GOOGLE NEWS, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρά τον κορωνοϊό τα στρατόπεδα δεν «μένουν στο σπίτι»

Η φωτογραφία με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή να κάνει αντί για χειραψία «αγκωνιά» με στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων δείχνει πως κάποια πράγματα έχουν αλλάξει και στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Γράφει ο Κώστας Αττίας

Άλλα πράγματα όμως όπως λένε πληροφορίες που φτάνουν στο USAY.gr συνεχίζονται κανονικά. Ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η καταγγελία των εν ενεργεία στρατιωτικών.

Για παράδειγμα, αν και για τους νεοσύλλεκτους αποφασίστηκε η πραγματοποίηση των προγραμματισμένων ορκωμοσιών νεοσυλλέκτων οπλιτών, ναυτών, σμηνιτών, χωρίς την παρουσία προσκεκλημένων οι ίδιοι αυτοί νεοσύλλεκτοι που προέρχονται από όλη την χώρα αφού δεν περιορίστηκε κατά κανένα τρόπο η κατάταξη που έγινε τις προηγούμενες ημέρες, είναι καθημερινά εκτεθειμένοι στην πιθανότητα κάποιος είτε από το μόνιμο προσωπικό, είτε από τους οπλίτες θητείας που βγαίνουν κανονικά «εξόδου», να τους μεταφέρουν τον ιό από κάποιον ασυμπτωματικό ασθενή με τον οποίο θα έρθουν σε επαφή όσο είναι εκτός στρατοπέδου.

Κανείς μας μάλιστα δεν πρέπει να ξεχνά πως οπλίτες συχνά στην έξοδο τους δέχονται επισκέψεις από συγγενείς και φίλους από άλλους Νομούς οι οποίοι Νομοί μπορεί και να βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα και άρα οι πιθανότητες όσοι τους επισκέπτονται να είναι ασυμπτωματικοί φορείς του κορωνοϊού είναι αξιόλογες.

Σε ότι αφορά το προσωπικό που έχει μετακινηθεί στον Έβρο πληροφορίες λένε πως αντί να είναι κατά το δυνατόν μοιρασμένο και απομονωμένο, για παράδειγμα με το να είναι μοιρασμένο σε ξενοδοχεία της περιοχής, ώστε αν υπάρξει κρούσμα να περιοριστεί στην μικρότερη δυνατή ομάδα, έχει, πιθανότατα για οικονομικους λόγους, μοιραστεί για να κοιμάται, σε θαλάμους οπλιτών σε στρατόπεδα της περιοχής.

Και εδώ είναι προφανές πως αν υπάρξει κάποιο κρούσμα ο συγχρωτισμός αυξάνει τις πιθανότητες να νοσήσουν περισσότεροι άνθρωποι από το αν είναι μοιρασμένοι και απομακρυσμένοι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον τέλος έχει και η καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των εν ενεργεία στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) σύμφωνα με την οποία υπάρχουν αναφορές για εξαίρεση από το δικαίωμα λήψης της ειδικής άδειας σε στρατιωτικούς γονείς οι οποίοι είναι σύζυγοι ατόμου που έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Που βρίσκονται δηλαδή σε άμεση επαφή με ασθενή.

Όπως αναφέρει η ΠΟΜΕΝΣ διαταγές «περιορίζουν τους δικαιούχους της ανωτέρου άδειας, εξαιρώντας όσους συναδέλφους μας είναι συζευγμένοι με σύζυγο ο/η οποίος/α σύζυγος βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια εξαιτίας της οποίας δεν είναι δυνατή η φροντίδα τέκνων, και συναδέλφους που ο/η σύζυγος δεν εργάζεται αλλά νοσηλεύεται, ή έχει προσβληθεί από κορωνοϊό, ή είναι ΑΜΕΑ αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει αυτή τους η απόφαση στην υγεία τόσο των συναδέλφων όσο και στα προστατευόμενα μέλη αυτών».