GOOGLE NEWS, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι γίνεται με τον στρατό στον Έβρο;

Μεγάλο θέμα ανοίγει η διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να «περάσει» και την συνοριοφυλακή στην «διοίκηση» του Αλκιβιάδη Στεφανή.

  • Γράφει ο Κώστας Αττίας

Την ώρα που ακούγεται πως και η συνοριοφυλακή θα διοικείται από τον Αλκιβιάδη Στεφανή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ήδη στείλει το δικό του μήνυμα. Ένα μήνυμα που  θέλει την συνοριοφυλακή να πρωταγωνιστεί και μάλλον δείχνει πως η «μεταβίβαση» της στο Υπουργείο Άμυνας δεν θα είναι ανέφελη.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πριν λίγες ώρες βρέθηκε στον Έβρο, στα δύσκολα περάσματα που οι διακινητές χρησιμοποιούν για να περάσουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα.  Περιόδευσε την περιοχή, επιθεώρησε την υπάρχουσα κατάσταση, ανακοίνωσε προσλήψεις συνοριοφυλάκων και την χρήση νέων ηλεκτρονικών μέτρων για την φύλαξη του ποταμού.

Όταν έφτασε η  ώρα των δηλώσεων του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης άφησε να φανεί με χαρακτηριστικό τρόπο πως στο Υπουργείο του έχουν μαζέψει πείρα, θα έχουν σύντομα και επιπλέον κόσμο και τώρα περιμένουν πως και πώς να βοηθηθούν από τις συναρμόδιες υπηρεσίες.

Φυσικά ο Υπουργός με την αναφορά σε συναρμόδιους «δείχνει» τον στρατό.

«Επιδίωξη μας είναι μαζί με τις συναρμόδιες υπηρεσίες να καταστήσουμε τον Έβρο απόρθητο και ασφαλή. Είναι θέμα Τιμής για την Ελληνική Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις, να δημιουργηθεί αποτροπή στην περιοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά και όπως φαίνεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μάλλον δεν θα δουν με καλό μάτι μια «εκχώρηση» της συνοριοφυλακής στο Υπουργείο Άμυνας και τον Αλκιβιάδη Στεφανή.

«Καρφιά» και από τον Βελόπουλο

Το πόσο ενεργά ασχολείται ο στρατός με την αποτροπή εισόδου μεταναστών και προσφύγων στον Έβρο απασχολεί πάντως και την Βουλή.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος σε ερώτηση του στην Βουλή αναφέρει πως ο στρατός βάση διαταγών δεν αποτρέπει την είσοδο ατόμων στην Ζώνη Ασφαλείας Προκαλύψεως αλλά μόνον ειδοποιεί τους συνοριοφύλακες για τα περεταίρω.

Για την ιστορία αξίζει να θυμίσει κανείς πως οι Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης συστάθηκαν για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράτυπης μετανάστευσης και την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος με νόμο (Ν.2622) το 1998.