GOOGLE NEWS, ΥΓΕΙΑ

Πόση ώρα μπορεί να επιβιώσει ο ιός της γρίπης στο περιβάλλον και πώς θα προστατευθούμε!

Ο ιός της γρίπης οδηγεί τουλάχιστον 200.000 ανθρώπους κάθε χρόνο στο νοσοκομείο στις ΗΠΑ. Ο ετήσιος εμβολιασμός είναι η καλύτερη γραμμή άμυνάς μας, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί σαφές ότι οι αναντιστοιχίες στο εμβόλιο μπορούν να περιορίσουν την αποτελεσματικότητά του.

Έχει μεγάλη σημασία να ξέρουμε πώς ο ιός της γρίπης εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων. Πέρα από τον απαραίτητο εμβολιασμό μελέτες σχετικά με την επιβίωση των ιών της γρίπης στον αέρα μπορούν να παράσχουν χρήσιμες πληροφορίες στους γονείς, τους δασκάλους και τους υπαλλήλους της υγειονομικής περίθαλψης για τον περιορισμό της εξάπλωσης.

Χρησιμοποιώντας απλές στρατηγικές για τον περιορισμό του ιού της γρίπης στο περιβάλλον μας, μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό των λοιμώξεων κάθε χρόνο.

Η γρίπη μεταδίδεται με τρεις τρόπους:

  • Άμεση επαφή: Όταν ανταλλάσετε χειραψία ή γενικά αγγίζετε ένα μολυσμένο άτομο.
  • Έμμεση επαφή: Όταν ο ιός εξαπλώνεται μέσω μολυσμένης επιφάνειας όπως μια λαβή της πόρτας.
  • Μέσω του αέρα: Όταν ο ιός διαχέεται στον αέρα με βήχα, φτάρνισμα ή απλώς με την εκπνοή που εισπνέεται άμεσα από άλλο άτομο.

Είναι σαφές ότι και οι τρεις διαδρομές προωθούν την εξάπλωση της γρίπης, αλλά η σχετική σημασία του καθενός εξακολουθεί να είναι άγνωστη.

Οι επιστήμονες πιστεύουν εδώ και καιρό ότι οι ιοί γρίπης μέσω του αέρα θα εξουδετερωθούν γρήγορα σε μέτρια και υψηλή υγρασία.

Στις μελέτες τους ψέκασαν ιούς της γρίπης σε περιστρεφόμενο τύμπανο για να ελέγξουν αν ήταν ακόμα μολυσματικές μετά από μια ώρα σε ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών υγρασιών. Δεν διαπιστώσαν απώλεια σε ποσότητα μολυσματικού ιού σε οποιαδήποτε υγρασία, πράγμα που σημαίνει ότι τα αποβαλλόμενα αερολύματα που περιέχουν ιούς γρίπης είναι σταθερά στον αέρα για τουλάχιστον μία ώρα. Τα άλλα μη δημοσιευμένα δεδομένα δείχνουν ότι οι ιοί της γρίπης, παρουσία βλεννογόνου, μπορούν να επιμείνουν σε ορισμένες επιφάνειες για έως και 16 ώρες με πολύ μικρή απώλεια μολυσματικότητας. Αυτά τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι λοιμώδεις ιοί γρίπης είναι εξαιρετικά σταθεροί στο εσωτερικό περιβάλλον.

Υπάρχουν μερικά απλά μέτρα που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των πιθανοτήτων εξάπλωσης της γρίπης σε άλλους ανθρώπους. Τα παρακάτω βήματα μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση του μολυσματικού ιού από επιφάνειες και αέρα.

Αφαίρεση του ιού της γρίπης από επιφάνειες:

  • Σκουπίστε τις συχνά αγγιζόμενες επιφάνειες, όπως τα πόμολα, τα τραπέζια, τα κουμπιά του ανελκυστήρα και οι βρύσες. Τα απλά προϊόντα καθαρισμού με βάση το αλκοόλ είναι αποτελεσματικά για την αδρανοποίηση της γρίπης.
  • Η κλασική συμβουλή για το πλύσιμο των χεριών μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση της μετάδοσης με άμεση και έμμεση επαφή.
  • Ο βήχας και το φτέρνισμα στο πουκάμισό σας και όχι στον αγκώνα ή το χέρι σας είναι ένας καλός τρόπος να κρατήσετε τα σταγονίδια μακριά από τις επιφάνειες.

Αφαίρεση του ιού της γρίπης από τον αέρα:

  • Η αύξηση της κυκλοφορίας του αέρα στο δωμάτιο μπορεί να αραιώσει τους ιούς της γρίπης και να περιορίσει την εξάπλωσή τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αύξηση των συστημάτων εξαερισμού κτιρίων, την ενεργοποίηση ανεμιστήρων και, εάν είναι δυνατόν, το άνοιγμα των παραθύρων.
  • Τα φίλτρα αέρα που έχουν σχεδιαστεί για να συγκρατούν τα σωματίδια πρέπει να είναι αποτελεσματικά στην αφαίρεση των ιών από τον αέρα, αν και αυτό δεν έχει δοκιμαστεί άμεσα.
  • Οι χειρουργικές μάσκες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες αν φοριούνται από άρρωστα άτομα. Αυτή η παρέμβαση θα βοηθήσει να αποτραπεί ένα μολυσμένο άτομο να μεταδώσει τον ιό στους γύρω του καθώς αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και με την εκπνοή. Εάν δεν είστε άρρωστοι αλλά είστε γύρω από ανθρώπους που έχουν τη γρίπη, η χρήση μιας χειρουργικής μάσκας μπορεί να σας βοηθήσει να προστατευθείτε από το να μολυνθείτε αν τη βάλετε σφιχτά.