GOOGLE NEWS, ΖΟΥΜΕ ΑΛΗΘΙΝΑ

H «Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου» σας φέρνει το νησί των ανέμων στο… πιάτο σας

Πόση Ελλάδα χωράει σε ένα πιάτο. Αυτό είναι ένα μόνιμο ερώτημά μου.

  • του Δημήτρη Γιαγτζόγλου

Απαντήσεις για να είμαι ειλικρινής βρήκα πολλές όταν την περίοδο 2008 – 2011 παρουσίαζα μια ταξιδιωτική εκπομπή και εκ των πραγμάτων ήρθα σε επαφή με πολλούς ανθρώπους που κατέβαλαν τεράστια προσπάθεια να περάσουν ένα μήνυμα ότι ναι οφείλουμε να δούμε το «ευ ζην» μόνο σαν ένα κομμάτι με το τι γίνεται γενικότερα στην κοινωνία και όχι απλώς και μόνο σε ατομικό επίπεδο.

Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι το έκαναν με κοινό άξονα την γαστρονομία. Στα χρόνια που ακολούθησαν και μέσα στην κρίση αυτές οι ομάδες έγιναν περισσότερες. Έκαναν και κάνουν πολλά για να μας δώσουν την νοστιμιά τους.

Ένα τέτοιο φωτεινό παράδειγμα η «Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου». Ναι να μια ευκαιρία να δούμε την Μύκονο και διαφορετικά.

Η Λέσχη, όπως τα ίδια τα μέλη της μας λένε, δεν είναι τίποτα άλλο από «την επιθυμία και την σκέψη πολλά φίλων, ιδιωτών ή και επαγγελματιών, σεφ, εστιατόρων, παραγωγών κι έφτασε ο καιρός να αναζητήσουμε εκείνες τις ιδιαίτερες γεύσεις και μυρωδιές, που μπορεί να μας προσφέρει σήμερα με σύγχρονη ματιά η γαστρονομία στο νησί».

Ο Δημήτρης Ρουσουνέλος είναι συγγραφέας και συντάκτης στον Γαστρονόμο της Καθημερινής και μας εξηγεί το γιατί και το πως της Λέσχης.

«Δίνουμε εδώ και πολλά χρόνια, προσπαθούμε να δώσουμε μια μάχη στον τομέα της γαστρονομίας. Η Μύκονος έχει βάλλει πολλά πράγματα στη άκρη από τότε που έπεσε με τα μούτρα στο τουρισμό.  Ο τουρισμός ξεκίνησε στο νησί την δεκαετία του ΄30, τέλη της δεκαετίας του ΄20. Από την δεκαετία του ΄60 και μετά που είχαμε κι εμείς εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση, εγκαταλείφθηκαν αρκετά πράγματα. Ο κόσμος τότε άφησε στην άκρη τις καλλιέργειες του και ασχολήθηκε με ότι πίστευε πως θα τον βοηθούσε να ζήσει καλύτερα. Το άλλο είχε περισσότερο κόπο και είναι πολύ πιο δύσκολο στα νησιά μας».

«Η Λέσχη είναι μια ανοικτή άτυπη ομάδα, μυκονιατών αλλά και επισκεπτών του νησιού, οι οποίοι από το τέλος του 2012 – 2013 ξεκινήσαμε και προσπαθούμε να βάλουμε σε τάξη τον γαστρονομικό μας χάρτη. Ασχολούμαστε κυρίως με τα τοπικά προϊόντα και τις τοπικές μαγειρικές, αλλά δεν μένουμε μόνο σε αυτό. Έχουμε κάνει πολλά αφιερώματα σε μικρές πατρίδες, όπως είναι ο Πόντος, η Κρήτη, τα Γιάννενα, στην ιταλική κουζίνα, στη μαροκινή. Μαζευόμαστε το χειμώνα κάθε Τετάρτη . Το κοινό έρχεται ελεύθερα, απλώς όποιος μαγειρεύει φέρνει τα υλικά που θα χρησιμοποιήσει. Πολύ συχνά όλο αυτό καταλήγει σε ένα γλέντι. Μια ωραία αφορμή με βάση τη μαγειρική να συναντιόμαστε. Κι έτσι η Μύκονος επανέρχεται σε αυτό που ήταν πάντα. Ένα απλό και ήρεμο νησί», καταλήγει ο κ. Ρουσουνέλος.

Δείτε την εκπληκτική δουλειά των μελών της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου