3 top δεξιά, GOOGLE NEWS, ΖΟΥΜΕ ΑΛΗΘΙΝΑ

Ο «θρύλος» της πάλης που μαθαίνει αυτοάμυνα στους… εφοριακούς μιλά στο Usay.gr!

Πριν από λίγο καιρό ασχοληθήκαμε με το φαινόμενο των επιθέσεων σε ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Προσεγγίσαμε το θέμα από την δική τους πλευρά πως το βιώνουν, τι προβλήματα δημιουργούνται και για την δουλειά τους, αλλά και για τους ίδιους.

  • του Δημήτρη Γιαγτζόγλου

Ένα από τα τελευταία παραδείγματα, δύο ελεγκτές στις Σέρρες έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού από καλεσμένους σε γάμο, όταν ζήτησαν από τον ιδιοκτήτη του κτήματος στο οποίο γινόταν η δεξίωση να τους δείξει τις αποδείξεις.

Εδώ και κάποια χρόνια η  Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων εσόδων έχει δημιουργήσει για τους υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών τμήμα μαθημάτων αυτοάμυνας με προπονητή έναν «θρύλο» της ελληνικής πάλης, τον Χαράλαμπο Καλτσίδη.

«Πιστεύω και ως αθλητής, ως ομοσπονδιακός προπονητής, και ως υπάλληλος της ΑΑΔΕ, ότι πρέπει να γίνονται αυτά τα μαθήματα, κυρίως για την ψυχολογική προετοιμασία αντιμετώπισης του πανικού σε κάποιες δύσκολες καταστάσεις. Είτε μιλάμε για επιθέσεις βίας, είτε για μία πυρκαγιά, ένα σεισμό, γενικότερα για μια δύσκολη κατάσταση. Άρα οποιοδήποτε μάθημα κάνει κάποιος άνθρωπος για να είναι ψύχραιμος και να  αντιμετωπίζει μια κατάσταση με σοβαρότητα καλό είναι. Πάνω σε αυτή την λογική έχουμε φτιάξει αυτό το πρόγραμμα το οποίο δεν είναι μόνο για τους ελεγκτές αλλά για όλους τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ», τονίζει ο κ. Καλτσίδης.

Πως ξεκίνησε αυτό το πρόγραμμα; «Στο υπουργείο μπήκα σαν παγκόσμιος πρωταθλητής. Μετά από κάποια χρόνια αποφασίσαμε με την τότε διοίκηση να προχωρήσουμε σε αυτά τα μαθήματα και να βοηθήσω τους συναδέλφους μου να εξοικειωθούν με τη πάλη, αλλά και γενικότερα με τον αθλητισμό». Αλλά μας ξεκαθαρίζει πως αυτό δεν γίνεται για να επιτεθεί κάποιος υπάλληλος σε κάποιον ελεγχόμενο έστω κι αν ο δεύτερος ασκήσει βία στον πρώτο. «Από τον νόμο απαγορεύεται κάποιος υπάλληλος ή ελεγκτής να σηκώσει χέρι σε κάποιον συναλλασσόμενο ή ελεγχόμενο. Αν σηκώσει χέρι περνάει αμέσως από πειθαρχικό και απολύεται. Κανένας σκεπτόμενος άνθρωπος δεν θα σήκωνε χέρι σε έναν έλεγχο ή ακόμη και στο κισσέ στην εφορία. Το ζήτημα είναι ότι αυτά τα μαθήματα βοηθάνε στο να προσέξει ένας υπάλληλος, για παράδειγμα, αν τον σπρώξουν, αν τον χτυπήσουν στο κεφάλι, να γνωρίζει ποια είναι τα ευαίσθητα σημεία του σώματός του και να μπορεί να προφυλαχθεί. Πώς να πέσει έτσι ώστε να μην χτυπήσει το κεφάλι του, απλώς να σηκωθεί ξανά και να φύγει. Κάνουμε αυτά τα μαθήματα για να προστατεύονται οι υπάλληλοι».

Ρώτησα τον κ. Καλτσίδη σε τι φυσική κατάσταση είναι. «Οι περισσότεροι που έρχονται είναι από 35 έως 50. Είναι δύσκολο να πάρεις έναν άνθρωπο σε αυτήν την ηλικία που δεν έχει κάνει ποτέ μια προπόνηση και να τον κάνεις αθλητή. Και δεν έχει νόημα κάτι τέτοιο. Αλλά όσοι έρχονται όλο και κάτι μαθαίνουν. Βελτιώνεται η φυσική τους κατάσταση, ξεκινάμε με τρέξιμο, μαθαίνουν χρήσιμες λαβές, κάνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης και ασκήσεις ευλυγισίας. Σίγουρα θα γίνουν καλύτεροι από πριν. Αλλά αυτό φυσικά εξαρτάται και από την δική τους θέληση».

Ο ίδιος ασχολείται με τον αθλητισμό από τα πέντε του χρόνια. «Ο αθλητισμός διαμόρφωσε την προσωπικότητά μου. Είναι ίσως το μεγαλύτερο σχολείο. Εγώ ασχολήθηκα με την πάλη κάτι που με έμαθε να παλεύω για τα πάντα. Να μην τρομάζω μπροστά σε κάτι. Βεβαίως αυτό μερικές φορές μπορεί να σε οδηγήσει στο να υπερτιμήσεις τις δυνατότητές σου και να την πατήσεις. Αλλά σε γενικές γραμμές σου διαμορφώνει τον χαρακτήρα και μπορεί να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο».