GOOGLE NEWS, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι είπε ο Παναγιωτόπουλος για τον κορωνοϊό στον Έβρο

Την πεποίθηση του πως κανένα νέο κρούσμα δεν μπορεί να συνδεθεί επιδημιολογικά με  το κρούσμα που εντοπίστηκε σε στρατιωτικό στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξ/πολης (ΠΓΝΑ) εξέφρασε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

  • Γράφει ο Κώστας Αττίας

Το θέμα με την διάγνωση στελέχους του στρατού με κορωνοϊό την 17η Μαρτίου 2020 πήγε στην Βουλή το ΚΚΕ.

Το στέλεχος που υπηρετεί σε Μονάδα, με έδρα το στρατόπεδο «Αντγου Ιωάννη Ζήση», βρέθηκε να είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, και όπως λέει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος το εν λόγω στέλεχος απουσίαζε για ημέρες από τα στρατιωτικά του καθήκοντα λόγω άδειας, με εξαίρεση την 14η Μαρτίου 2020, όπου πραγματοποίησε 24ωρη υπηρεσία εντός του Στρατοπέδου.

Σύμφωνα πάντα με τον Υπουργό κατόπιν των εξετάσεων που πραγματοποίησε ο ασθενής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξ/πολης (ΠΓΝΑ), που αποτελεί το Νοσοκομείο Αναφοράς της περιοχής, ιχνηλατήθηκαν άμεσα, από τις αρμόδιες κρατικές και στρατιωτικές υπηρεσίες, όλες οι επαφές του ασθενούς, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο «και τέθηκε σε απομόνωση ο αναγκαίος πληθυσμός (ήτοι άτομα του οικογενειακού του περιβάλλοντος και ένα στέλεχος της ίδιας Μονάδας), σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στις ισχύουσες διαταγές και οδηγίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Σε συνέχεια την 18η Μαρτίου 2020, πραγματοποιήθηκε απολύμανση των χώρων του στρατοπέδου που χρησιμοποιήθηκαν από τον ασθενή.

«Πρόκειται για χώρους όπου ο ασθενής όχι μόνο χρησιμοποίησε έχοντας «στενή επαφή» επί χρονικού διαστήματος, αλλά και χώρους που απλώς διήλθε. Η απολύμανση διενεργήθηκε σύμφωνα με τις διαταγές της Υπηρεσίας και σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκε διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου, κατόπιν προμήθειάς του από το αρμόδιο ανεφοδιαστικό όργανο (216 ΚΙΧΝΕ/Φαρμακείο) και εφαρμόστηκαν τα μέτρα που έχουν καθορισθεί. Όλο το προσωπικό της Μονάδας του ασθενούς, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν αλληλεπίδρασαν με τον ασθενή, δηλαδή δεν συγκαταλέχθηκαν στις «στενές επαφές» του, απουσίασε από την εργασία του για 24 ώρες» αναφέρει ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Για τις ημέρες που ακολούθησαν, η λειτουργία της Μονάδας πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του άκρως απαραίτητου προσωπικού και με την ύπαρξη ενός στελέχους ανά γραφείο. Τις ημέρες προ της εμφάνισης του επιβεβαιωμένου κρούσματος, αλλά και αυτές που ακολούθησαν, τόσο στη συγκεκριμένη Μονάδα όσο και σε κάθε Μονάδα της Μεραρχίας που υπάγεται, «επιστήθηκε η προσοχή του προσωπικού στη διατήρηση αυξημένης προσωπικής υγιεινής, στην ορθή πλύση χεριών, στην τήρηση των αποστάσεων, στον επιμελή καθαρισμό και στην απολύμανση των κοινόχρηστων σημείων (πόμολα, γραφεία, σκληρές επιφάνειες κ.λπ.)» σημειώνεται στην ίδια απάντηση.

«Απόρροια των παραπάνω, αποτελεί το γεγονός ότι χάρη στα ορθά και επιμελή μέτρα πρόληψης και προστασίας που τηρήθηκαν, δεν παρατηρήθηκε έτερο ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα, ούτε στην εν λόγω Μονάδα αλλά ούτε και στο Στρατόπεδο εν γένει. Έχοντας πλέον παρέλθει, πάνω από δεκαπέντε ημέρες μετά την εμφάνιση του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος στην πόλη της Αλεξανδρούπολης και δη του πρώτου κρούσματος στις Ένοπλες Δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου, κανένα νέο κρούσμα δεν δύναται να συνδεθεί επιδημιολογικά με αυτό» σημειώνει ο Υπουργός.

Πέραν των ανωτέρω, όπως τονίζεται στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στην Βουλή η Μεραρχία, για μεγαλύτερη εξασφάλιση της υγείας του προσωπικού, προέβη σε δεύτερη απολύμανση των χώρων του στρατοπέδου «Αντγου Ιωάννη Ζήση», την 30η Μαρτίου 2020 από εξειδικευμένο συνεργείο απολυμάνσεων. Ο στρατιωτικός έλαβε εξιτήριο από το ΠΓΝΑ, την 29η Μαρτίου 2020, μετά από εξετάσεις κατά τις οποίες διαπιστώθηκε ότι είναι πλέον είναι αρνητικός στον κορωνοϊό SARS-CoV-2.