GOOGLE NEWS

ΝΔ: «Ετεροβαρής» η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό

ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΚΛΕΙΤΟΥ

ΝΔ: «ΕΤΕΡΟΒΑΡΗΣ» Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

 

“Ετεροβαρή’ και ως εκ τούτου επικίνδυνη  για τα εθνικά συμφέροντα, θεωρούν στη Ν.Δ την διαπραγματευτική τακτική του Νικου Κοτζιά .

Οι επιτελείς της Πειραιώς στις κλειστές συσκέψεις αναθεωρούν πλέον τη στάση τους και όχι μόνο εκφράζουν ανοιχτά την ανησυχία τους για τις μεθοδεύσεις του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας και του ιδίου του Αλέξη Τσίπρα , αλλά διατυπώνουν ακόμη και φόβο  ότι θα οδηγηθούν στο να καταγγείλουν την κυβέρνηση για εθνική υποχώρηση και ενδοτισμό, σε μια στιγμή στην οποία η Ελλάδα θα έχει οδηγηθεί σε οδυνηρή ήττα.

Αυτό που σημειώνουν είναι ότι σε αυτήν την διαπραγμάτευση βρίσκονται τρείς από την άλλη πλευρά. Ητοι : 

–Νίμιτς που θέλει να λυθεί το Σκοπιανό οπωσδήποτε εκτελώντας άνωθεν εντολές, 

–Ζαεφ-Ντιμιτρόφ, για τους οποίους η επίλυση συνιστά όρο πολιτικής επιβίωσης και δυστυχώς

–Κοτζιάς που ούτως η άλλως καταγεγραμμένα αποκαλούσε από  το παρελθόν τα Σκόπια, «Το κράτος της Μακεδονίας» και αυτήν την στιγμή είναι έτοιμος   να αναγνωρίσει Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, δηλαδή τον πυρήνα του αλυτρωτισμού, χωρίς καν η κυβέρνησή του να έχει νομιμοποίηση για μια τέτοιας έκταση και εθνικού βάρους συμφωνία. 

Αν δε, τα βήματα είναι αυτά τα οποία έχει περιγράψει στην τελευταία συνέντευξη του στην δημόσια τηλεόραση, όπως  επισημαίνουν υπάρχει κενό, που προκύπτει από την επιχειρούμενη «σαλαμοποίηση» σε δύο  κομβικά σημεία:

—Πρώτον στο εάν τελικά υπάρξει υπερκείμενη διεθνής συμφωνία- συνθήκη, διότι αυτό το οποίο περιγράφει ο κ. Κοτζιάς είναι συμφωνία δύο πρωθυπουργών και 

—Δεύτερον, εάν αφελώς η με βαριά πρόθεση θα επιτρέψουν στα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, χωρίς προηγούμενη εκπλήρωση των κόκκινων γραμμών, αλλά με απλή υποσχετική σε προβολή χρόνου.

Οργή έχει προκαλέσει στη Ν.Δ και η επιλογή Κοτζιά να απειλεί, μεσούσης της διαπραγμάτευσης, ότι θα βγάλει έγγραφα και ντοκουμέντα, τα οποία θα πιστοποιούν ότι οι κυβερνήσεις Καραμανλή,- εκπλιπόντος και νεότερου-, δέχονταν ως βάση διαπραγμάτευσης αυτά τα οποία ο ίδιος στοχεύει να καταστήσει επίσημη συμφωνία. 

«Οι πάντες γνωρίζουν, ότι είναι άλλο πράγμα η βάση διαλόγου και οι ελιγμοί και άλλο η έγκριση τονίζουν» Επίσης σημειώνουν  ότι είναι απαράδεκτο και αδιανόητο να χρησιμοποιεί τα αρχεία του κράτους προκειμένου να εκβιάσει την αντιπολίτευση, οπλίζοντας με επιχειρήματα την Σκοπιανή πλευρά , ώστε να γίνει αδιάλλακτη και ανυποχώρητη σε βάρος των εθνικών συμφερόντων μας.

Ως προς τις επιλεκτικές διαρροές που κάνει ο κ. Κοτζιάς στον φιλοκυβερνητικό τύπο, υπενθυμίζουν ότι το 2005, οπότε και η επίμαχη περίοδος όπου καταλογίζεται στην ελληνική διπλωματία της εποχής ως βάση διαπραγμάτευσης το Μακεδονία –Σκόπια, τα γεγονότα είναι ξεκάθαρα.

Το ΥΠΕΞ της εποχής υποχρεώθηκε σε τακτικό ελιγμό, μετά το «τσουνάμι» αναγνωρίσεων των Σκοπίων με το όνομα Μακεδονία, με πρώτες τις ΗΠΑ, ως …αντίποινα στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν. 

Οσο για την ακολουθία, το 2008 είναι καταλυτικό, αφού οι τακτικοί ελιγμοί της τότε κυβέρνησης οδήγησαν στο βέτο που απέτρεψε την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, με το προσωρινό τους όνομα.