GOOGLE NEWS, ΖΟΥΜΕ ΑΛΗΘΙΝΑ

Το πρώτο σπίτι του Κολοκοτρώνη στην Αθήνα έγινε κατάστημα

Του Δημήτρη Γιαγτζόλγου

Βόλτα την Πλάκα σήμερα. Πάω δυο τρεις φορές την εβδομάδα. Όλες τις εποχές. Όλες τις ώρες. Εννοείται ότι πάντα περνάω από την Αδριανού. Μυρίζει παντού δέρμα από τα σανδάλια και τις ζώνες. Πάντα δε χαζεύω και στα μαγαζιά με τα λινά ρούχα. Το ξέρατε ότι στην Αδριανού στο νούμερο 100 ήταν το πρώτο σπίτι που έμεινε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στην Αθήνα. Εκεί τον Μάρτιο του 2014 άνοιξε ένας υπέροχος χώρος. Το Forget Me Not. Ένας χώρος που δημιουργεί μια άλλου τύπου επανάσταση στο Ελληνικό design.

To όνομα «Forget Me Not», παραπέμπει στη μετάφραση του «μη με λησμονεί», σίγουρα σε μεγάλο βαθμό παραπέμπει σε κάποιο ενθύμιο. Στους χώρους του καταστήματος μπορεί κάποιος να βρει συγκεντρωμένα τα καλύτερα δείγματα του σύγχρονου ελληνικού design. Συνεργασία με καταξιωμένους και πολλά υποσχόμενους νέους Έλληνες σχεδιαστές οι οποίοι με τις δημιουργίες τους διαμορφώνουν την τρέχουσα ελληνική εικαστική ταυτότητα.Εκεί θα συναντήσετε τον Φίλιππο Χούρι, διακοσμητή, εμπνευστή και ιδιοκτήτη του Forget Me Not.

Τον αναγνωρίζετε; Είναι σήμερα ο ακριβότερος δρόμος της Αθήνας- Διαβάστε την ιστορία του

Τον συνάντησα κι εγώ και τα είπαμε. Πως του ήρθε η ιδέα για κάτι τέτοιο και ειδικά μέσα στην κρίση.  «Ανοίξαμε τον Μάρτιο του 2014 σε μια δύσκολη εποχή για όλους. Θυμάμαι την ανησυχία των δικών μου όταν άκουσαν ότι πρόκειται να ξεκινήσω αυτή την ιδέα. Εγώ πάλι, ήμουν τόσο ενθουσιασμένος που δεν άκουγα τίποτα, μπορεί και να ήταν άγνοια κινδύνου, δεν ξέρω. Σίγουρα είχα όρεξη και το πίστευα πολύ. Δεν είχα ξανασχοληθεί με το εμπόριο, το ρίσκο ήταν τεράστιο τώρα που το ξανασκέφτομαι. Οι συμβουλές και οι ιδέες των φίλων μου ήταν καταλυτικές και τους ευχαριστώ όλους για αυτό. Το τελικό προϊόν είναι ένα μείγμα όλων αυτών των ιδεών και της αρχικής έμπνευσης. Για μένα σε όλα μου τα ταξίδια, η επίσκεψη στα πωλητήρια των μουσείων είναι τόσο σημαντική όσο και η επίσκεψη στο ίδιο το μουσείο. Η επιλογή των αντικειμένων προς πώληση, συνδυάζει την κουλτούρα του τόπου τους,  τις νέες ιδέες, την αίσθηση του φρέσκου design,  τον χαρακτήρα του μουσείου. Μπορεί αυτό να λέγεται σουβενίρ, μπορεί να είναι ένα συλλεκτικό βιβλίο, μπορεί να είναι ένα σημειωματάριο ή ένα κόσμημα, μια ομπρέλα ή ένα απλό μακό μπλουζάκι όλα αυτά μαζεμένα μέσα σε 100 τετραγωνικά, χωρίς καμία λογική σχέση μεταξύ τους, που όμως όλα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό : υψηλή ποιότητα και σύγχρονη αισθητική. Αντικείμενα που διακοσμούν το σπίτι σου και πάντα θα σου θυμίζουν τον τόπο που επισκέφθηκες. Κι ας μην γράφουν επάνω το όνομα της πόλης αλλά έχουν την υπογραφή ενός νέου designer. Αυτό σημαίνει και το όνομα Forget Me Not».

Από πού ξεκίνησε ο Φίλιππος, ποια ήταν η δουλειά του πριν. Και πως γίνεται η επιλογή των δημιουργών που συνεργάζεται. «Η δουλειά μου ήταν σχεδιαστής και διακοσμητής εσωτερικών χώρων. Αγαπάω πολύ την αρχιτεκτονική, το design  σε κάθε του μορφή, οπότε θα έλεγα πως σήμερα που στην δουλειά μου, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η επιλογή τέτοιων αντικειμένων, συνεχίζω να κάνω την ίδια εργασία από άλλη θέση. Μου έλεγε μια φίλη μου ότι το κατάστημα έχει την ίδια λογική και αισθητική που έχει το σπίτι μου, οπότε η νέα μου ασχολία μοιάζει και είναι η συνέχεια της παλιάς. Η επιλογή των αντικειμένων έχει να κάνει με την δική μου αισθητική, κάποια πράγματα που θα αγόραζα  για προσωπική μου χρήση. Δεν είναι απαραίτητο κάτι να θυμίζει ντε και καλά ελληνικό, ούτε έχω κάποιον περιορισμό στο είδος. Δυστυχώς υπάρχει περιορισμός χώρου αλλιώς θα είχαμε και μεγαλύτερα σε όγκο αντικείμενα, έπιπλα για παράδειγμα».

Ο χώρος μικρός. Μόλις 100 τετραγωνικά αλλά «αλλάζει συνέχεια για πρακτικούς λόγους, αλλά και λόγω της δικής μου ανάγκης να προτείνω νέες εικόνες στους επισκέπτες. Το ακίνητο από μόνο του έχει πολλές ιδιαιτερότητες για κατάστημα, δεν έχει βιτρίνες για παράδειγμα, που όμως του δίνει μια πιο «σπιτίσια» αίσθηση. Τώρα είμαστε σε ασπρόμαυρη διάθεση, με τοιχογραφίες που έχουν σχεδιαστεί οι Beetroot.

Το ήξερες; Οι «Έλληνες» είχαν εξαφανιστεί για 1500 χρόνια!

Η Πλάκα έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια ή όχι; «Έχει αλλάξει δραματικά, όλα αυτά τα air bnb δεν ξέρω αν κάνουν καλό ή όχι, παραμένει, όμως, η πιο όμορφη γειτονιά της Αθήνας. Υπάρχουν πολλά προβλήματα. Παράδειγμα η έλλειψη κάδων απορριμμάτων τραγική για τον αριθμό των ανθρώπων που επισκέπτονται την Πλάκα καθημερινά, Και οι ελάχιστοι που υπάρχουν δε αδειάζουν συχνά με αποτέλεσμα τα σκουπίδια να είναι εκτός ελέγχου πολλές φορές Αυτό, το αυτονόητο, αν άλλαζε η εικόνα και η ποιότητα θα ήταν πολύ καλύτερη».

Ο Φίλιππος τα καλοκαίρια, λοιπόν, δουλεύει και δεν μπορεί να λείψει εκτός Αθηνών. «Αυτό δεν συνηθίζεται ποτέ. Δύσκολο πολύ. Νομίζω ότι είναι το ίδιο δύσκολο με το να είσαι σε ένα νησί με την θάλασσα δίπλα σου κι εσύ να πρέπει να δουλεύεις όλη μέρα».

Τέλος, μέσα από ότι υπάρχει στο κατάστημα, τι θα έκανε δώρο σε ένα πολύ αγαπημένο του πρόσωπο και τι σε κάποιον που δεν συμπαθεί. «Από μικρός ου άρεσε να χαρίζω βιβλία, κυρίως βιβλία τέχνης. Αυτός είναι ο λόγος που στο κατάστημα πάντα έχω βιβλία. Σε κάποιον που δεν συμπαθώ θα χάριζα αν μπορούσα όλες τις αγγαροδουλειές του μαγαζιού που καθημερινά με τρελαίνουν».

Forget Me Not. Αδριανού 100 Πλάκα. Αν δεν μπορείτε να πάτε στην Πλάκα υπάρχει και το ηλεκτρονικό κατάστημα www.forgetmenotathens.gr