GOOGLE NEWS, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Ερντογάν την πάτησε σαν τον Μουσολίνι λέει ο Κωσταράκος

«Δώρο» στην Ελλάδα έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν με τα καμώματα του στον Έβρο, υποστηρίζει ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, αναλύοντας τα γεγονότα του Έβρου από μία άλλη οπτική γωνία.

  • Γράφει ο Κώστας Αττίας

Η αψυχολόγητη ενέργεια του «σουλτάνου» οδήγησε όχι μόνο στην ήττα του και την άτακτη υποχώρηση του από τον Έβρο όπου είχε ενεργοποιήσει ένα σενάριο υβριδικής απειλής αλλά και στην «παροχή» προς την Ελλάδα ενός «δώρου» λέει ο Στρατηγός Κωσταράκος.

Όπως τονίζει ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ «με την ‘’υβριδική εισβολή’’ τους οι γείτονες μας ενεργοποίησαν τα εθνικά αντανακλαστικά των Ελλήνων για την διασφάλιση της εθνικής ακεραιότητας της χώρας».

Έτσι, λέει, όσα υποστήριζαν μέχρι πρόσφατα πολιτικοί και ακαδημαϊκοί κύκλοι, περί δήθεν μονόδρομου για συνεργασία με την Τουρκία, επίλυση των διαφορών μας με συνεννόηση και Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης «και ενδεχομένως ‘’μια μοιρασιά’’ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» κατέρρευσαν.  Έγινε φανερό, λέει ακόμα ο Στρατηγός, πως δεν μπορεί να είναι σε  δεύτερη μοίρα η ανάγκη ύπαρξης ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων ούτε να αμφισβητείται η σκοπιμότητα δυναμικών αντιδράσεων για τη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας και ακεραιότητας αν αυτή απειληθεί από τους γείτονες.

« Έγινε αντιληπτό σε όλους ότι το διεθνές δίκαιο, η συνεννόηση, η μη καταφυγή στη βία, η αποφυγή χρήσεως στρατιωτικής ισχύος, η καλή γειτονία και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των άλλων δεν απασχολούν την παρούσα τουρκική ηγεσία. Οι λύσεις αμοιβαίου κέρδους είναι διαχρονικά άγνωστες στις τουρκικές ηγεσίες, ενώ αντίθετα οι λύσεις όπου η Τουρκία κερδίζει τα πάντα σε βάρος ενός αντιπάλου που έχει συντριβεί, ή υποχωρήσει είναι πάντα το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Ο κ. Ερντογάν έχει συγκεκριμένους επεκτατικούς εθνικούς αλλά και προσωπικούς στόχους και θα προσπαθήσει να τους υλοποιήσει πάση θυσία ακόμα και με χρήση οποιουδήποτε διαθέσιμου μέσου» αναφέρει ο Στρατηγός .

Ενώ συνεχίζοντας την ανάρτηση του σχολιάζει πως ο Ερντογάν «θα μπορούσε πολλά να επιτύχει και μάλιστα σχετικά εύκολα αν προλάβαινε να εκμεταλλευτεί αιφνιδιαστικά τον μέχρι τώρα ειρηνικό εφησυχασμό των Ελλήνων, και τις επικοινωνιακού ή ακαδημαϊκού τύπου προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων που κυριαρχούσαν στην Αθήνα μέχρι πρόσφατα, με αμφισβήτηση της απειλής, ‘’πολιτισμένη΄΄ περιορισμένη αποτροπή και τελικά κατευνασμό» όμως όπως τονίζει ο Μ. Κωσταράκος ο Μ. Ερντογάν υποτίμησε την αντίδραση της χώρας μας και  πλέον «το στρατηγικό σφάλμα του κ. Ερντογάν φέρνει αναπόφευκτα στη μνήμη μας, (ίσως και στη δική του) ένα παρόμοιο στρατηγικό σφάλμα του Ιταλού δικτάτορα Μουσολίνι που αφύπνισε τα εθνικά αντανακλαστικά των Ελλήνων με τον αναίτιο και εγκληματικό τορπιλισμό του καταδρομικού ΕΛΛΗ στην Τήνο τον Δεκαπενταύγουστο του 1940».

«Τα αποτελέσματα τότε ήταν τελικά εξαιρετικά δυσάρεστα για την Ιταλία. Η άγνοια της Ιστορίας και των εθνικών χαρακτηριστικών των δυνητικών αντιπάλων είναι μια παράλειψη που συνήθως τιμωρείται» σημειώνει ο Μ. Κωσταράκος υπογραμμίζοντας πως είναι φανερό ότι είναι μονόδρομος η ενίσχυση και τις διπλωματικής ισχύος αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων «αν θέλουμε να διαφυλάξουμε την εθνική μας ακεραιότητα και ασφάλεια».