GOOGLE NEWS, ΖΟΥΜΕ ΑΛΗΘΙΝΑ

Μια εφαρμογή όχι για γνωριμίες αλλά για εύρεση εργασίας!

Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού έχουν πλέον βρει το αγαπημένο εργαλείο τους. Οι επιχειρήσεις και οι υπεύθυνοι διαχείρισης προσωπικού αγκαλιάζουν την πλατφόρμα JOBSbnb που καταργεί πλέον τις αγγελίες και οδηγεί σε απευθείας αναζητήσεις άμεσα διαθέσιμων εργαζομένων. Και σε ελάχιστο χρόνο κατάφερε αυτή η έξυπνη και αποδοτική ιδέα να λάβει δύο σημαντικές και τιμητικές διακρίσεις στα φετινά Mobile Excellence Awards. Μόλις σε οκτώ μήνες το app έχει σημειώσει περισσότερα από 35.000 downloads από υποψήφιους εργαζόμενους κι έχουν γίνει περισσότερες από 800 προσλήψεις.

Του Δημήτρη Γιαγτζόγλου

Ο Ανδρέας William Γρίβας, Product & Digital Marketing Director της JOBSbnb μας εξηγεί το σκεπτικό της εφαρμογής. «Είναι μια νέα πλατφόρμα, μια νέα υπηρεσία για να μπορούν οι επιχειρήσεις στον χώρο του τουρισμού και της εστίασης να βρίσκουν εργαζόμενους και αντιστοίχως οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές να βρίσκουν εργασία. Στην ουσία, αυτή η υπηρεσία λειτουργεί σαν ένα dating app. Με απλά λόγια «matchάρει» τις δύο πλευρές ανάλογα με τις ανάγκες που έχουν.

Αντί να δημιουργείται μια θέση αναζήτησης η οποία αναρτάται, ένα job post δηλαδή, αυτό που κάνουν οι δύο πλευρές είναι να δημιουργούν διαθεσιμότητες και να λένε τι ανάγκες έχουν και να «matchάρουν» μεταξύ τους. Αυτό μειώνει σε τεράστιο βαθμό τον χρόνο που δαπανούν αυτές οι επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν μεγάλη ανάγκη για εύρεση προσωπικού γιατί είναι ένας κλάδος η εστίαση και ο τουρισμός που υποφέρουν πολύ από την ανακύκλωση προσωπικού σε μηνιαίο επίπεδο. Τα στατιστικά είναι ότι κατά 30% κι πάνω αλλάζουν κάθε μήνα ένα μεγάλο κομμάτι του προσωπικού τους, για διάφορους λόγους και εμείς πάμε να καλύψουμε αυτή την ανάγκη με μια υπηρεσία που μόνο σε πέντε λεπτά μπορεί να κλείσει και για τις δύο πλευρές μία συνέντευξη. Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι των δύο πλευρών να μπορέσουν να συμφωνήσουν και να προχωρήσουν.

Το σημαντικό είναι ότι εμείς τους δίνουμε την δυνατότητα να έρθουν σε επικοινωνία, σε λίγο χρόνο με πάρα πολλά άτομα. Παράδειγμα, μια επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να βρει αυτή την στιγμή, γύρω στους 800 σερβιτόρους για μια μόνιμη εργασία για την οποία θα ανοίξει την θέση και θα πει ότι ψάχνει προσωπικό. Έτσι μπορούν να έχουν περισσότερες επιλογές για να καταλήξουν σε αυτό που τους ταιριάζει περισσότερο».

Τα αποτελέσματα μέσα σε ελάχιστό χρόνο είναι εξαιρετικά. «Ξεκινήσαμε στις 25 Φεβρουαρίου του 2019 και μέσα σε 8 μήνες έχουμε καταφέρει σημαντικά αποτελέσματα, κάτι που δείχνει ότι αυτό που έχουμε δημιουργήσει έχει χώρο στην αγορά αι μπορεί να βρει λύσεις. Έχουμε αυτή τη στιγμή 35.000 υποψήφιους εργαζόμενους οι οποίοι έχουν κατεβάσει την mobile εφαρμογή και αναζητούν εργασία. Αυτούς τους μήνες έχουμε συνεργαστεί ,ε περισσότερες από 900 επιχειρήσεις, και έχουν ήδη γίνει πάνω από 800 προσλήψεις. Νούμερα που δείχνει ότι υπάρχει πολύ ενδιαφέρον».

Τι διαπίστωσε για την περίοδο που η ζήτηση είναι μεγαλύτερη; «Τα νούμερα που δίνει ο ΕΟΤ και ο ΣΕΤΕ είναι ότι από τον Φεβρουάριο και μετά, ξεκινάει στην ουσία η περίοδος αναζήτησης προσωπικού για τις επιχειρήσεις τουρισμού στην Ελλάδα. Κυρίως αυτές οι επιχειρήσεις και όχι τόσο οι επιχειρήσεις εστιάσεις από τον Φεβρουάριο και μετά αρχίζουν να στελεχώνουν τις μονάδες που θα ανοίξουν το καλοκαίρι και να ξέρουν πως θα κινηθούν. Από τον Φεβρουάριο, λοιπόν, μέχρι και τον Σεπτέμβριο που καλύπτονται κάποιες έκτακτες ανάγκες έχουμε ιδιαιτέρως αυξημένη κίνηση στην πλατφόρμα μας».

Μέσα σε 8 μήνες ήρθαν και οι δύο διακρίσεις. Η μία για την καινοτομία της εφαρμογής, δηλαδή το ότι δεν υπάρχουν job postς αλλά matches όπως σε ένα dating app. Και η δεύτερη, καινοτομία σαν start up εταιρεία για το 2019.

Για την σημασία των διακρίσεων ο Ανδρέας William Γρίβας, σημειώνει «είναι κάτι που μας κάνει μας κάνει να θέλουμε να προσπαθούμε ακόμη περισσότερο για κάτι που έχει ένα κοινωνικό αποτύπωμα. Να μπορούμε να βρίσκουμε δουλειές σε ένα τομέα που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, αλλά στον βαθμό που οι επιχειρήσεις έτσι μπορούν και δουλεύουν πιο συντονισμένα, να ικανοποιούμε και τους τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα».