3 top δεξιά, GOOGLE NEWS, Κορωνοϊός, ΥΓΕΙΑ

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να δεσμεύσει παρτίδες εμβολίων κορωνοϊού! Αποκλειστικά στο Usay.gr ο Καθηγητής Συρογιανόπουλος

Αχτίδα αισιοδοξίας φέρνουν τα τέσσερα εμβόλια για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και τον Καθηγητή Γιώργο Συρογιαννόπουλο που συμμετείχε στη χθεσινή συνεδρίασή της μέσω τηλεδιάσκεψης, μαζί με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και τον Υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Όπως αποκαλύπτει αποκλειστικά στο Usay.gr o επικεφαλής των λοιμωξιολόγων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, συζητήθηκε εκτενώς το τι μέλλει γενέσθαι με τα εμβόλια του κορωνοϊού που φαίνεται να έχουν καλές προοπτικές μέχρι αυτή την ώρα. Συμφωνήθηκε ότι πρέπει εγκαίρως η Ελλάδα, βάσει των δεδομένων που υπάρχουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να επιλέξει σε σχετικά πρώιμη φάση και να δεσμεύσει κάποιες παρτίδες εμβολίων.

« Έχουμε το εμβόλιο της Οξφόρδης, που φαίνεται να προηγείται αυτή τη στιγμή γιατί έχει σχετικά καλά αποτελέσματα, αυτά τουλάχιστον που μπορεί να πετύχει κανείς, περιμένουμε να δούμε και περισσότερα…όταν θα προχωρήσει η λεγόμενη τρίτη φάση. Δοκιμές των εμβολίων θα γίνουν σε χώρες που έχουν πολλά κρούσματα, όπως η Νότια Αφρική και η Βραζιλία, όπου θα προσπαθήσουν  να δουν, κατά πόσο αναπτύσσονται επαρκή αντισώματα, αλλά και τα ποσοστά της ανοσίας που δημιουργούνται.

Είναι η δεύτερη φορά που γίνεται συζήτηση από την πολυμελής Επιτροπή Εμβολιασμών, και περιμένω τις επόμενες δύο εβδομάδες να υπάρξουν περισσότερα στοιχεία. Ο κ. Τσιόδρας ετοίμασε μια πολυσέλιδη εισήγηση για τα εμβόλια, νομίζω ανέφερε 15 σελίδες, οπότε καταλαβαίνετε τη βαρύτητα της ανάλυσης και της επισήμανσης των στοιχείων που εμπεριέχονται. Ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε εν ολίγοις ότι από τη μία δεν μπορούμε να πάρουμε απόφαση σε μία μέρα, πλην όμως στενεύει το χρονικό διάστημα, γιατί έχουν αρχίσει να δεσμεύονται παρτίδες εμβολίων. Θεωρώ πάντως ότι θα ξεκινήσουμε τα εμβόλια σε ανθρώπους ηλικιών 65 ετών και άνω, και φυσικά σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες» τόνισε ο διακεκριμένος λοιμωξιολόγος Γιώργος Συρογιαννόπουλος.

Επισήμανε επίσης ότι τα δεδομένα αλλάζουν κάθε στιγμή, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί τα εμβόλια που είναι τέταρτα και πέμπτα στη σειρά σήμερα, να τα δούμε στην πρώτη προτίμηση τις επόμενες μέρες.

«Κοιτάζουμε πάντοτε τις καλύτερες προοπτικές που θα έχει το εμβόλιο που θα επιλέξουμε.Έχω την άποψη ότι τις επόμενες 2-3 βδομάδες θα ξεκαθαρίσει το θέμα, το ζήτημα είναι ότι δε θα έχουμε συγκρίσιμα στοιχεία γιατί απαιτεί πολύ χρόνο, αλλά θα πορευτούμε γνωρίζοντας το προφίλ του κάθε εμβολίου με τα συν και τα πλην» επισήμανε ο Καθηγητής δίνοντας ακόμη ένα θετικό στοιχείο, της εντονότατης προσπάθειας συντονισμού που γίνεται σε επίπεδο χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και της υπόσχεσης ότι κατά 50% το εμβόλιο θα καλυφθεί από της Ε.Ε».

Ο έμπειρος λοιμωξιολόγος, που αποτελεί ένα από τα σημαντικά πρόσωπα εδώ και χρόνια της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών , συμφωνεί με τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, ότι η εντατική δείχνει τη βαρύτητα της νόσου, και ότι δεν βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε δεύτερο κύμα κορωνοϊού.

Τονίζει όμως ότι » όλα ξεκινάνε από ένα κυματάκι , και αυτό βιώνουμε τώρα γιατί υπήρξε ένας εφησυχασμός από τον κόσμο το Μάιο και τον Ιούνιο».

«Το καλό είναι ότι οι νοσηλείες είναι μικρότερες σε αριθμό από τον Απρίλιο που ήμασταν σε έξαρση, και κυρίως δεν έχουμε εισαγωγές στις ΜΕΘ, όπως είχαμε τους πρώτους μήνες του κορωνοιού. Θεωρώ ότι δεν είναι υπερβολή αλλά απαραίτητο  να ξαναγυρίσουμε στις μάσκες στους κλειστούς χώρους. Δεν πιστεύω ότι γυρίζουμε σε lockdown, είναι ανέφικτο από οικονομικούς, ψυχολογικούς και ένα σωρό άλλους λόγους. Πιθανόν να δούμε μικρά lockdown σε κάποιες περιοχές, γενικά γίνονται προσπάθειες να δίνονται κάποιες οδηγίες τοπικά. Γνωρίζω τις δυσκολίες γιατί και εγώ ανάμεσά σας ζω. Οφείλουμε πρώτα από όλα στον εαυτό μας να τηρούμε τις αποστάσεις, αλλά ξέρω ότι είναι πιο εύκολο να το λες από το να το κάνεις στην πραγματικότητα.Γιατί υπάρχουν άνθρωποι με τους οποίους έχουμε συγγενικούς δεσμούς, η φιλικούς, οπότε η αγκαλιά ή η χειραψία έχει μια επικινδυνότητα».

«Αυτή τη στιγμή γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, να γίνει μοριακός έλεγχος στα στελέχη του ιού για να δουν αν τυχόν το γενετικό προφίλ του είναι το ίδιο με αυτό που απομονώθηκε τους πρώτους μήνες. Δεν ξέρουμε όμως ακόμη αν έχει μεταλλαχθεί σε ότι αφορά την εξασθένησή του. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου θεωρώ ότι εργαστηριακά θα έχουμε κάποιες ενδείξεις, και βέβαια σημαντικό είναι να έχουμε στοιχεία όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες οι οποίες έχουν πιο προηγμένες τεχνολογίες. Σίγουρα αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να μιλάμε για δεύτερο κύμα κορωνοιού, αλλά θέλει προσοχή από όλους μας γιατί δεν ξέρουμε πως θα κινηθεί ο Covid τον επόμενο μήνα».

«Σίγουρα το καλοκαίρι μας βοηθάει γιατί κινούμαστε λιγότερο σε κλειστούς χώρους, και αυτό μας προφυλάσσει από το συνωστισμό.Δεν είναι ξεκάθαρο ότι βοηθούν οι θερμοκρασίες γιατί περιοχές ζεστές όπως η Φλόριντα και η Καλιφόρνια που αυτή την εποχή είναι σε έξαρση. Είναι ένας ιός που 7 μήνες προσπαθούμε να τον αποκρυπτογραφήσουμε, είναι μικρό το χρονικό διάστημα και υπάρχουν μελέτες που δεν είναι όλες σύμφωνες προς μία κατεύθυνση.

Υπήρξε ένας μεγάλος εφησυχασμός το Μάιο και τον Ιούνιο, οπότε αυτό που βιώνουμε τώρα είναι κάτι περισσότερο από αναμενόμενο. Ξέρετε όμως ναι πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις αλλά είναι πιο εύκολο να το λες από το να το κάνεις στην πραγματικότητα.Γιατί υπάρχουν άνθρωποι με τους οποίους έχουμε συγγενικούς δεσμούς, η φιλικούς, οπότε η αγκαλιά ή η χειραψία έχει μια επικινδυνότητα.

Αν τυχόν έχουμε 20-30 κρούσματα, αυτό είναι μια πληροφορία, ένα στοιχείο γιατί είχαμε φτάσει και σε μονοψήφια νούμερα. Το καλό είναι ότι οι νοσηλείες είναι μικρότερες σε αριθμό από τον Απρίλιο που ήμασταν σε έξαρση, και κυρίως δεν έχουμε εισαγωγές στις ΜΕΘ όπως είχαμε τους πρώτους μήνες του κορωνοιού».

«Συμφωνώ απόλυτα με την άποψη του καθηγητή Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη, ότι η εντατική δείχνει την πορεία του ιού.Αυτή τη στιγμή γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, να γίνει μοριακός έλεγχος στα στελέχη του ιού για να δουν αν τυχόν το γενετικό προφίλ του είναι το ίδιο με αυτό που απομονώθηκε τους πρώτους μήνες. Δεν ξέρουμε όμως ακόμη αν έχει μεταλλαχθεί σε ότι αφορά την εξασθένησή του. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου θεωρώ ότι εργαστηριακά θα έχουμε κάποιες ενδείξεις, και βέβαια σημαντικό είναι να έχουμε στοιχεία όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες οι οποίες έχουν πιο προηγμένες τεχνολογίες. Σίγουρα αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να μιλάμε για δεύτερο κύμα κορωνοιού, αλλά θέλει προσοχή από όλους μας γιατί δεν ξέρουμε πως θα κινηθεί ο Covid τον επόμενο μήνα.

Σίγουρα το καλοκαίρι κινούμαστε λιγότερο σε κλειστούς χώρους, και αυτό μας προφυλάσσει από το συνωστισμό.Δεν είναι ξεκάθαρο ότι βοηθούν οι θερμοκρασίες γιατί περιοχές ζεστές όπως η Φλόριντα και η Καλιφόρνια που αυτή την εποχή είναι σε έξαρση. Είναι ένας ιός που 7 μήνες προσπαθούμε να τον αποκρυπτογραφήσουμε, είναι μικρό το χρονικό διάστημα και υπάρχουν μελέτες που δεν είναι όλες σύμφωνες προς μία κατεύθυνση.

Όσο μπορούμε όλοι, πέρα από τα αντισηπτικά καλή υγιεινή των χεριών με σαπούνι και νερό. Προφυλασσόμαστε από ιούς και μικρόβια. Να τηρήσουμε τα μέτρα, στη θάλασσα σαφώς να πάμε και να μη φοβόμαστε, ας αποφύγουμε να είμαστε  ο ένας πάνω στον άλλο, και κυρίως οι νεότεροι γιατί οι μεγαλύτεροι κρατούν τις αποστάσεις, και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Για το δεύτερο κύμα που με ρωτήσατε, θα εξαρτηθεί από τον καιρό και την επιστροφή των πολιτών από τις διακοπές….το πιθανότερο φαντάζει τους τελευταίους μήνες του Φθινοπώρου» επισήμανε ο διακεκριμένος Καθηγητής Παιδιατρικής και επικεφαλής των λοιμωξιολόγων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Γιώργος Συρογιαννόπουλος.