GOOGLE NEWS, ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Το χωριό που γεννιούνται μόνο κορίτσια! Πώς εξηγείται;

Αν και μικροσκοπικό, το πολωνικό χωριό Οντρζάνσκιε έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό εξαιτίας αυτού που οι Τάιμς της Νέας Υόρκης ονόμασαν «παράξενη ανωμαλία του πληθυσμού», καθώς έχει περάσει σχεδόν μια δεκαετία από τότε που γεννήθηκε το τελευταίο αγόρι σε αυτό το μέρος, με τα τελευταία 12 μωρά να είναι όλα κορίτσια.

Ο δήμαρχος της περιοχής τονίζει ότι υπήρξε επιστημονικό ενδιαφέρον, πιθανώς από γενετιστές,  για να διερευνήσει τι έχει οδηγήσει σε αυτή την ασυνήθιστη αλληλουχία, ενώ αναφέρεται και στα λαϊκά «γιατροσόφια» που δόθηκαν στις γυναίκες για να «πιάσουν» αγόρι που περιλαμβάνουν από τρόπο διατροφής μέχρι και το να βάλουν ένα τσεκούρι  κάτω από το κρεβάτι όπου θα γίνει η σύλληψη!

Είναι πράγματι κάτι που χρήζει επιστημονικής μελέτης ή απλώς μια στατιστική σύμπτωση;

Πώς μπορεί αυτό να είναι δυνατό; Ακριβώς όπως όταν ρίξεις ένα κέρμα για κορώνα- γράμματα έτσι και μια γέννηση έχει 50-50 πιθανότητες ως προς το φύλο.  Μπορούμε επίσης να υποθέσουμε ότι κάθε γέννηση μπορεί να θεωρηθεί ανεξάρτητη από την προηγούμενη, αν δηλαδή  το πρώτο παιδί ήταν  κορίτσι δεν το καθιστά περισσότερο ή λιγότερο πιθανό και το δεύτερο να είναι ιδίου φύλου.

Επομένως, η πιθανότητα να έχουν δύο κορίτσια στη σειρά είναι ½ x ½ = ¼. Κατά συνέπεια, μπορούμε να δούμε ότι η πιθανότητα να γεννηθούν 12 διαδοχικά κορίτσια στο ίδιο χωριό είναι (½) 12 = 1 / 4,096. Δηλαδή μια στις περισσότερες από 4 χιλιάδες πιθανότητες!

Το θέμα γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον αν θέσουμε το ερώτημα «Ποια είναι η πιθανότητα των 12 τελευταίων παιδιών που γεννήθηκαν σε κάποια πόλη κάπου στον κόσμο να είναι όλοι το ίδιο φύλο;». Η βάση δεδομένων GeoNames είναι μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων που περιέχει λεπτομέρειες για κάθε πόλη στον κόσμο με περισσοτέρους από 500 κατοίκους και υποδηλώνει ότι υπάρχουν 200.000 τέτοιες πόλεις σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Με βάση αυτό, περιμέναμε περίπου 50 πόλεις στον κόσμο με 12 διαδοχικά κορίτσια (1/4096 x 200.000) και άλλες 50 με 12 διαδοχικά αγόρια. Έτσι, αν και αυτή η σειρά κοριτσιών μοιάζει με ένα παράξενο και μοναδικό γεγονός για τους ανθρώπους του Οντρζάνσκιε στην πραγματικότητα υπάρχουν περίπου 99 άλλα μέρη  στον κόσμο όπου κάτι παρόμοιο συμβαίνει.

Εκείνο που ξεχωρίζει είναι πως πρόκειται για ένα χωριό 272 ατόμων με ποσοστό γεννήσεων που δεν υπερβαίνει το ένα το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι η σειρά των δώδεκα κοριτσιών επεκτείνεται εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, γεγονός που έχει προσελκύσει τόση προσοχή.

Σε σύγκριση  με τη Γλασκώβη, για παράδειγμα, όπου γεννήθηκαν 6.852 μωρά το 2017, δηλαδή περίπου 19 ανά ημέρα, εάν είχαμε 12 κορίτσια που γεννήθηκαν στη σειρά κανείς δεν θα το πρόσεχε.

Ο ελληνικής καταγωγής Δρ. Πέρσι Διακονής, καθηγητής στατιστικής και μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, δίνει ένα παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι περπατάτε στο ύπαιθρο και τραβάτε εάν φύλλο από το γρασίδι. Υπήρχαν εκατομμύρια φύλλα που θα μπορούσατε να έχετε επιλέξει. Κάθε πιθανό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά απίθανο, αλλά ένα από αυτά πρέπει να συμβεί.

Κάτι παρόμοιο γίνεται στην Λοταρία του Ηνωμένου Βασιλείου όπου οι έξι αριθμοί στο δελτίο  έχουν  μία στις 45 εκατομμύρια πιθανότητες αλλά το ίδιο ισχύει για όποιο από τους έξι αριθμούς προέρχεται στην πραγματικότητα από το μηχάνημα.

Οι άνθρωποι δεν μπορούν να κατανοήσουν την έννοια της πιθανότητας κυρίως επειδή οι εγκέφαλοι μας εργάζονται στην έννοια της αναγνώρισης προτύπων. Αυτή η ιδέα να βλέπουμε πρότυπα σε τυχαία δεδομένα έχει πολλά ονόματα, αλλά είναι συχνά γνωστή ως η ψευδαίσθηση της ομαδοποίησης.

Εάν επιστρέψουμε μωρά του πολωνικού χωριού , η ακριβής ακολουθία GGBBGBGBBGBB (G για κορίτσι και Β για αγόρι) έχει επίσης 1/4096 πιθανότητα να συμβεί. Αυτό συμβαίνει επειδή επιτυγχάνεται με 12 διαδοχικά τυχαία συμβάντα, καθένα με πιθανότητα ½, το ίδιο με την ακολουθία GGGGGGGGGGGG. Αλλά αν αυτό είχε συμβεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας στο χωριό  τότε κανείς δεν θα είχε δώσει την παραμικρή προσοχή επειδή φαίνεται πιο  φυσιολογική.

Η κατανόηση αυτών των τύπων πιθανών παραδόξων είναι ουσιαστικά ο λόγος ύπαρξης των στατιστικολόγων.  Αντί να απαντήσουμε στην ερώτηση: «Ποιες είναι οι πιθανότητες να συμβεί αυτό;» κοιτούν το αντίστροφο πρόβλημα: «Αυτό έχει συμβεί, ποιες είναι οι πιθανότητες να είναι απλώς τυχαίο;»

Σκεπτόμενοι με αυτό τον τρόπο μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε ότι πολλά από όσα μας φαίνονται απίθανα, όπως τα 12 κορίτσια του Οντρζάνσκιε, είναι στην πραγματικότητα εντελώς φυσιολογικά και πραγματικά αναμενόμενα.