3 top δεξιά, GOOGLE NEWS, Κορωνοϊός, ΥΓΕΙΑ

Ο Καθηγητής Δ. Κούβελας προειδοποιεί μέσω του Usay.gr για τις μάσκες στα παιδιά και τα… βλακωδώς οργανωμένα συστήματα υγείας

Λέει και ξαναλέει για οργάνωση της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός, ο Kαθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας, που μιλώντας στο Usay.gr διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν περνάει δεύτερο κύμα κορωνοιού καθώς δε σταμάτησε να υπάρχει ο ιός, επισήμανε δεν υπήρχε λόγος για lockdown στην Ελλάδα , ενώ υπογράμμισε ότι οι ευθύνες δεν πρέπει να μετατοπίζονται στους πολίτες , αλλά πρέπει να λαμβάνονται έμπρακτα από την Πολιτεία.

«Ο κορωνοϊός δεν έδειξε θανατηφόρα συμπεριφορά, ανέδειξε τα βλακωδώς οργανωμένα συστήματα υγείας. Η Ευρώπη ως ενιαίο σύστημα έπρεπε να κάνει ότι και η Κίνα. Να απομονώσει τις περιοχές που νοσούν και να τις μεταφέρει πόρους. Δεν καταφέραμε να συμπεριφερθούμε ενωμένα. Μόνο η Σουηδία πήρε λελογισμένα μέτρα. Σου λέει εμείς δεν μπορούμε να μεταφέρουμε πόρους σαν την Κίνα, μπορούμε να κλείσουμε την οικονομία μας; Εμείς στην Ελλάδα ήμασταν τυχεροί. Το lockdown και στην Αμερική το έκαναν γιατί δε σώθηκαν; Εμείς δεν κολλήσαμε όχι γιατί είχαμε το lockdown, αλλά δεν είχαμε υψηλή επισκεψιμότητα εκείνη την περίοδο.

Δεν υπήρχε λόγος για lockdown στην Ελλάδα, τα λίγα κρούσματα έτσι κι αλλιώς ήταν απομονωμένα. Στην καραντίνα δεν απομονώνεις τις παραγωγικές μονάδες, απομονώνεις τους άρρωστους και τους ευπαθείς. Εμείς τους ξέραμε τους ευπαθείς για να τους απομονώσουμε όπως η Σουηδία; Όχι…Γιατί δεν τους ξέραμε; Γιατί δεν έχουν καταγραφεί ποτέ…Από τη στιγμή που βρίσκεσαι σε μία πανδημία και δεν έχεις φάρμακο, και πιστεύω ότι δε θα έχουμε γρήγορα, το λέω από το Γενάρη, από το Δεκέμβρη αυτό το πράγμα, και έλεγαν κάποιοι ότι θα το έχουμε τον Ιούλιο….Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί φάρμακο πριν από τα 4 χρόνια, και αν βρεθεί….το είπε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας».

«Άρα αφού δεν έχω φάρμακο τι κάνω; Πρέπει να δώσω πόρους στην πρωτοβάθμια υγεία, πρέπει να κάνουμε συμβάσεις σε 7.000 οικογενειακούς γιατρούς για να αρχίσουν να καταγράφουν το φάκελο υγείας. Ταυτόχρονα αν φοβόμαστε για κρούσματα όπως τώρα, να αυξήσουμε τα κρεβάτια της εντατικής.Όχι ένα κρεβάτι από μόνο του γιατί ο ασθενής θέλει από πάνω του 3 γιατρούς και 10 νοσοκόμες, τους προσέλαβε; Όχι… Τα νοσοκομεία όλης της Ελλάδας δουλεύουν με το 1/4 του νοσηλευτικού προσωπικού που χρειάζονται, δε θα έπρεπε να γίνουν προσλήψεις;»

Ο Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ αναφέρεται στον τρόπο που έπρεπε να ελεγχθεί η πανδημία, επισημαίνει την αντιμετώπιση της Ιταλίας, υπογραμμίζει ότι τα τοπικά lockdown δε θα βοηθήσουν, ενώ αναφέρεται και στους κινδύνους που επιφυλάσσει η διαρκής χρήση της μάσκας στις ευπαθείς ομάδες και τα παιδιά. «Τα τοπικά lockdown δεν πρέπει να γίνουν. Η πρωτοβάθμια θα πρέπει  να είναι η αιχμή του δόρατος. Κανείς δεν έχει πιέσει την Πολιτεία για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας».

«Οι μάσκες προστατεύουν ελάχιστα, οι ευπαθείς ομάδες δε δεν έχουν καμία ασφάλεια. Αν κάποιος έχει απέναντι του κάποιον με το πετσόσυρμα στο πρόσωπο και προσπαθεί να κοσκινίσει άμμο….ο ευπαθής πληθυσμός θα κολλήσει είναι βέβαιο. Οι ευπαθείς ομάδες δεν προστατεύονται και ιδίως αν τη φοράνε οι ίδιοι μπορεί να κινδυνεύουν και παραπάνω.Γιατί κάποιοι που έχουν χρόνια πνευμονοπάθεια και δεν έχουν καλό οξυγόνο, θα έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα.Και στα παιδιά μπορεί να γίνει επικίνδυνη η μάσκα γιατί έχουν μικρό πνεύμονα και χρειάζονται παραπάνω οξυγόνο» σημειώνει.

«Ο τρόπος να ελέγξεις μία επιδημία είναι να κάνεις αυτό που έκαναν οι Κινέζοι. Απομονώνεις τους άρρωστους. Εμείς κάναμε την ιλιγγιώδη βλακεία της Ιταλίας, η οποία επειδή είναι πολιτισμένη εντός εισαγωγικών χώρα, δεν μάσησε… σου λέει έχω καλό σύστημα υγείας. Έλα όμως που λόγω της αθρόας εισόδου, μιας έκθεσης που γίνεται στο Μιλάνο έγινε…της τρελής, και δεν σκέφτηκαν οι φίλοι μας οι Ιταλοί ότι το χειμώνα, στις βόρειες περιοχές έχει κρύο, χιόνια, και το σύστημα είναι κορεσμένο γιατί έχει τόσους αρρώστους που δεν παίρνει άλλους το νοσοκομείο, άρα και ένας παραπάνω να προέκυπτε δε θα μπορούσε να νοσηλευτεί. έτσι λοιπόν άρχισαν να πεθαίνουν από κάθε αιτία. Το πρόβλημα λοιπόν είναι όχι ότι όλοι κόλλησαν κορωνοιό, πέθαιναν από οτιδήποτε».

Ο διακεκριμένος Καθηγητής Δημήτρης Κούβελας διευκρινίζει ότι η  Πολιτεία συνεχίζει να μεταφέρει τις ευθύνες στους πολίτες αντί να μεριμνά η ίδια. Συστήνει να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής,  να φοράμε μάσκες όπου υπάρχει συνωστισμός και να κρατάμε τις αποστάσεις όπου μπορούμε ο καθένας μας.

«Το πλύσιμο των χεριών, και όχι μόνο γιατί αστειευόμενος έχω πει και των ποδιών και της μασχάλης γιατί είναι στοιχείο πολιτισμού. Είναι δεδομένο το πλύσιμο γιατί σε προστατεύει και από μικρόβια. Το δεύτερο είναι οι αποστάσεις που και αυτό είναι στοιχείο πολιτισμού. Δεν απειλούμε τον ιδιωτικό χώρο του άλλου, και αυτό πρέπει να γίνει τρόπος ζωής όπως σε όλες τις πολιτισμένες χώρες. Δε γίνεται όμως να κρατήσουμε αποστάσεις και εδώ έρχεται η ευθύνη της Πολιτείας. Το lockdown είναι μια κορυφαία δικαιολογία, γιατί δε φαίνεται η ευθύνη της Πολιτείας. Γιατί αν τους κλείσεις όλους μέσα δε χρειάζεσαι λεωφορεία».

«Τώρα αν κάθομαι σε ένα μπιτσόμπαρο και κάνουμε bachelor 25 φιλαράκια δεν πρέπει να είμαστε κοντά, γιατί αν έχει ένας κορωνοιό θα κολλήσουμε όλοι. Όταν εγώ απαγορεύω σε 17χρονους να συναντήσουν τον έρωτά τους, υπάρχει περίπτωση να το κάνουν;Δεν περιορίζονται οι νέοι, ούτε οι 60χρονοι ερωτευμένοι δεν περιορίζονται…Οι περιορισμοί πρέπει και να μπορούν να τηρηθούν, άρα η Πολιτεία πρέπει να παίρνει θετικά μέτρα που να μην αντιτίθενται στη φύση των ανθρώπων. Και το λέω αυτό γιατί αν πρέπει κάποιοι άνθρωποι να μετακινηθούν με λεωφορεία, πρέπει να αυξήσει τα δρομολόγια, να βάλει και άλλα μέσα, να πληρώσει διπλά μεροκάματα δε γίνεται αλλιώς.

Επισημαίνω ξανά ότι δεν υπάρχει δεύτερο κύμα, δε σταμάτησε ποτέ, απλά είχε μια ύφεση και ξαναεκδηλώνεται, έχει αρχίσει να φουσκώνει και το Σεπτέμβριο θα κορυφωθεί. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γιατί είμαστε ανοχύρωτοι.Πρέπει γρήγορα η Πολιτεία αντί να κάνει ενημερώσεις πόσοι πέθαναν και πόσοι θα ζήσουν, να μεταφέρει πόρους για να φτιάξει το σύστημα υγείας. Πρωτοβάθμια και εντατική. Αν δεν το κάνει…η μόνη μας σωτηρία είναι να νηστέψουμε καμιά βδομάδα το Δεκαπενταύγουστο και να πάμε να κοινωνήσουμε».

Επιφυλακτικός είναι ο Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας, στα όσα ενθαρρυντικά ακούγονται για τα “υποψήφια εμβόλια” κατά του κορωνοϊού.

Διαβάστε όσα λέει στο xrisima.gr