GOOGLE NEWS, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οριακά αυξάνονται οι δαπάνες για το «καλύτερο οπλικό σύστημα»

Στοιχεία για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έδωσε στην Βουλή ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά την συζήτηση πριν την υπερψήφιση του προϋπολογισμού.

  • Γράφει ο Κώστας Αττίας

Ο ΥΕΘΑ σημείωσε στην ομιλία του πως στα εξοπλιστικά, οι πιστώσεις παραμένουν στα ίδια επίπεδα με το 2019, ανερχόμενες στα 530 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του ΥΠΕΘΑ είναι οριακά αυξημένος σε σχέση με το τρέχον έτος.

Ο ίδιος πάντως ανέφερε πως υπάρχουν δύο προοπτικές  για την ενίσχυση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Άμυνας. Η επιπλέον σχεδιαζόμενη ενίσχυση από το Ειδικό Αποθεματικό και η διάθεση επιπλέον κονδυλίων για αμυντικές δαπάνες. Όπως μάλιστα σημείωσε ο Πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος ότι αυτή είναι η ώρα για την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών με επιπρόσθετα κονδύλια.

Αίσθηση πάντως δημιουργεί το γεγονός πως αν και στον Προϋπολογισμό του 2020 αναστρέφεται η τάση μείωσης των αμυντικών δαπανών,  στις λειτουργικές δαπάνες παρουσιάζεται μείωση κατά 48 εκατομμύρια ευρώ,(η οποία όμως όπως είπε ο ΥΕΘΑ λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο μίας νέας μεταρρύθμισης με τη θεσμοθέτηση ενός Ειδικού Αποθεματικού) και αυξάνονται μόλις οριακά οι πιστώσεις για αποδοχές κυρίως λόγω της πρόβλεψης για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών του Κράτους υπέρ του ΕΦΚΑ για το προσωπικό που υπαγόταν στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου έως 31 Δεκεμβρίου του 2016, αν και ως αντιπολίτευση η ΝΔ είχε ταχθεί υπέρ ενός δικαιότερου Ειδικού Μισθολογίου για το «καλύτερο οπλικό σύστημα», δηλαδή το ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στην Βουλή ο ΥΕΘΑ κατά την περίοδο 2009-2019 στην κατηγορία των αποδοχών υπήρξε μείωση της τάξης του 21% περίπου αν και όπως είπε ο Υπουργός «τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση στην εν λόγω κατηγορία σταθεροποιήθηκε μετά και την εφαρμογή του νέου μισθολογίου για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων»,στην κατηγορία του «Λειτουργικού Προϋπολογισμού», δηλαδή στις δαπάνες για καύσιμα, τροφοδοσία, συντηρήσεις, επισκευές εξοπλισμού και εγκαταστάσεων κ.ά. η μείωση έφτασε το 63% σε αυτή την περίοδο ή 920 εκατομμύρια ευρώ σε απόλυτες τιμές και στην κατηγορία που αφορά στα «Εξοπλιστικά Προγράμματα», η αντίστοιχη μείωση κυμαίνεται περί το 76%, περίπου 1,67 δισεκατομμύριο λιγότερα. Δηλαδή η μείωση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την περίοδο 2009 έως 2019 υπερβαίνει το 49% και σε απόλυτες τιμές ξεπέρασε τα 3,2 δισ. ευρώ λιγότερα για την Άμυνα, «στοιχειοθετώντας όμως, την ίδια ώρα, τη σημαντικότατη συμβολή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στη διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας κατά την τελευταία δεκαετία» όπως παρατήρησε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.