GOOGLE NEWS, ΥΓΕΙΑ

Κοιμηθείτε εύκολα με αυτό το κόλπο που μαθαίνουν στο στρατό!

Θεωρείτε ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό από το να βρίσκεστε κουρασμένοι στο κρεβάτι αργά το βράδυ, προσπαθώντας απεγνωσμένα να κοιμηθείτε και να μην μπορείτε; Ε, λοιπόν σκεφτείτε πως θα μπορούσατε να έχετε ξαπλώσει στο σκληρό έδαφος αργά τη νύχτα, ενώ εκρήξεις συγκλονίζουν τη γύρω περιοχή και σφαίρες πετούν στον αέρα, την ώρα που εξαντλημένοι αναζητάτε λίγα λεπτά ύπνου.

Αυτή είναι η κατάσταση πολλών στρατιωτών σε πεδία μάχης και από εκεί θα μάθουμε για ένα κόλπο να μας πάρει ο ύπνος ότι και αν συμβαίνει γύρω μας.

Το τέχνασμα παρουσιάστηκε στο βιβλίο του Lloyd «Bud» Winter «Relax and Win» που κυκλοφόρησε το 1981. Ο Winter είναι γνωστός ως ένας από τους μεγαλύτερους προπονητές του σπριντ αλλά σε αυτό το βιβλίο καλύπτει όχι μόνο την καριέρα του στον αθλητισμό αλλά και το έργο του με τον αμερικανικό στρατό.

Η ιστορία έχει ως εξής. Στις πρώτες ημέρες του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, το Πολεμικό Ναυτικό είχε παρατηρήσει μια ανησυχητική τάση. Έχαναν πιλότους και αεροπλάνα έχοντας έναν ύπουλο εχθρό στις τάξεις τους: τη στέρηση του ύπνου. Υπερβολικές ώρες πτήσεις και υπερβολικό άγχος, οδηγούσαν τους πιλότους σε επικίνδυνες αποφάσεις και ελιγμούς. Οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί επιστράτευσαν τον Winter  που ήταν ήδη διάσημος προπονητής και εμπειρογνώμονας στην ψυχολογία αθλητών. Προσέγγισε το πρόβλημα διαιρώντας τον ύπνο σε δύο διαφορετικά στάδια: φυσική και ψυχική χαλάρωση. Μετά από έξι εβδομάδες άσκησης, οι νεοσύλλεκτοι στη σχολή πιλότων μπορούσαν να κοιμηθούν σε λιγότερο από δύο λεπτά, ακόμη και όταν είχαν πάρει καφεΐνη ή όταν ακούγονταν ριπές πολυβόλων.

Ποιο είναι το κόλπο; Περιλαμβάνει δύο φάσεις οι οποίες αν και ακούγονται εύκολες, χρειάζεται πρακτική πριν γίνουν αξιόπιστες. Η πρώτη φάση είναι η φυσική χαλάρωση και οι δοκιμαστές προσπάθησαν να καθίσουν σε μια καρέκλα. Κατ ‘αρχάς, κάθεστε ευθεία με τα πόδια σας στο έδαφος, κλείστε τα μάτια σας και αφήστε το κεφάλι σας να πέσει ώστε το πηγούνι να στηρίζεται στο στήθος σας. Στη συνέχεια, εξασκηθείτε ώστε να αναπνέετε αργά.  Χαλαρώστε τους μύες στο πρόσωπό σας: απλώστε τα φρύδια σας, χαλαρώστε τη γλώσσα και τα χείλη σας, αφήστε το σαγόνι σας να χαλαρώσει. Συνεχίστε αυτό το μοτίβο προς τα κάτω στο σώμα σας. Χαλαρώστε τους ώμους σας, απενεργοποιήστε τα χέρια σας και κρατήστε την αναπνοή σας αργή και σταθερή. Νιώστε το σώμα σας να γίνεται βάρος στην καρέκλα. Τώρα εστιάστε μόνο στην αναπνοή, σταθερά και αργά. Αυτό σας κάνει να αισθάνεστε πολύ καλύτερα.

Στη συνέχεια έρχεται ψυχική χαλάρωση. Αυτό μπορεί να φανεί λίγο πιο δύσκολο, αλλά υπάρχει ένας τρόπος να το κάνουμε. Για τον Winter, το κλειδί ήταν να φανταστείς τον εαυτό σου σε μια απίστευτα χαλαρωτική κατάσταση. Είχε τρεις συγκεκριμένες προτάσεις για να φέρει τον εγκέφαλο σε ευδαιμονία.

Στην πρώτη, βάζετε τον εαυτό σας σε ένα κανό σε μια ζεστή, ανοιξιάτικη μέρα. Κοιτάζετε κατ ‘ευθείαν σε ένα λαμπερό μπλε ουρανό, βλέποντας τα σύννεφα να επιπλέουν και νιώθοντας το απαλό αεράκι.

Στη δεύτερη άσκηση, όλα τα φώτα σβήνουν. Τώρα, βρίσκεστε σε μια ζεστή αιώρα από μαύρο βελούδο. Βρίσκεστε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και – γιατί όχι; – και οι τοίχοι είναι επενδεδυμένοι με βελούδο. Παντού όπου κοιτάζετε είναι απολύτως μαύρο. Νιώστε το μυαλό σας να χαλαρώνει.

Αν όλα τα άλλα αποτύχουν, απλά ξαπλώστε και επαναλάβετε την ακόλουθη φράση στο μυαλό σας: «Μην σκέφτεσαι, Μην Σκέφτεται, Μην σκέφτεσαι».

Για δοκιμάστε!