GOOGLE NEWS, ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Γιατί στο ζωικό βασίλειο ο άνθρωπος είναι το πιο… καθυστερημένο μωρό!

Όταν ένα άλογο γεννά, το πουλάρι μπορεί να περπατήσει μέσα σε λίγες ώρες. Οι νεοσσοί της θαλάσσιας χελώνας εμφανίζονται από τα κελύφη τους και μοιάζουν με μικρογραφίες των γονιών τους, ικανοί να κολυμπήσουν στον ωκεανό μέσα σε λίγες μέρες.

Σε σύγκριση με αυτούς τους άριστους μαθητές του ζωικού βασιλείου, το δικό μας είδος βρίσκεται στο πίσω μέρος της τάξης, αφού μας παίρνει μήνες για να σηκώσουμε ακόμη και τα κεφάλια μας και ένα χρόνο για να αρχίσουμε να μαθαίνουμε πώς να περπατάμε.

Ο λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι εκτιμούν πως τα μωρά γεννιούνται… υποανάπτυκτα είναι το μέγεθος του εγκεφάλου μας. Αν τα μωρά γεννιόντουσαν με το μυαλό τους σε πλήρες μέγεθος θα σφήνωναν στο ισχίο των γυναικών. Αντ ‘αυτού, σταματούν να μεγαλώνουν πριν προκαλέσουν πρόβλημα για τη μαμά. Αυτή η θεωρία είναι τόσο δημοφιλής που έχει και ένα όνομα: το μαιευτικό δίλημμα.

Ωστόσο μια μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι δεν είναι η λεκάνη της μαμάς που δεν μπορεί να χειριστεί ένα μεγαλύτερο μωρό, αλλά ο μεταβολισμός της.

Η ανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου του Ρόουντ Άιλαντ, Holly Dunsworth και η ομάδα της, υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι δεν σταματούν στην πραγματικότητα την ανάπτυξη στην κυοφορία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Εάν δείτε το μέγεθος του σώματος, η περίοδος εγκυμοσύνης μας είναι μεγαλύτερη από όλα τα είδη πρωτευόντων θηλαστικών, πλην των ουρακοτάγκων. Ταυτόχρονα, τα ανθρώπινα μωρά είναι τεράστια. Οι εγκέφαλοι τους είναι 47% μεγαλύτεροι από εκείνους των νεογέννητων γοριλών και το σώμα τους είναι διπλάσιο. Ταυτόχρονα, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες θα μπορούσαν να έχουν μια αρκετά μεγάλη λεκάνη για να φιλοξενήσουν ένα πιο ανεπτυγμένο κεφάλι μωρού χωρίς πολλές επιπτώσεις. Αλλά δεν το κάνουν. Γιατί;

Η εγκυμονούσα χρειάζεται πολλή ενέργεια. Σε έξι μήνες, μια έγκυος χρησιμοποιεί δύο φορές τη συνηθισμένη ενέργεια για να διατηρήσει τις βασικές μεταβολικές της διαδικασίες. Καθώς το μωρό αναπτύσσεται, αυτό ανεβαίνει. Πιστεύεται ότι φτάνει μέχρι και 2,5 φορές τον βασικό μεταβολικό ρυθμό.

Είναι αλήθεια ότι ο εγκέφαλός μας είναι ο λόγος για τον οποίο γεννιόμαστε λίγο νωρίς. Αλλά η ανθρώπινη λεκάνη δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Η ανάπτυξη των εγκεφάλων μας στη μήτρα παίρνει ενέργεια, πράγμα που σημαίνει ότι η μαμά φτάνει στο μεταβολικό της όριο πριν το έμβρυο αναπτυχθεί πλήρως.

Μόλις γεννηθούμε, οι εγκέφαλοι μας συνεχίζουν να αναπτύσσονται, οδηγώντας σε γνωστικές ικανότητες που προχωρούν αρκετά ώστε να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα, να δημιουργήσουν τέχνη και να διαβάσουν αυτό το άρθρο.

Ίσως να βρισκόμαστε στο πίσω μέρος της τάξης όταν γεννηθήκαμε αλλά μην ανησυχείτε, είμαστε απλά λίγο αργοί…