GOOGLE NEWS, ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Γιατί ο πάγος «καίει» τα τρόφιμα! Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τη νοστιμιά σε κατεψυγμένα φαγητά!

Πόσες φορές δεν έχετε απογοητευτεί όταν ανοίγετε την κατάψυξη για εκείνο το λίγο λαχταριστό  παγωτό που είχατε αφήσει και διαπιστώνετε ότι έχει μετατραπεί σε μια άγευστη μάζα πάγου;

Ανάλογη απογοήτευση για το κοτόπουλο που στέγνωσε και τα μπιζέλια που… συρρικνώθηκαν.

Τι πήγε στραβά;

Άπλα έπαθαν έγκαυμα πάγου! Δείτε τι εννοούμε.

Οι καταψύκτες δεν σταματούν το χρόνο, αλλά σταματούν μόνο τα πράγματα όπως η ανάπτυξη βακτηριδίων και η αποσύνθεση των ενζύμων. Αλλά ακριβώς καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν διαφυγή νερού με τη μορφή ατμού, χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να κάνουν το νερό να εξαφανιστεί επίσης.

Όταν το υγρό νερό θερμαίνεται στο σημείο βρασμού του και γίνεται αέριο, ονομάζεται εξάτμιση. Αλλά όταν πηγαίνει κατευθείαν από στερεό πάγο σε αέριο ατμό, ονομάζεται εξάχνωση. Για να συμβεί αυτό, ο πάγος πρέπει να είναι σε ένα κρύο, ξηρό μέρος με την ακριβή σωστή πίεση αέρα. Για τον ξηρό πάγο, η εξάχνωση συμβαίνει εύκολα σε θερμοκρασία δωματίου. Αλλά για το νερό, το αποτέλεσμα είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί επειδή συμβαίνει πολύ πιο αργά.

Συμβαίνει όμως και τα αποδεικτικά στοιχεία βρίσκονται στις στεγνές άχρωμες  μπριζόλες που ξεχάσατε στην κατάψυξή σας.

Αυτό που συνέβη είναι ότι το νερό μέσα στο κρέας έχει τραβηχτεί στον αέρα και έπειτα γύρισε πίσω σε στερεούς πάγους κρυστάλλους στην επιφάνεια του κρέατος. Γι ‘αυτό οσο περισσότερο νερό υπάρχει σε ένα  φαγητό, τόσο περισσότερο χρειάζεται για να καεί από τον πάγο. Το κρέας στεγνώνει αρκετά γρήγορα, αλλά η σούπα χρειάζεται πολύ καιρό για να χάσει την υγρασία της. Όσο για το χαρακτηριστικό αποχρωματισμό, αυτό είναι μια άλλη παρενέργεια,  καθώς το νερό διαρρέει από τη μπριζόλα σας, είναι οξειδωμένο από τον περιβάλλοντα αέρα, αλλάζοντας το χρώμα.

Το κατεψυγμένο φαγητό δεν είναι χαλασμένο, αλλά σίγουρα όχι τόσο νόστιμο και αυτό είναι αναπόφευκτο.  Ωστόσο, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να το αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να κρατήσετε τα τρόφιμά σας τυλιγμένα πολύ πιο σφιχτά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι διατηρούν τα πράγματα σε βάζα και χρησιμοποιούν στεγανοποιητικά κενού που κρατούν τον αέρα έξω. Εάν το νερό στο φαγητό δεν έρχεται σε επαφή με τον ξηρό αέρα γύρω του, δεν θα είναι σε θέση να υποστεί εξάχνωση. Εκτός από αυτό, το μόνο που είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει είναι να σιγουρευτεί ότι τρώτε το φαγητό σας εγκαίρως. Αν περιμένετε έξι μήνες για να φάτε ένα παγωτό μην αναζητήσετε αλλού ευθύνες…