3 top δεξιά, GOOGLE NEWS, ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Οι άγραφοι κανόνες που μας δυσκολεύουν να μάθουμε καλά αγγλικά!

Η γνώση των αγγλικών είναι  πλέον κάτι παραπάνω από απαραίτητη και η πρώτη γνωριμία των ελληνόπουλων με τη γλώσσα έχει μπει ακόμη και στην πρώτη δημοτικού.

Και αν για  το παιδικό μυαλό «σφουγγάρι» είναι πιο εύκολη η εξοικείωση, οι λίγο ή πολύ μεγαλύτεροι δυσκολεύονται.

Τι είναι που τους μπερδεύει; Για τους αρχάριους, είναι οι ασυνεπείς κανόνες προφοράς και ορθογραφίας, η αφθονία αυθαίρετα… σιωπηρών γραμμάτων και μια σειρά από άγραφους κανόνες σχετικά με τη σειρά λέξεων.

Που οφείλεται αυτό; Βασικά, επειδή η αγγλική είναι μια γλώσσα… Φρανγκεστάιν, ραμμένη από ένα σωρό ευρωπαϊκές γλώσσες.

Δείτε τη συνταγή: Ξεκινήστε με μια κέλτικη βάση και μια κουταλιά γερμανικά με ποικιλία νορβηγικής. Αφήστε να σιγοβράσει για μερικούς αιώνες, στη συνέχεια τυλίξτε το σε ένα λεπτό στρώμα της γαλλικής. Γαρνίρετε με λεξικό και… βουαλά η πιο περίπλοκη γλώσσα στον κόσμο.

Τι εννοούμε; Δείτε ως παράδειγμα τον πιο ευρέως διαδεδομένο κανόνα στην αγγλική γλώσσα: «Το Ι μπαίνει πριν από το E, εκτός αν προηγείται C», εκτός από το «glacier,» και το «weird»,  το «science» και το  «protein», το  «efficiency,» και το… διπλό «Einstein”. Στην πραγματικότητα, μερικές εκτιμήσεις παραθέτουν μια λίστα με  923 λέξεις στις οποίες ένα «c» ακολουθείται από ένα «ie»  και μόλις 40 που πραγματικά ακολουθούν τον κανόνα!

Έναν άλλο πονοκέφαλο αποτελεί το σύνολο γραμμάτων που είναι ίσως το πιο περίπλοκο  σε ολόκληρη τη γλώσσα: «ough.» Πόσοι δεν έχουν προσπαθώντας να τα προφέρουν σωστά κοντέψει να βήξουν;

Παράλληλα υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που δεν είναι καθόλου… κανόνες. Τι γίνεται για παράδειγμα με τον μη-κανόνα που δεν θα διδαχθεί ποτέ στα σχολεία αλλά που καθοδηγεί όλες τις δομές αγγλικών προτάσεων; Μπερδευτήκατε; Αν μεγαλώσατε μιλώντας αγγλικά, ξέρετε αυτόν τον κανόνα, αλλά μάλλον δεν ξέρετε ότι το γνωρίζετε. Μιλάμε, φυσικά, για τον κανόνα της σειράς του αντικειμένου.

Ο καθηγητής Μαρκ Φόρσιθ καθορίζει αυτόν τον κανόνα. «Τα επίθετα πρέπει να είναι με αυτή τη σειρά:  γνώμη-μέγεθος-ηλικία-σχήμα-χρώμα-προέλευση-υλικό-σκοπό και μετά ακολουθεί το ουσιαστικό. Έτσι μπορείτε να έχετε ένα όμορφο, μικρό, παλιό, ορθογώνιο, πράσινο, γαλλικό, ασημένιο μαχαίρι». Μερικά άλλα παραδείγματα. «Η μητέρα μου μόλις αγόρασε ένα μπλε μεγάλο αυτοκίνητο.» «Μου αρέσει αυτό το ιταλικό στρογγυλό μυρωδάτο τυρί.» «Είδατε αυτό το μαρμάρινο νέο άγαλμα;»