GOOGLE NEWS, ΖΟΥΜΕ ΑΛΗΘΙΝΑ

Ο Θανάσης Παπαγεωργίου ζωντανεύει τον Μάρκο Βαμβακάρη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Αυτό νομίζω πως δεν πρέπει να το χάσουμε. Μια παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, ένας μονόλογος  για τον Μάρκο Βαμβακάρη. «Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης» με τον Θανάση Παπαγεωργίου, για έξι μοναδικές παραστάσεις, από τις 24 μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου.

  • του Δημήτρη Γιαγτζόγλου

Ο Θανάσης Παπαγεωργίου, μετά από την πανηγυρική διετία στο Θέατρο ΣΤΟΑ, με τις διθυραμβικές κριτικές, και μετά από τις συγκινητικές παραστάσεις στη Σύρο , τη γενέτειρα του Μάρκου, με το κοινό να τον αποθεώνει, θεώρησε απαραίτητη την παρουσίαση του μονολόγου, ως φόρο τιμής στην πόλη που λάτρεψε ο ίδιος, αλλά κι εκείνη τον λάτρεψε, τον Πειραιά.

«Ένας ιδιαίτερος ρόλος, γιατί ήταν ιδιαίτερος άνθρωπος. Αυτή η γενιά πέρασε πολλά άσχημα και ο Μάρκος ανήκει σε αυτούς που μεγάλωσαν και πορεύθηκαν δύσκολα. Όταν μιλάει για τα βάσανα του, φαίνεται ότι για όλα αυτά μιλάει. Δεν μιλάει για παράδειγμα Για τις καλλιτεχνικές του αποτυχίες που και αυτές υπήρξαν κάποια στιγμή. Διάλεξε ένα δρόμο που ήταν γεμάτος αγκάθια» λέει ο Θανάσης Παπαγεωργίου.

Ο ίδιος ο πρωταγωνιστής είχε υποσχεθεί στα παιδιά του Μάρκου να παρουσιάσει την παράστασή του οπωσδήποτε στη Σύρο, τον τόπο που τον γέννησε.

«Δώσαμε τέσσερις παραστάσεις στο νησί. Προσωπικά ήμουν ιδιαιτέρως φορτισμένος, γιατί κυκλοφορούσα στα στέκια του, εκεί που μεγάλωσε. Όλα αυτά τα ήξερα από τα διαβάσματά μου από τις φωτογραφίες από το υλικό που χρησιμοποιήσαμε για την παράσταση. Και ξαφνικά τα βλέπεις όλα δίπλα σου και το βράδυ κάνεις την παράσταση που μιλάει για την ζωή του. Αλλά και ο κόσμος εκεί είδε την παράσταση διαφορετικά. Ο Μάρκος για τους Συριανούς είναι ένα δικό τους πρόσωπο, είναι ήρωας».

Τι κρατάει ο ίδιος από τον χαρακτήρα του. «Πρέπει να ήταν ένας πολύ δύσκολος άνθρωπος. Βαρύς, λιγομίλητος. Φαντάζομαι ότι όσοι τον γνώρισαν δεν θα είδαν εύκολα το χαμόγελό του. Και νομίζω ότι όλο αυτό το δημιουργούσε ένα εσωτερικό του βάρος. Μέσα του, νομίζω, πως δεν συγχώρησε ποτέ όλη αυτή την φτώχεια που πέρασε αυτός αλλά και οι δικοί του άνθρωποι στα παιδικά του χρόνια. Σταμάτησε το σχολείο στη τετάρτη δημοτικού έπιασε παιδί δουλειά στα εργοστάσια και έπεσε σιγά σιγά στον υπόκοσμο».

Στον Πειραιά, λοιπόν, «Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης» στην πόλη που ουσιαστικά μεγάλωσε, δούλεψε, έζησε και πέρασε τα πιο δύσκολα χρόνια της ζωής του και κυρίως δημιούργησε αυτό το τεράστιο καλλιτεχνικό μέγεθος που ονομάστηκε «Πατριάρχης» του ρεμπέτικου.

Το έργο της Νάνσης Τουμπακάρη, βασισμένο πάνω στην αυτοβιογραφία του Μάρκου, έτσι όπως την κατέγραψε η Αγγελική Βέλλου – Κάϊλ, είναι η φωτογράφιση μιας από τις σκληρότερες περιόδους της Ελλάδας με τρεις δικτατορίες, δύο παγκόσμιους πολέμους, τους Βαλκανικούς, τη Μικρασιατική καταστροφή, τα Δεκεμβριανά, τον Εμφύλιο.

Μέσα σε αυτό το άστατο πολιτικό σκηνικό ο Μάρκος γράφει στίχους και μουσικές και χωρίς να το ξέρει, γίνεται αυτός που θα σφραγίσει από τότε και για πάντα το ελληνικό τραγούδι. Περνάει από όλα τα στάδια. Σε μια περίοδο απαγόρευσης του μπουζουκιού, ζει τον ανηλεή πόλεμο εναντίον των μπουζουξήδων, περνάει στη δειλή καθιέρωσή του ανάμεσα στους «μυημένους», φτάνει στη  δόξα του, αρρωσταίνει, παραγκωνίζεται, αλλά επιστρέφει πανηγυρικά για να καθίσει πάνω στον θρόνο που του στήσανε οι άξιοι που τον είχαν δάσκαλο.

 

«Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης» με τον Θανάση Παπαγεωργίου

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από 24 έως 29 Σεπτεμβρίου.