GOOGLE NEWS

Λύση-υποχώρηση και στο αλβανικό φοβάται η ΝΔ

Την εντονότατη ανησυχία της ΝΔ, για τις επόμενες κινήσεις του ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά στο λεγόμενο Αλβανικό ζήτημα , επισφραγίζει η ερώτηση και το αίτημα κατάθεσης εγγράφων που υπέβαλλε στην Βουλή χθες ο τομεάρχης του κόμματος Γ.Κουμουτσάκος.

  • ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΚΛΕΙΤΟΥ

Η σπουδή της κυβέρνησης να κλείσει  τα εθνικά θέματα, βάζει σε μεγάλο προβληματισμό τον Κ. Μητσοτάκη, καθώς εκτιμά ότι τα κυβερνητικά στελέχη , είτε από έλλειψη , εμπειρίας, είτε από στενή μικροκομματική αντίληψη, είτε παρασυρμένα από διεθνιστικές αντιλήψεις, βάζουν στο «μίξερ» εθνικά και οικονομία σε μια προσπάθεια να παρουσιάσουν ότι η  κυβερνητική  αποτελεσματικότητα χτυπάει «κόκκινο» προξενώντας ανήκεστη βλάβη σε μείζονα εθνικά ζητήματα.

Μάλιστα η ανησυχία τους είναι τόσο μεγάλη που εκτιμούν ότι αν ο κ. Κοτζιάς- με την γνωστή αμετροέπεια και αλαζονεία που τον διακρίνει και την οποία η Ν.Δ επισημαίνει και στις δημόσιες ανακοινώσεις της- επιχειρήσει να ανοίξει το λεγόμενο Αλβανικό, έτσι όπως φτάνουν οι πληροφορίες στο Μοσχάτο, τότε η συμφωνία για το Σκοπιανό θα περάσει σε δεύτερη μοίρα, μετατρεπόμενο σε ένα καθαρά συναισθηματικό ζήτημα που άπτεται της εθνικής αξιοπρέπειας.

 Όπως επισημαίνουν ηγετικά στελέχη της Ν.Δ και προειδοποιεί ο αρμόδιος τομεάρχης, Γ.Κουμουτσάκος. το λεγόμενο Αλβανικό το οποίο επιδιώκει να λύσει ο κ.Κοτζιάς πριν πάει διακοπές, έχει τέσσερα βασικά σημεία:

 Πρώτον τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία

Δεύτερον, την σαφή οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, θέμα που επιχειρήθηκε να διευθετηθεί με τη συμφωνία «πρότυπο» του 2009, όπως υπενθυμίζουν, αλλά οι Αλβανοι υποχώρησαν δεχόμενοι πιέσεις από την Τουρκία που δεν ήθελε να υπάρχουν τετελεσμένα με την ΑΟΖ

Τρίτον το θέμα των περιουσιών των Τσάμηδων και τέλος τον ένθεν κακείθεν αλυτρωτισμό.

Σε αυτά υφίστανται και δύο «δορυφορικά» όπως χαρακτηρίζονται ζητήματα, αυτό των νεκροταφείων των πεσόντων του Αλβανικού μετώπου και το ζήτημα της ιθαγένειας του Αρχιεπισκόπου.

Όπως εξηγούν οι φόβοι τους εστιάζονται στο γεγονός ότι υπάρχει πρόθεση από την ελληνική πλευρά να κάνει διασύνδεση των συναισθηματικών ζητημάτων τα οποία έχουν κατά το έλασσον μέρος διευθετηθεί, όπως τα νεκροταφεία και η ιθαγένεια, με υποχωρήσεις στα βασικά  και δομικά όπως η οριοθέτηση των ζωνών και τα περιουσιακά των Τσάμηδων.

Σε αυτό το τελευταίο στέκονται ιδιαίτερα καθώς οι πληροφορίες που έχουν είναι ότι  ο κ. Κοτζιάς προτίθεται να το ρυθμίσει. Υπενθυμίζεται  ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα με έναν τρόπο διατηρούσαν το εμπόλεμο με την Αλβανία, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο διεκδικήσεων. Ενας πρόσθετος λόγος ανησυχίας, είναι ότι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης έχει αναπτερώσει τον αλυτρωτισμό της άλλης πλευράς και όπως πληροφορούνται στις 23 Ιουνίου στα σύνορα με την Ελλάδα, ακραία Αλβανικά στοιχεία, θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας με κύριο θέμα τα περιουσιακά των Τσάμηδων.

Ταυτόχρονα  στο εσωτερικό, φοβούνται  ένα νέο «τσουνάμι» ακροτήτων και ενίσχυσης της ακροδεξιάς εφόσον η συμφωνία, με βάση τα στοιχεία που έχουν, απαγορεύσει τις αλυτρωτικές βλέψεις των δύο πλευρών, και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο ελληνικό λεξιλόγιο, δεν θα υπάρχει ο όρος Βόρειος Ηπειρος. Θα είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε λόγο για Νότια Αλβανία.