GOOGLE NEWS, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

To Mirage και το F-5Α που μπορείτε να τραβήξετε selfie (ΦΩΤΟ)

Το πρόγραμμα αεροπορικών επιδείξεων της Πολεμικής Αεροπορίας στο πλαίσιο του εορτασμού του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), Αρχαγγέλου Μιχαήλ, ξεκινάει από αύριο, Σάββατο. Διπλή τύχη θα έχουν όσοι δουν την επίδειξη στον Φλοίσβο αφού μπορούν στην συνέχεια να επισκεφτούν δύο αεροσκάφη που υπάρχουν σε μικρή απόσταση ως στατικά εκθέματα αλλά είναι άγνωστα στον πολύ κόσμο.

Γράφει ο Κώστας Αττίας

Το πρόγραμμα αεροπορικών επιδείξεων της Πολεμικής Αεροπορίας ξεκινάει αύριο, Σάββατο, από το Ναύπλιο. Στις 13:30, θα πραγματοποιηθεί αεροπορική επίδειξη της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους T-6A TEXAN II «Δαίδαλος».

Στην Αττική την Κυριακή 10 Νοεμβρίου στις 13:30, θα πετάξουν στον Φλοίσβο Παλαιού Φαλήρου τα F-16 «Ζευς» και T-6A TEXAN II «Δαίδαλος». F-16 θα πετάξει νωρίτερα, στις 13.00, και στην Λάρισα όπου έχει προγραμματιστεί μεταξύ 12.00 και 12.30 και πτήση UAV (μη επανδρωμένου αεροσκάφους).

Τέλος την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στις 13:30, στην Παραλία Ηρακλείου Κρήτης θα γίνει η αεροπορική επίδειξη της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζευς».

Τα «άγνωστα» αεροσκάφη

Σε μικρή απόσταση από τον χώρο της αεροπορικής επίδειξης στον Φλοίσβο υπάρχουν δύο μαχητικά αεροσκάφη ως στατικά εκθέματα τα οποία θα αποζημιώσουν όποιον συνεχίσει την βόλτα του μετά την αεροπορική επίδειξη για να τα επισκεφτεί.

Πρόκειται για αεροσκάφη τα οποία όπως έκανε και κάνει η Π.Α. (με μικρότερη συχνότητα πλέον είναι η αλήθεια εξαιτίας «κακοποιήσεων» που υπέστησαν αεροσκάφη της κατά το παρελθόν) έχουν παραχωρηθεί μετά την απόσυρση τους για να θυμίζουν και να τιμούν τους ακοίμητους φρουρούς του Αιγαίου αλλά και τον βαρύ φόρο αίματος του Όπλου σε όλους.

Το πρώτο αεροσκάφος βρίσκεται στο Μουσείο Ιστορίας Πολεμικής Αεροπορίας (ΜΙΣΠΑ) στο Δέλτα Παλαιού Φαλήρου στην οδό Μωραϊτίνη 1. Πρόκειται για ένα Dassault-Breguet Mirage F.1CG. Ο τύπος αγοράστηκε τον Ιούνιο του 1974 όταν δόθηκε παραγγελία για αγορά σαράντα αεροσκαφών. Η παραλαβή τους έγινε σταδιακά και τα Mirage F.1CG εξόπλισαν τις 334 και 342 Μοίρες Παντός Καιρού. Ήταν βαμμένα σε χρώμα Aegean Blue, ενώ οι κάτω επιφάνειες της ατράκτου ήταν βαμμένες στο χρώμα του αλουμινίου. Τα αεροσκάφη Mirage F.1 αποσύρθηκαν το 2003.

Το δεύτερο αεροσκάφος βρίσκεται λίγο πιο μακριά σε ένα μικρό παρκάκι πλησίον της παραλιακής λεωφόρου στην αρχή της οδού Σειρήνων μετά την οδό Απόλλωνος. Στην πλατεία Ικάρων που πήρε το όνομα της επειδή στον απέναντι χώρο προς τη θάλασσα υπήρχε παλαιότερα βάση υδροπλάνων της Πολεμικής Αεροπορίας και κατόπιν το πρώτο εργοστάσιο της Αεροπορίας (ΚΕΑ).

Αυτό το αεροσκάφος είναι δυστυχώς αρκετά ταλαιπωρημένο και πιο… αδικημένο καθώς το πάρκο βρίσκεται χαμηλότερα από το επίπεδο της λεωφόρου και παρότι χιλιάδες περνάνε καθημερινά από δίπλα ελάχιστοι γνωρίζουν την ύπαρξη του αεροσκάφους.

Πρόκειται για ένα F-5. Tα αεροσκάφη του τύπου παραλήφθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία το 1965 χρονιά κατά την οποία κηρύχθηκε επιχειρησιακή η 341 Μοίρα Αναχαίτισης Ημέρας (ΜΑΗ) και η 343 ΜΑΗ. Αρχικά παραλήφθηκαν πενήντα πέντε αεροπλάνα, με 17 διαμόρφωσης RF-5A να παραλαμβάνονται το 1970. Στην συνέχεια προστέθηκαν και άλλα μεταχειρισμένα. Δέκα από το Ιράν το 1975 και άλλα δέκα από την Ιορδανία. Το 1986 παραχωρήθηκαν εννέα από τη Νορβηγία και, τέλος δέκα ακόμα το 1991 από την Ολλανδία (NF-5A/Β). Κατά το διάστημα 1967-1968 ο τύπος χρησιμοποιήθηκε από το τρίτο ελληνικό ακροβατικό σμήνος «Νέα Ελληνική Φλόγα». Τα F/NF-5A αποσύρθηκαν το 2001.

Αυτές οι ψηφίδες της σύγχρονης αεροπορικής ιστορίας του τόπου μας περιμένουν τους φίλους της Πολεμικής Αεροπορίας να τα επισκεφτούν, κάθε ημέρα, οποιαδήποτε ώρα για να τους μεταφέρουν νοερά στους αιθέρες.

Μια βόλτα που θα μπορούσε να είναι το ιδανικό «επιδόρπιο» μετά την αεροπορική επίδειξη της Κυριακής.