GOOGLE NEWS, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι θα κρίνει τις αλλαγές στην Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων

Η κυβέρνηση που είναι καινούργια και πιθανότατα θα θελήσει να αφήσει το «αποτύπωμα» της, οι εντάσεις στα Ελληνοτουρκικά, τα εξοπλιστικά προγράμματα που έρχονται και πρέπει να σχεδιαστούν με οριζόντα δεκαετιών αλλά και να καλύψουν ανάγκες που είναι άμεσες καθώς και ο νόμος που προβλέπει καθορισμένη θητεία Αρχηγών Γενικών Επιτελείων είναι κάποιοι από τους παράγοντες που «κρίνουν» τις κρίσεις για την Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Γράφει ο Κώστας Αττίας

Η περίοδος που αλλάζει ο χρόνος είναι παραδοσιακά η περίοδος που στους διαδρόμους της Μεσόγειων φουντώνουν τα σενάρια για αλλαγές στην Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όχι τυχαία. Ο σημερινός Αρχηγός ΓΕΕΘΑ (Α/ΓΕΕΘΑ) Πτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου ανέλαβε τα καθήκοντα του στις 25 Ιανουαρίου του 2019. Την ίδια ημέρα ανέλαβαν τα καθήκοντα τους και ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού (Α/ΓΕΣ) Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς όπως και ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Α/ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης. Στο Πολεμικό Ναυτικό βρίσκουμε και τον αρχαιότερο Αρχηγό σήμερα καθώς ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Α/ΓΕΝ) Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ ανέλαβε τα καθήκοντα του με απόφαση του ΚΥΣΕΑ της 16ης Ιανουαρίου 2017.

Τι προβλέπει ο νόμος

Ο νόμος λέει πως οι κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην Ηγεσία των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας γίνονται κάθε δύο χρόνια με δικαίωμα παράτασης της θητείας κάθε Αρχηγού για έναν ακόμα χρόνο. Σε ότι αφορά τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ η βάση είναι η τριετία. Ο νόμος όμως, όπως οι περισσότεροι νόμοι στην Ελλάδα, έχει και το «παραθυράκι» του.

Τόσο λοιπόν για την θέση του Α/ΓΕΕΘΑ όσο και για τις θέσεις Α/ΓΕΣ, Α/ΓΕΝ και Α/ΓΕΑ έχει υπάρξει η πρόβλεψη πως μπορούν να αποστρατευθούν και νωρίτερα κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και απόφασης του ΚΥΣΕΑ για, όπως λέει ο νομος, «σπουδαίο λόγο».

Τι μπορεί να είναι ο «σπουδαίος λόγος»; Μα τα πάντα. Σπουδαίος λόγος για να παραμείνει κάποιος στην θέση του, να υπάρξει συνέχεια, να μην χαθεί χρόνος για ενημερώσεις, κτλ θα μπορούσε να είναι η ένταση στα Ελληνοτουρκικά. Σπουδαίος λόγος και για να αλλάξει κάποιος προκείμένου να κάνει νέο σχεδιασμό σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου θα μπορούσε να είναι η….Ένταση στα Ελληνοτουρκικά.

Μόλις το 2017 άλλωστε όπως είχε γίνει γνωστό Αρχηγός πληροφορήθηκε πως αιτία της αποστρατείας του ήταν οι γεωπολιτικές εξελίξεις.

Τι θα κρίνει τις…Κρίσεις;

Στην ουσία τις αλλαγές στην Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα τις κρίνει ο νόμος, ο οποίος επιτρέπει τα πάντα, αλλά η εισήγηση που θα φτάσει στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο για «εισηγήσεις». Γιατί ο πληθυντικός; Επειδή είναι γνωστό πως πέρα από την άριστη σχέση που έχει ο Πρωθυπουργός με τον Υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο τον οποίο εμπιστεύεται απόλυτα, διατηρεί ανοιχτή γραμμή και τακτικότατη επικοινωνία τόσο για τα θέματα του Υπουργείου όσο και για το μεταναστευτικό και με τον Αλκιβιάδη Στεφανή. Είναι λοιπόν μάλλον απίθανο ο πρώην Α/ΓΕΣ να μην έχει και αυτός συζητήσει το θέμα με τον πρωθυπουργό.