GOOGLE NEWS, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το «καρφί» των Στρατιωτικών για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Στις 8 Μαρτίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Οι εν ενεργεία στρατιωτικοί της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) παρουσιάζουν, βήμα προς βήμα, την πορεία των γυναικών στο στράτευμα.

Γράφει ο Κώστας Αττίας

Με μία ιστορική αναδρομή, με αφορμή της Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η ΠΟΜΕΝΣ παρουσιάζει, το χτες, το σήμερα και το αύριο των γυναικών στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η ευχή – «παράπονο» που εκφράζουν είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Και αυτό γιατί θυμίζουν πως αν και οι γυναίκες εντάσσονται με τις ίδιες διαδικασίες και υπηρετούν με τις ίδιες αρμοδιότητες με τους άνδρες συναδέλφους τους εντούτοις υπάρχουν στεγανά στην εξέλιξη τους. «Ο Τομέας Ισότητας Φύλων, εύχεται να αναγνωριστεί η προσφορά των γυναικών συναδέλφων σε ανώτερα και ανώτατα αξιώματα, καθώς και τη μεγαλύτερη συμμετοχή τους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, γιατί η ισότητα δεν κατοχυρώνεται μονάχα στους νόμους, αλλά και στην πράξη» λένε χαρακτηριστικά και μάλιστα σε μία περίοδο, λίγες ώρες πριν τις κρίσεις, που αυτή η σημείωση αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Η πορεία των γυναικών στις Ένοπλες Δυνάμεις

Η παρουσία των γυναικών στις Ένοπλες Δυνάμεις ξεκίνησε το 1946 με τη Στρατιωτική Σχολή Εκπαιδεύσεως Αδελφών Νοσοκόμων, από την οποία αργότερα προέκυψε η σημερινή ΣΑΝ.

Ο Νόμος 705/1977 «Περί Στρατεύσεως των Ελληνίδων » αποτέλεσε τομή στη σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα, καθώς υπήρξε η πρώτη θεσμοθετημένη παρουσία της γυναίκας στο στρατό, σε ένα καθαρά ανδροκρατούμενο χώρο.

To 1979 παρουσιάστηκαν οι πρώτες γυναίκες Εθελόντριες στα τρία σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το διάστημα 1990 – 1992 κατατάχθηκαν γυναίκες ως Οπλίτες Πενταετούς Υποχρέωσης (ΟΠΥ) ,όπου ο θεσμός μετονομάστηκε σε Εθελοντές Πενταετούς Υπηρεσίας (ΕΠΥ ).

Το 1991, πραγματοποιήθηκε η ένταξη των πρώτων γυναικών στις παραγωγικές Σχολές Αξιωματικών και των τριών κλάδων, αλλά όχι σε μάχιμες θέσεις.

Το 1996, ακολούθησε η εισαγωγή γυναικών στις Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το 2001, προσλήφθηκαν οι πρώτες γυναίκες Επαγγελματίες Οπλίτες- ΕΠ.ΟΠ.

Το 2002, υπήρξε χρονιά – σταθμός, αφού έπεσε και το τελευταίο «οχυρό» με την εισαγωγή των πρώτων γυναικών στην κατηγορία των « Όπλων » , στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, στους Ιπτάμενους της Σχολής Ικάρων και στους Μάχιμους της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, καθώς και σε όλες τις « μάχιμες » ειδικότητες των Παραγωγικών Σχολών Υπαξιωματικών.