3 top δεξιά, GOOGLE NEWS, ΖΟΥΜΕ ΑΛΗΘΙΝΑ

Το νέο μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα έγινε επιτέλους πραγματικότητα

Η εβδομάδα αυτή, τουλάχιστον για έναν λόγο, είναι σημαντική και για την Αθήνα αλλά και για τον χώρο του πολιτισμού. Ένα ταξίδι επιτέλους ολοκληρώνεται. Το ταξίδι του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, από την Άνδρο στην Αθήνα, ολοκληρώθηκε με την έναρξη λειτουργίας του νέου μουσείου. Ένα μουσείο που στεγάζει την περιώνυμη συλλογή του Ιδρύματος που ταυτοχρόνως πλαισιώνεται από πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά εργαστήρια.

Του Δημήτρη Γιαγτζόγλου

Ένα επιβλητικό κτήριο στην Ερατοσθένους και στον αριθμό 13, μόλις λίγα μέτρα από το Καλλιμάρμαρο και συνολική επιφάνεια 7.250 τ.μ. Εκτείνεται σε έντεκα ορόφους και εκτός από τους εκθεσιακούς χώρους, λειτουργούν πωλητήριο και café – εστιατόριο, βιβλιοθήκη τέχνης (με 6.000 τόμους), παιδικό εργαστήριο και αμφιθέατρο 190 θέσεων.

Προκειμένου να εμπλουτίσει περαιτέρω την εμπειρία όσων επιθυμούν να εξοικειωθούν με τα έργα τέχνης που εκτίθενται στους χώρους του, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, εκτός από τις ξεναγήσεις στη συλλογή του, παρέχει προβολές σύντομων ντοκιμαντέρ τέχνης αναφορικά με την ιστορία επιμέρους έργων της συλλογής. Τα ντοκιμαντέρ αποτελούν παραγωγή του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή και οι προβολές είναι διαθέσιμες χωρίς επιπλέον κόστος, με την αγορά εισιτηρίου εισόδου.\

Με την έναρξη του μουσείου εγκαινιάζεται και ο μηνιαίος προγραμματισμός των εκδηλώσεών του. Μουσικές, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, συζητήσεις, δράσεις για μεγάλους και παιδιά, αλλά και εκπαιδευτικά εργαστήρια. Μια διαφορετική φιλοσοφία με μια σειρά πρωτότυπων εκδηλώσεων που εντάσσονται αρμονικά στο χώρο του Μουσείου.

Κάθε Σαββατοκύριακο τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, θα καλωσορίζουν όλες τις ηλικίες, προσφέροντας την δυνατότητα συμμετοχής σε δημιουργικά εργαστήρια και δραστηριότητες. Αφετηρία θα είναι η τέχνες και ο στόχος η ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων.

Ήδη είναι διαθέσιμος ο πρώτος τόμος με έργα της συλλογής του Ιδρύματος, αφιερωμένος στη μοντέρνα τέχνη από το 1870 έως το 1945. Στις 600 περίπου σελίδες του, περιλαμβάνει χρονολόγιο , αλλά και λεπτομερή αναφορά σε κάθε έργο.

Ειδική σκηνογραφική μελέτη για τα εκθέματα, γλυπτά και πίνακες, 180 έργα (για την ώρα) και αντικείμενα τέχνης. Ελ Γκρέκο, Πολ Σεζάν, Πολ Γκογκέν, Κλοντ Μονέ, Σεζάρ, Ανρί Τουλούζ Λοτρέκ, Φράνσις Μπέικον και άλλων. Υπάρχουν και δύο αίθουσες αφιερωμένες σε Έλληνες καλλιτέχνες, μοντέρνους και σύγχρονους, όπως ο Γιώργος Μπουζιάνης, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας, ο Γιάννης Μόραλης.

Το πωλητήριο του μουσείου βρίσκεται στο ισόγειο, δίπλα στον ιχώρο υποδοχής και διαθέτει μια μεγάλη γκάμα πρωτότυπων και αποκλειστικά custom-made προϊόντων, αρκετά χρηστικά αντικείμενα, αλλά και αντικείμενα τέχνης σχεδιασμένα από Έλληνες δημιουργούς και εμπνευσμένα από τη σπάνια συλλογή έργων του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.

Το Café – Εστιατόριο, μια σύγχρονη εκδοχή της ελληνικής κουζίνας με την υπογραφή του Ανδρέα Λαγού και την ομάδα του Ohh Boy Athens. Πιάτα με αποκλειστικά μεσογειακά υλικά, βασισμένα στην ελληνική απλότητα.

Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Ερατοσθένους 13

Τρίτη – Κυριακή 10.00-18.00

Παρασκευή 10.00-22.00

Δευτέρα κλειστά.