GOOGLE NEWS, ΖΟΥΜΕ ΑΛΗΘΙΝΑ

Μια διαφορετική βόλτα στην Πλατεία Βικτωρίας την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου. Την παρουσιάζει στο usay.gr ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος

Τις επόμενες μέρες θα σας κάνω κάποιες ωραίες προτάσεις για το Σαββατοκύριακο. Να τις βάλετε κι εσείς στον προγραμματισμό σας. Κι αυτό το Σαββατοκύριακο που έρχεται έχει πολλά κι ενδιαφέροντα που μπορούμε να κάνουμε για να ξεφύγουμε λίγο, να αλλάξουμε εικόνες και παραστάσεις.

Του Δημήτρη Γιαγτζόγλου

Για την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος και η πολιτισμική σύμπραξη Athens Walking Stories μας καλούν για μια ξεχωριστή βόλτα στην περιοχή γύρω από την Πλατεία Βικτωρίας. Για τον Νίκο Βατόπουλο δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις σας έχω ξαναμιλήσει με αφορμή την παρουσίαση ενός βιβλίου του υπό τον τίτλο «Περπατώντας στην Αθήνα». Είναι ίσως ο καλύτερος για να μας παρουσιάσει την Αθήνα. Κάτι που έτσι κι αλλιώς κάνει μέσα από την δουλειά του στην «Καθημερινή». Η πολιτισμική σύμπραξη Athens Walking Stories είναι μια ευρεία πλατφόρμα παραγωγής πολιτισμικών προϊόντων με κέντρο την πόλη της Αθήνας οι οποίες συχνά επεκτείνονται και έξω από αυτήν. Στοχαστικές περιηγήσεις, εξορμήσεις, ταξίδια, επιχειρούν μια άλλη οπτική περιήγησης στο αστικό τοπίο αλλά και μια άλλη οπτική ταξιδιού στον πολυσύνθετο κόσμο μας.

«Περπατώντας γύρω από την Πλατεία Βικτωρίας», λοιπόν, και όπως μας εξηγεί ο Νίκος Βατόπουλος «θα προσπαθήσω να ανασύρω μνήμες, θα αφηγηθώ ιστορίες σε αυτή τη διαδρομή. Και κοινωνιολογικά να το δει κανείς έχει μεγάλο ενδιαφέρον το πώς έχει οργανωθεί η συμβίωση ελλήνων και ξένων, όλο αυτό το μείγμα των πολιτισμών. Με αφετηρία και κατάληξη την Πλατεία Βικτωρίας, θα περπατήσουμε σε δρόμους μιας παλιάς γειτονιάς, που για δεκαετίες ήταν κομμάτι της μεσοαστικής Αθήνας. Θα παρατηρήσουμε την αρχιτεκτονική πολυφωνία. Όλη η περιοχή σφραγίζεται από κτίρια του Μεσοπολέμου, κάποια λίγο πριν το ΄20, νεοκλασικά, αλλά και πολλά, με μεγάλη ποικιλία της δεκαετίας του ΄30. Μην ξεχνάμε η περιοχή υπήρξε από τις προνομιούχες για την αστική τάξη, μεσαία και υψηλά εισοδήματα και αυτό αποτυπώνεται αρχιτεκτονικά σε πολλά ενδιαφέροντα σπίτια».

Ο Νίκος Βατόπουλος προσθέτει πως «σκοπός της ξενάγησης είναι να αποκτήσουμε ένα κοινό βίωμα από τη σύγχρονη πραγματικότητα αυτής της περιοχής και να παρατηρήσουμε το αρχιτεκτονικός της απόθεμα που παραμένει πλούσιο και σημαντικό για την κατανόηση της νεότερης Αθήνας. Να μοιραστώ μαζί σας μια εικόνα. Περπατούσα στη περιοχή για να ετοιμάσω το ραντεβού της Κυριακής. Σε ένα δρομάκι άκουσα χαρούμενη μουσική. Κάτι σαν ένα πάρτι. Ήταν απόγευμα. Πλησίασα και σε ένα ισόγειο διαμέρισμα που ήταν μέσα Αφρικανοί, αγόρια και κορίτσια, 25 με 30 ετών χόρευαν και γλεντούσαν. Ήταν ένα κτίριο του Μεσοπολέμου. Σκέφτηκα, λοιπόν, πόσοι θα είχαν περάσει από αυτό το κτίριο όλα αυτά τα χρόνια, στο οποίο σήμερα διασκέδαζαν αυτή οι νέοι από την Αφρική».

Τέλος ο Νίκος Βατόπουλος διευκρινίζει ακόμη ένα στοιχείο για την περιοχή. «Θα περάσουμε από πολλούς οίκους ανοχής. Πολύ κοντά είναι η Φυλής ένας δρόμος που παραδοσιακά συγκέντρωνε πολλά πορνεία. Και πολλοί κάθετοι δρόμοι στην Φυλής επίσης. Πάντως όλη η ατμόσφαιρα στην περιοχή δεν είναι καθόλου απειλητική».

«Περπατώντας γύρω από την Πλατεία Βικτωρίας»

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στις 11πμ

Σημείο συνάντησης : Κεντρικό άγαλμα Πλατείας Βικτωρίας

Συμμετοχή 15 ευρω

Κρατήσεις στο email : info@athenswalkingstories.com