GOOGLE NEWS, ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Το παιχνίδι που αποδεικνύει πως τόσα χρόνια μας διδάσκουν την ιστορία με λάθος τρόπο!

Το ξέρατε ότι  η Nintendo ιδρύθηκε μόλις ένα χρόνο μετά τις δολοφονίες του Τζακ του Αντεροβγάλτη; Ότι ο Πάμπλο Πικάσο πέθανε πολλά χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου των Beatles; Ή ότι η Μεριλυν Μονρόε και η Βασίλισσα Ελισάβετ γεννήθηκαν με λίγες μόνο μέρες διαφορά;

Αν σας προκαλεί έκπληξη να έχετε υπόψη ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουν λάθος αντιλήψεις όταν πρόκειται για την πορεία της ιστορίας.

Πολλές παρερμηνείες μας για την ιστορία πιθανότατα οφείλονται στον τρόπο με τον οποίο διδάσκονταν στο σχολείο. Οι δάσκαλοι δεν διδάσκουν την ιστορία του κόσμου από την αρχή μέχρι το τέλος. Αντ ‘αυτού, χωρίζουν την ιστορία σε διακριτά κομμάτια: την Αναγέννηση στην Ευρώπη, τον αποικισμό της Αμερικής, την άνοδο και την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Αυτό τους φέρνει… εύπεπτες ενότητες, αλλά έχει επίσης την τάση να δυσκολεύει τους μαθητές να συνδέουν όσα διαβάζουν σε σχέση με άλλα γεγονότα που συνέβησαν ταυτόχρονα. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν μερικά γεγονότα που ποτέ δεν μαντέψατε ότι συνέβησαν ταυτόχρονα.

Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας χτίστηκε στη δυτική όχθη του Νείλου πριν από περίπου 4.600 χρόνια, στο 2650 π.Χ., σε μια εποχή που η Αίγυπτος ήταν από τους πλουσιότερους και ισχυρότερους πολιτισμούς στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, πυραμίδες όπως η Γκίζα χτίζονταν για αιώνες, από το 2600 έως 2300 π.Χ. Θέλετε να μάθετε τι άλλο υπήρχε εκείνη τη περίοδο; Μαλλιαρά μαμούθ. Αυτά τα τεράστια θηλαστικά χάθηκαν πριν από 4.000 χρόνια, γεγονός που τους έδωσε περίπου έξι αιώνες «συμβίωσης» με τους Αρχαίους Αιγυπτίους.

Οι περισσότεροι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο πολιτισμός των Αζτέκων ξεκίνησε ως νομαδική φυλή στο βόρειο Μεξικό πριν εγκατασταθούν στην κεντρική Αμερική  γύρω στις αρχές του 13ου αιώνα. Οι Αζτέκοι αναπτύχθηκαν ως πολιτικός και εμπορικός ηγέτης και κοινωνική και θρησκευτική δύναμη αιώνες πριν οι ισπανοί εισβολείς φέρουν τον πολιτισμό στο τέλος του το 1521. Εν τω μεταξύ, στην Αγγλία, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μετρούσε ήδη έναν αιώνα ζωής.

Μιλώντας για πανεπιστήμια, γνωρίζατε ότι οι πρώτοι μαθητές στο Χάρβαρντ δεν πήραν αριθμομηχανές αφού δεν υπήρχαν; Το Χάρβαρντ ιδρύθηκε το 1636 και οι πρώτες αριθμομηχανές δεν εμφανίστηκαν πριν  τις αρχές του 1800.

Το 1789, ο Δρ Joseph-Ignace Guillotin άσκησε πίεση στη γαλλική κυβέρνηση για να υιοθετήσει μια λιγότερο σκληρή μέθοδο εκτέλεσης από ό,τι οι αποκεφαλισμοί με τσεκούρι. Μαζί με τον Δρ Antoine Louis και τον γερμανό Tobias Schmidt, βοήθησε στην ανάπτυξη μιας τέτοιας μεθόδου: τη γκιλοτίνα, που παρέμεινε η κρατική μέθοδος εκτέλεσης θανατικής ποινής στη Γαλλία για 189 χρόνια, μέχρι το 1977. Το ίδιο έτος που βγήκε το Star Wars στις αίθουσες.

Το 1841, 70 πρωτοπόροι μπήκαν στα φορτηγά τους στο Μισούρι και ταξιδεύοντας δυτικά, έγιναν οι πρώτοι άποικοι για να ακολουθήσει αυτό που έγινε γνωστό ως το μονοπάτι του Όρεγκον. Δύο χρόνια αργότερα, ο Alexander Bain κατέθεσε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια συσκευή «σχεδιασμένη για βελτιώσεις στην παραγωγή και ρύθμιση ηλεκτρικών ρευμάτων και βελτιώσεων στα ρολόγια, στην ηλεκτρική εκτύπωση και στις τηλεγραφίες σημάτων». Ήταν η πρώτη συσκευή φαξ.

Θα μπορούσαμε να παίξουμε αυτό το παιχνίδι για μέρες. Τι εκπληκτικές χρονικές αλληλοεπικαλύψεις μπορείτε να βρείτε στην ιστορία;