GOOGLE NEWS, ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Οδηγώντας στο όριο ένα «έλκηθρο» με ισχύ 306 ίππων στη χιονισμένη Λαπωνία!

Θα μπορούσαμε να λέγαμε ότι ο οδηγός ήταν ο σύγχρονος Άγιος Βασίλης. Όμως δεν ήταν γιατί για να οδηγήσεις ένα …έλκηθρο  έχοντας κάτω από το καπό ενός  MINI John Cooper Works Clubman 306 ίππους, δεν είναι και τόσο εύκολα πράγμα.

Το χιόνι κρύβει παγίδες. Στην προκειμένη περίπτωση δύο έμπειροι πρωταθλητές ανέλαβαν να διασχίσουν την χιονισμένη Λαπωνία με ένα 4Χ4 Mini. Ακόμη και οι έμπειροι πρωταθλητές σε ράλι του WRC, o Timo Mäkinen και o Rauno Aaltonen, έκαναν αρκετά χιλιόμετρα για να εξοικειωθούν με το περίεργο… έλκηθρο και να πραγματοποιήσουν το χειμερινό ταξίδι στη βόρεια Λαπωνία.

Οι Timo Mäkinen και Rauno Aaltonen, έμαθαν να χειρίζονται αριστοτεχνικά χέρια και πόδια, οδηγώντας στους έρημους δρόμους της Λαπωνίας, οι οποίοι είναι συνήθως καλυμμένοι με χιόνι από το Φθινόπωρο. Κάποιες φορές κάνοντας εξάσκηση και σε παγωμένες λίμνες. Χάρη σε αυτή την εμπειρία οι συγκεκριμένοι οδηγοί ωφελήθηκαν στους διεθνείς αγώνες ράλι, όταν πρωταγωνιστούσαν δίνοντας μάχες μεταξύ τους στα δευτερόλεπτα. Η MINI διατηρεί μία ιδιαίτερη σχέση και με τους δύο αυτούς «Ιπτάμενους Φινλανδούς». Το 1965 και το 1967, οι Mäkinen και Aaltonen κατέκτησαν τη δεύτερη και τρίτη αντίστοιχα νίκη γενικής κατάταξης στην ιστορία του κλασικού MINI Cooper S, πάντα στο περίφημο Ράλι Μόντε Κάρλο.

Πολλά μέρη στη Λαπωνία δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να εξασκηθεί στην πεζοπορία με ειδικά χιονοπέδιλα, ή να καβαλήσει ένα έλκηθρο με σκύλους και να ανακαλύψει αρκτικές αλεπούδες, κουκουβάγιες του χιονιού και άλλα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον. Επίσης, πολλοί τουρίστες από όλο τον κόσμο γοητεύονται και ταξιδεύουν στην αρκτική ζώνη το χειμώνα για να απολαύσουν το Βόρειο Σέλας κατά τη διάρκεια της πολικής νύχτας. Χρειάζεται εγρήγορση και να βρίσκεται κάποιος στο σωστό σημείο την κατάλληλη στιγμή για να παρατηρήσει το ουράνιο αυτό φαινόμενο, εφόσον το επιτρέπουν οι θερμοκρασίες και οι καιρικές συνθήκες.

Στην αναζήτησή του, το MINI John Cooper Works Clubman δεν θα σας απογοητεύσει. Είναι απόλαυση να οδηγείς μέσα στη νύχτα αυτό το «έλκηθρο» με τους 306 ίππους και με τους προαιρετικούς Adaptive LED προβολείς, με Matrix λειτουργία στη μεγάλη σκάλα, να χαρίζουν άπλετο φως στη χιονισμένη διαδρομή που οδηγεί σε κάποιο προνομιακό σημείο, για να αντικρίσεις το εξωπραγματικό υπερθέαμα με τα φωτεινά χρώματα.

To Ranua Wildlife Park προσφέρει μία συναρπαστική εμπειρία άγριας ζωής της αρκτικής ζώνης στα περίχωρα της μικρής πόλης Ranua, 80 περίπου χιλιόμετρα νότια του Rovaniemi. Οι επισκέπτες του ζωολογικού αυτού πάρκου έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά διάφορα ήδη ταράνδων, καφέ και πολικές αρκούδες, λύκους, αρκτικές αλεπούδες και άλλα ζώα της βόρειας Σκανδιναβίας. Ξύλινα μονοπάτια και γέφυρες οδηγούν τον επισκέπτη στα ευρύχωρα καταφύγια των άγριων ζώων. Το Ranua Wildlife Park άνοιξε το 1983 και είναι σήμερα ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός της βόρειας Φινλανδίας.

Ο επισκέπτης που θέλει να μείνει περισσότερες ημέρες στο πάρκο άγριας ζωής μπορεί να επιλέξει κάποιο διαμέρισμα ή ένα πανοραμικό Arctic Fox Igloo στις όχθες της λίμνης Ranuanjärvi. Όλα τα καταλύματα διαθέτουν δική τους σάουνα και κρεβατοκάμαρες με μεγάλα παράθυρα προσανατολισμένες προς το βορρά, εκεί όπου εμφανίζεται το σέλας. Δεν υπάρχει προορισμός στη Λαπωνία σαν κι αυτόν για να απολαμβάνεις το φωτεινό αυτό ουράνιο φαινόμενο σε άνετο και ζεστό περιβάλλον.