GOOGLE NEWS

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αυτοί θα μιλούν για το 1965 και εμείς για το 2025-30»

Μια  φράση που είπε χθες στο Βερολίνο, στους δημοσιογράφους που κάλυπταν την αποστολή του προέδρου της Ν.Δ στην γερμανική πρωτεύουσα, δίνει και το στίγμα των προθέσεων του  Κυριάκου Μητσοτάκη για το επόμενο διάστημα: «αν θέλουν να γυρνάνε τη συζήτηση στο 1965, εγώ θα συνεχίσω να μιλάω για το 2025 και το 2030». Με αυτό τον τρόπο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε  στην κυβέρνηση που αναφέρεται σε νέα «Ιουλιανά», κάνοντας τη σύνδεση με τα γεγονότα  του ’65. 
Στη ΝΔ χαρακτηρίζουν πια το ζήτημα ιλαροτραγωδία και εκτιμούν ότι ο πανικός που έχει καταλάβει τους επιτελείς της κυβέρνησης είναι κακός σύμβουλος. Μάλιστα  απορούν, για το πώς κατάφεραν στην συγκυβέρνηση  να εκθέσουν τόσο πολύ και τον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος όπως λένε αν και έμπειρος πήρε στα σοβαρά τις καταγγελίες Καμμένου περί ακροδεξιάς απόπειρας τρομοκράτησης των βουλευτών των ΑΝΕΛ με αποτέλεσμα , όταν ανέλαβε την ευθύνη ο Ρουβίκωνας να προκληθεί γενικευμένη θυμηδία.
Πέραν όμως των ακροτήτων και των γραφικοτήτων με πρωταγωνιστές τους συγκυβερνώντες, στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, αυτό που έχει στο νού του ο Κ. Μητσοτάκης, είναι να πείσει τους εταίρους ότι θα έχουν στο παρόν και το μέλλον , έναν αξιόπιστο, πλην όμως όχι και τόσο εύκολο συνομιλητή.
 Οι «ευκολίες» Τσίπρα, το «ναι σε όλα», αποτελούν παρελθόν ,εξηγούν επιτελείς της Ν.Δ, οι οποίοι τονίζουν οτι αυτό που επέλεξε ο Κ.Μητσοτάκης,  ήταν εξ αρχής, ο δύσκολος δρόμος.
 Όταν ο Πρόεδρος της Ν.Δ μιλά για ένα εμπροσθοβαρές σχέδιο ελληνικής έμπνευσης, αυτό του υπογραμμίζει είναι ότι ο στόχος της Ν.Δ ως αυριανής κυβέρνησης , είναι εντός των πλαισίων του συμφωνηθέντος προγράμματος να αλλάξει το μείγμα πολιτικής , ώστε να επιτευχθούν τα βέλτιστα για την οικονομία και τους πολίτες. Αυτό αποτέλεσε και την ατζέντα της συζήτησης που είχε κατά βάση με τον κ. Σολτς.
Τα ραντεβού του προέδρου της ΝΔ, τόσο με κοινοβουλευτικά στελέχη των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, όσο και με τον κ. Σολτς, αλλά και με τον πρόεδρο των Γερμανών Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ, είχαν μια βασική στόχευση: να περιγράψει ο πρόεδρος της ΝΔ το σχέδιό του για το μέλλον της οικονομίας και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων  που εισηγείται Στη συνάντηση με τον κ. Σολτς σύμφωνα με πληροφορίες,, ο πρόεδρος της ΝΔ πήγε έχοντας έναν αναλυτικό φάκελο με τις προτάσεις της ΝΔ, με έμφαση στη μείωση της φορολογίας, τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών, τη μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και την αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, ώστε η Ελλάδα να καταστεί ένας αξιόπιστος επενδυτικός προορισμός και για τα γερμανικά κεφάλαια. Στόχος είναι «να μην εμφανιζόμαστε ως επαίτες, αλλά ως μια χώρα που προσφέρει και σε γερμανικά κεφάλαια επενδυτικές ευκαιρίες», επιμένει ο πρόεδρος της Ν.Δ στους συνομιλητές του  καθώς όπως επισημαίνει,  άλλα δανεικά δεν υπάρχουν.
Την ίδια ώρα, όμως, έδινε και το μήνυμα ότι, από την στιγμή που θα  εκλεγεί, η Ελλάδα δεν θα είναι εκ νέου πρόβλημα για τη Γερμανία, αλλά αντίθετα θα είναι προσανατολισμένη στη δημιουργία όρων σταθερής και ισχυρής ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, ο Χ. Σταικούρας που μετείχε της αποστολής, εξηγούσε με  τεχνικούς,  όρους τις  προτάσεις  της Ν.Δ στον Γερμανό υφυπουργό Οικονομικών. 
 Αυτό που επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη της Πειραιώς, είναι  πως κόντρα στην γενικευμένη πεποίθηση ότι ο κ. Τσίπρας είναι το χαιδεμένο παιδί της Ευρώπης, η αντίληψη για τον Κ. Μητσοτάκη έχει εδώ και καιρό αρχίσει να αλλάζει και πλέον όλοι οι ευρωπαίοι παράγοντες τον αντιμετωπίζουν ως τον επόμενο πρωθυπουργό.