GOOGLE NEWS, ΖΟΥΜΕ ΑΛΗΘΙΝΑ

Όλη η Τήνος στο πόδι αυτή την εβδομάδα και μας περιμένει…

Γράφει ο Δημήτρης Γιαγτζόγλου

Να απαλύνουμε λίγο τον  πόνο της Δευτέρας. Η πρώτη εργάσιμη μέρα της εβδομάδας. Σανίδα σωτηρίας να αφήσουμε το μυαλό να ξεφύγει. Πλώρη για την καρδιά του Αιγαίου, πιο καρδιά δεν γίνεται. Τήνος. Ένα νησί, μάλλον παρεξηγημένο. Μόνο αν το γνωρίσει κανείς και το περπατήσει θα καταλάβει την μοναδικότητά του.

Πρώτη φορά επισκέφθηκα το νησί μέσα στην δεκαετία ΄90. Μας μάζεψε τότε ένα τσούρμο δημοσιογράφους ο Αλέκος Αλαβάνος. Ήταν ευρωβουλευτής τότε και προσπαθούσε να προβάλει την παράδοση του νησιού στην μαρμαρογλυπτική και να ενισχύσει την σχολή που υπήρχε εκεί. Η μοναδική σχολή στο είδος της και τμήμα πια της Σχολής Καλών Τεχνών. Ήταν Ιανουάριος. Με έναν καιρό σκέτη Άνοιξη. Κοντομάνικα. Και δυο εικόνες που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων στο χωριό Βωλάξ  (με το σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο τους βράχους σαν σφαίρες και κάποιοι κομμένοι στην μέση από κεραυνούς), να πλέκει καλάθια στο σκαλοπάτι της πόρτας του σπιτιού του. Και το απόγευμα στην Καρδιανή από τα πιο ωραία ηλιοβασιλέματα στο Αιγαίο. Ο Καθολικός ιερέας μας έκανε ελληνικό καφέ, καθίσαμε όλοι σε ένα πεζούλι και χαζεύαμε την θέα. Σαν να είμαι εκεί τώρα. Τόσο όμορφες εικόνες δεν σβήνουν ακόμη και τόσα χρόνια μετά από το μυαλό. Αρκεί να τις έχεις ζήσει εκείνες τις στιγμές.

Πάμε πρώτα από όλα στο επίκαιρο  του πράγματος. Από σήμερα Δευτέρα μέχρι και την Κυριακή 19 Μαϊου, το νησί είναι στο πόδι. Και μαζί με τους κατοίκους του νησιού και πολλοί εθελοντές που έχουν έρθει από αρκετές χώρες. Για πρώτη φορά μάλιστα έχει κινητοποιηθεί και όλη η εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού. Δάσκαλοι, καθηγητές, μαθητές από όλες τις βαθμίδες. Ο λόγος; Η διοργάνωση του 5ου TinosFood Paths. Θεσμός πια.

Δεν είναι απλώς ένα φεστιβάλ γαστρονομίας. Μια ιστορία που ξεκινάει από την αναβίωση των παραδοσιακών καλλιεργειών μέχρι και την προώθηση αυτών των προϊόντων στα τοπικά εστιατόρια. Ναι επειδή το νησί το γνώρισα καλά λόγο της δουλειά και της τηλεοπτικής ταξιδιωτικής εκπομπής που παρουσίαζα μπορεί άνετα να θεωρηθεί ένας κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός αλλά και ένας τόπος με μεγάλη ιστορία και παραδόσεις. Σε συνδυασμός όλα αυτά είναι μια ενδιαφέρουσα εμπειρία για τον επισκέπτη.

Όλη αυτή η εβδομάδα περιλαμβάνει «μαγειρέματα» με καταξιωμένους σεφ από όλη την Ελλάδα, παρουσιάσεις από γνωστούς εκπροσώπους του χώρου των γεύσεων, οδοιπορικό στην σπάνιας ομορφιάς ενδοχώρα του νησιού, διαδρομές ανάμεσα σε μύλους, αλώνια και περιστερώνες. Και φυσικά το αντάμωμα με τους φιλόξενους και χαμογελαστούς Τηνιακούς.

Εξαιρετικά τα τυριά της Τήνου. Το πέτρωμα, το στρογγυλό, το μαλαθούνι, δοκιμάστε τα. Φυσικά και λούζες τηνιακές που διαφέρουν πολύ από εκείνες της Μυκόνου σε γεύση.

Προς το καλοκαίρι θα έχει ενδιαφέρον να σας μιλήσω για τα ταξίδια μου στα νησιά. Μια θέση θα έχει σίγουρα και η Τήνος. Κρατήστε, όμως, αυτό. Στην Τήνο μπορεί κάποιος να ακολουθήσει γοητευτικές πεζοπορικές διαδρομές. Καλοστρωμένα καλντερίμια διασχίζουν κοιλάδες και γραφικά χωριά. Οι περιστερώνες, οι μύλοι, οι ξερολιθιές, τα ξωκκλήσια και η πλούσια φύση θα χαράξουν ωραίες εικόνες στο μυαλό. Πολλά από αυτά τα μονοπάτια έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια και έχουν σηματοδοτηθεί. Καλές βόλτες.