GOOGLE NEWS, ΥΓΕΙΑ

Γονείς προσοχή! Μην ρίχνετε για όλα την ευθύνη στη ζάχαρη!

Βλέποντας ένα παιδί να είναι υπερδραστήριο στην παιδική χαρά υποθέτουμε πως λίγη ώρα νωρίτερα έχει φάει κάποιο γλυκάκι.

Ε λοιπόν, οι επιστήμονες έρχονται να αποδείξουν πως η σχέση ζάχαρης και διέγερσης είναι μύθος.

Μπορεί πολλοί γονείς να κουνήσουν το κεφάλι  με δυσπιστία, αλλά καλό θα είναι να λάβουν υπόψη τα όσα λένε οι ειδικοί.

Δεν αναφερόμαστε εξάλλου σε μια μικρή μελέτη. Πρόκειται για διεξοδική ανάλυση 31 μελετών και το συμπέρασμα ήταν σαφές. Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ ζάχαρης και διάθεσης.

Με λίγα λόγια, ανεξάρτητα από το πόσα γλυκά ή ζαχαρούχα ποτά καταναλώνετε, δεν θα πάρετε κανένα σήμα εγρήγορσης. Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί γράφουν ότι η ζάχαρη «συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα κόπωσης και λιγότερης εγρήγορσης σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο κατά την πρώτη ώρα μετά την κατάποση».

Αυτό είναι σωστό: Ένα γλυκό σνακ δεν διεγείρει αλλά ίσα ίσα ρίχνει την ενεργητικότητα.  Μια άλλη μετα-ανάλυση 25 μελετών πριν από μερικές δεκαετίες κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα.

Γιατί λοιπόν, παρόλα αυτά τα στοιχεία, τόσοι πολλοί άνθρωποι εξισώνουν τις γλυκές απολαύσεις με μια ώθηση ενέργειας; Ο Δρ Jody Dushay, ενδοκρινολόγος στο Νοσοκομείο Beth Israel Deaconess του Χάρβαρντ, υποδηλώνει ότι αυτό που υπερδιεγείρει το παιδί σας είναι η χαρά του σνακ και όχι η περιεκτικότητα του σε ζάχαρη.

Μια άλλη πιθανότητα είναι απλά ότι τείνουμε να δούμε ότι ψάχνουμε. Οι γονείς που αναμένουν να δουν υπερκινητικότητα μόλις το παιδί φάει ένα ντόνατ μάλλον βιάζονται να ενοχοποιήσουν τη  ζάχαρη. Μια μελέτη που έδωσε στα παιδιά τεχνητό γλυκαντικό και ζήτησε από τους γονείς τους να αξιολογήσουν τα επίπεδα υπερκινητικότητας τους δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει.

Η επιστήμη επιμένει. Το ότι η  υπερκινητικότητα οφείλεται στη ζάχαρη είναι μύθος. Αλλά οι ψευδείς πεποιθήσεις μπορούν ακόμα να επηρεάσουν τη συμπεριφορά μας. Η ιδέα ότι η ζάχαρη μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση έχει μεγάλη επιρροή στη λαϊκή κουλτούρα, τόσο πολύ ώστε οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο καταναλώνουν ζαχαρούχα ποτά για να γίνουν πιο δραστήριοι ή να καταπολεμήσουν την κούραση, σημειώνει η ανάλυση.

Αυτή η πεποίθηση αντανακλάται στα στατιστικά στοιχεία της διατροφής. Το 2008, ο μέσος Αμερικανός πήρε το 14,6% των καθημερινών θερμίδων τους από τα προστιθέμενα σάκχαρα. Οι διατροφολόγοι συνιστούν ότι τα πρόσθετα σάκχαρα δεν πρέπει να αποτελούν περισσότερο από το 10% των θερμίδων σας.

Οι περισσότεροι από εμάς είναι σαφώς πέρα από αυτό το όριο πιστεύοντας ότι μια Κόλα θα μας βοηθήσει να περάσουμε ένα κουραστικό απόγευμα.