται σε πέντε σημεία:

  •         Στο γεγονός, ότι  σε καμία δεν είχαν επιβληθεί επιπλέον μέτρα λιτότητας

 

  •   Καμία  χώρα που βγήκε από πρόγραμμα, δεν είχε την υποχρέωση να έχει για πέντε επιπλέον χρόνια συγκεκριμένα πλεονάσματα

 

  •  Καμία χώρα  δεν υποχρεώθηκε να συγκροτήσει Υπερταμείο Δημόσιας Περιουσίας για 99 χρόνια

 

  •    Σε καμία χώρα η ρύθμιση του χρέους δεν μετατέθηκε για μετά το τέλος του προγράμματος

 

  •  Σε καμία χώρα  δεν επεβλήθη ενισχυμένη εποπτεία. Είναι διαφορετική τονίζουν  η εποπτεία στη χώρα μας  από αυτή που επιβλήθηκε σε άλλες χώρες. Δηλαδή τέσσερις αξιολογήσεις με ενδεχόμενη επιβολή νέων μέτρων

Ξεκαθαρίζουν ότι στη Ν.Δ θέλουν  την καθαρή έξοδο και χρηματοδότηση με χαμηλό επιτόκιο. «Αν είχαμε μπει στο QE, σημειώνουν,  όπως είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση, το κόστος του δανεισμού θα ήταν χαμηλότερο, όπως και αν είχαν γίνει περισσότερες αποκρατικοποιήσεις». Μιλούν για χαμένες ευκαιρίες και ανησυχούν για την ευμεταβλητότητα των spreads που καθιστούν τη χώρα ευάλωτη, όταν βγει στις αγορές.  

Όπως επισημαίνουν η Ελλάδα  χρειάζεται η δίχτυ ασφαλείας και αυτό μπορεί να προκύψει με τρεις τρόπους αυτήν την ώρα:

  •   πιστοληπτική γραμμή, 
  • το cashbufferπου έχει συγκεντρώσει η κυβέρνηση και
  • η αξιοποίηση των 27,4 δις που είναι αδιάθετα κεφάλαια από το πρόγραμμα.

 

«Αυτό  το τελευταίο  σημειώνουν, προκρίνεται από τη ΝΔ και προσθέτουν ότι θα μπορούσε ήδη να τα έχει αξιοποιήσει η χώρα, αν οι αξιολογήσεις είχαν κλείσει στην ώρα τους προσθέτοντας ότι από τα 86 δις που ήταν το πρόγραμμα, το 1/3 των χρημάτων που είχε συμφωνηθεί παραμένουν αδιάθετα». 

Στην ερώτηση πως εκτιμούν ότι θα κινηθεί από εδώ και πέρα το ΔΝΤ, η απάντηση των επιτελών της Πειραιώς είναι ότι δεν υπάρχει ένδειξη αποχώρησής του και ότι μετέχει ως τεχνικός σύμβουλος.

Τέλος ως επιτεύγματα των διαπραγματευτικών δεξιοτήτων της κυβέρνησης Τσίπρα- Καμμένου υπενθυμίζουν τη μείωση των συντάξεων από 1/1/2019, αλλά  και την αύξηση των εισφορών κατά 17,6% σε 1,2 εκ. ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους.