GOOGLE NEWS

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την ανάπτυξη +2,3%. Η τσέπη σας τι λέει;

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την ανάπτυξη +2,3%. Η τσέπη σας τι λέει;

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

 

Με απλά λόγια: Όταν η Ελληνική Στατιστική Αρχή λέει ότι το Εθνικό Εισόδημα των Ελλήνων αυξήθηκε κατά+2,3%, στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2018, σε ετήσια βάση, το μυστικό «κρύβεται» στη λέξη «ετήσια βάση». Συγκρίνεται δηλαδή το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2018 με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.

Θυμάστε τι ζούσαμε στο πρώτο τρίμηνο του 2017; Ακόμη δεν είχαμε κλείσει τη β’ αξιολόγηση του Μνημονίου ΙΙΙ, η αβεβαιότητα για την προοπτική της οικονομίας ήταν στα ύψη, η οικονομική δραστηριότητα είχε παγώσει, όλοι περίμεναν την νέα κυβίστηση της κυβέρνησης. 
Εκείνο το τρίμηνο -του 2017- ολόκληρη η Ελληνική Οικονομία δεν είχε καταφέρει να παράξει περισσότερα από46,3 δις Ευρώ. 
Το 2018, στο αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο η Ελληνική Οικονομία κατάφερε να παράξει 1 δις Ευρώ περισσότερα από το 2017. Έτσι προέκυψε το εντυπωσιακό +2,3% του ΑΕΠ.
  • Συμπέρασμα 1ο : Η ΕΛΣΤΑΤ συνέκρινε το κακό τρίμηνο του 2017 με το καλύτερο τρίμηνο του 2018αφού όμως μεσολάβησαν οι φόροι που πληρώσαμε στο μεταξύ, οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν, οι επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο.

 

Αφού καταλάβαμε το στατιστικό τρικ, ας μελετήσουμε τώρα τα στοιχεία του «εντυπωσιακού ρυθμού ανάπτυξης». 
 
Είναι αλήθεια: Οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 7,6% σε ετήσια βάση (δηλαδή συγκρινόμενες με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι) και κατά 1,4% σε τριμηνιαία βάση (δηλαδή συγκρινόμενες με το προηγούμενο τρίμηνο, το τελευταίο του 2017). 

Αντιθέτως:  Οι επενδύσεις στην οικονομία μειώθηκαν κατά -10,4% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2017, ενώ γκρεμίστηκαν κατά 28,1% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2017. Δουλειές στην οικονομία δεν γεννιούνται από την στατιστική. Δουλειές δημιουργούν μόνον οι επενδύσεις.

 

Ακόμη και η καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση -0,3% σε ετήσια βάση, ενώ σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2017 κατέγραψε οριακή αύξηση 0,1%. 
Ξοδέψαμε λιγότερα γιατί είχαμε λιγότερα λεφτά στην τσέπη. 
  • Συμπέρασμα 2οΤο διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων δεν μειώνεται άλλο πια αλλά σταθεροποιείται στα χαμηλά επίπεδα μετά από όλα όσα περάσαμε τα τελευταία 10 χρόνια, σ’ αυτόν τον τόπο. Η Ελλάδα είναι Πρωταθλητής Ευρώπης στους φόρους. Πληρώνουμε φόρους Σουηδίας με παροχές Αλβανίας
Η ανεργία των νέων διατηρείται σε πανευρωπαϊκά υψηλά επίπεδα και ένας στους 2 Έλληνες χρωστά στην Εφορία.
  • Συμπέρασμα 3ο: Το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται από τις εξαγωγές και κυρίως από τους υψηλούς φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές. 
Στον τομέα εξαγωγές πρέπει να συμπεριλάβετε την εκρηκτική άνοδο του Τουρισμού. Αν όμως κάποια στιγμή το βαλάντιο των Ευρωπαίων δεν αντέχει να ξοδεύει περισσότερα κάθε χρόνο για την κατανάλωση ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, πως θα καταφέρουν οι Έλληνες να στηρίξουν την οικονομία; 
Όταν τελειώσουν «τα έτοιμα», τα «θαμμένα Ευρώ», πως θα πληρώνουμε τους -πρωτοφανούς ύψους- φόρους και τις εισφορές;

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί στην Ελλάδα ήρθε η Ανάπτυξη. Η τσέπη σας τι λέει;