3 top δεξιά, GOOGLE NEWS, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

H Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε το παρών στην εκδήλωση που έγινε στο Πλωτό Ναυτικό Μουσείο «Θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ», στην Μαρίνα Φλοίσβου, για τον εορτασμό της Επετείου από το Κίνημα του Ναυτικού και την ανταρσία του Αντιτορπιλικού «Βέλος», το Μάιο του 1973.

Γράφει ο Κώστας Αττίας

Το «ΒΕΛΟΣ» στην καρδιά της δικτατορίας, όπως πολλοί το αποκαλούν, καθώς προξένησε πλήγμα στην χούντα με την απόφαση του πληρώματος του (Κυβερνήτης Ν. Παππάς) να καταφύγουν στο Fiumicino της Ιταλίας ως μια εκδήλωση αντιδράσεως προς τη στρατιωτική δικτατορία, κέρδισε μεγάλη δημοσιότητα και υποστήριξη στα διεθνή ΜΜΕ για όσα γίνονταν στην χώρα μας.

Όπως είναι γνωστό ο Κυβερνήτης, 6 αξιωματικοί και 25 υπαξιωματικοί παρέμειναν στο εξωτερικό ως πολιτικοί φυγάδες και με συνεντεύξεις τους εξηγούσαν πως υπάρχει ισχυρό αντιδικτατορικό κίνημα στην Ελλάδα.

Το πλοίο παροπλίσθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1991 και το 1994 χαρακτηρίστηκε ως Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα. Κάθε χρόνο το Πολεμικό Ναυτικό τιμάει την επέτειο της ανταρσίας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών για το ΒΕΛΟΣ και την επίδοση του θυρεού του ΑΒΕΡΩΦ έγραψε στο ημερολόγιό του θωρηκτού:

«Βρίσκομαι σήμερα στο Θωρηκτό Αβέρωφ, τον θρύλο του ΠΝ, το πλοίο που, στις αρχές του 20ου αιώνα, απελευθέρωσε ένα μεγάλο μέρος της νησιωτικής μας χώρας. Σκέπτομαι με δέος αν υπήρξε άλλο ανάλογο φαινόμενο στην ιστορία, ένα πολεμικό πλοίο να συνδέει τόσες ένδοξες στιγμές ενός λαού που διεκδίκησε την ελευθερία. Η σκέψη μου στέκεται με ευγνωμοσύνη στους εθνικούς ευεργέτες της εποχής, τον ηρωικό μας στόλο, τον ελληνικό λαό και τις θυσίες του.Σ’αυτό το πλοίο-σύμβολο σήμερα τιμάμε την επέτειο του κινήματος του Ναυτικού, τον Μάιο του 1973, που αν και προδόθηκε και απέτυχε στρατιωτικά, με τον διεθνή και εσωτερικό αντίκτυπο που προκάλεσε, κατάφερε σημαντικό πλήγμα στο δικτατορικό καθεστώς».