GOOGLE NEWS, ΖΟΥΜΕ ΑΛΗΘΙΝΑ

Το usay.gr στα γενέθλια της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης

Ανήκω σε εκείνους τους γραφικούς αισιόδοξους και ρομαντικούς που πάντα το ποτήρι το βλέπουν μισογεμάτο. Μην πω και λίγο πάνω από την μέση τις περισσότερες φορές.

Και όταν γίνονται πράγματα που πραγματικά αξίζουν, είναι ευφάνταστα, προσφέρουν  την δυνατότητα να πάμε ένα βήμα παρακάτω σαν άνθρωποι, η αισιοδοξία αυτή μεγαλώνει.

  • του Δημήτρη Γιαγτζόγλου

Γενέθλια που πραγματικά αξίζουν. Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης κλείνει αυτές τις μέρες τον ένα χρόνο λειτουργίας της. Έγινε το σημείο συνάντησης για τους Αθηναίους, δημιουργώντας μια δεμένη κοινότητα σε μια από τις πιο πολυπολιτισμικές, πολυπληθείς και ιστορικές περιοχές της Αθήνας.

Με διαχειριστή το Impact Hub Athens και ιδιοκτήτη του κτιρίου το δήμο Αθηναίων, με βασικούς πυλώνες τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την κοινωνική οικονομία, έχει να παρουσιάσει πλήθος εκδηλώσεων. Έτσι κι αλλιώς το αρχικό όραμα έχει επιτευχθεί.

Η Αγορά ως ένα σημείο σύνδεσης μεταξύ των κατοίκων της περιοχής. Ένας μηχανισμός κοινωνικής συνοχής, συνδημιουργίας, σημείο αναφοράς για το αθηναϊκό κοινό. Μοχλός επανεκκίνησης της τοπικής οικονομίας, ώστε να μπορέσει να προσελκύσει νέο αγοραστικό κοινό και να προσδώσει ανανεωμένο ενδιαφέρον, προϊόντα και υπηρεσίες σε πολίτες και επιχειρηματίες της περιοχής, προσφέροντας παράλληλα καινούργιες εμπειρίες.

Η κ. Σοφία Λάμπρου συνιδρύτρια του Ιmpact Hub Athens μιλάει στο usay.gr και εξηγεί. «Ο στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε την πρώτη αγορά κοινωνικής οικονομίας, ώστε να υπάρχει ένα σημαντικό παράδειγμα για το τι σημαίνει κοινωνική οικονομία, πως λειτουργεί μια κοινωνική επιχείρηση, πως μαθαίνουμε να καταναλώνουμε αλλά ταυτοχρόνως και προσφέρουμε με αυτή μας την κίνηση, να δείξουμε αυτή την κουλτούρα μιας διαφορετικής κοινωνικής οργάνωσης και οικονομίας. Ειδικά για την περιοχή της Κυψέλης αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Γιατί πρόκειται για μια περιοχή πολυπολιτισμική, έχει μια ιδιαίτερη ιστορία, αλλά και λόγο αυτού του μοναδικού κτηρίου της Δημοτικής Αγοράς, είδαμε ότι ήταν μια καλή ευκαιρία να αναπτύξουμε αυτό το πρόγραμμα εκεί, για να ενώσουμε τους ανθρώπους, να τους κινητοποιήσουμε».

Στην πράξη τι σημαίνουν όλα αυτά. «Στήσαμε τις βάσεις μιας αγοράς που τρέχει δυναμικά. Έχει το εμπορικό κομμάτι με οκτώ καταστήματα που είναι κοινωνικές επιχειρήσεις. Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν σαν στόχο την κοινωνική ενσωμάτωση και ενδυνάμωση ευάλωτων ομάδων, μέσα από την εργασία. Παράδειγμα έχουμε το «Αρχιπέλαγος» στο οποίο εργάζονται άτομα που έχουν θέματα ψυχικής υγείας και ουσιαστικά είναι ένας τρόπος να έρχονται σε επαφή με κόσμο, να εξυπηρετούν και σε σημαντικό βαθμό να ξεπερνούν αυτά τα θέματα. Μετά έχουμε την «Επανεκκίνηση» που εκπαιδεύει με μακροχρόνια άνεργους που τους δίνει τα εφόδια για να διορθώνουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Όλα τα καταστήματα έχουν αυτό το στόχο».

Πάρα πολλές και οι δράσεις που πλαισιώνουν την λειτουργία της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης. «Μία φορά κάθε δύο μήνες κάνουμε μια γιορτή. Λέμε ότι είναι η πιο cool γιορτή της Κυψέλης. Οι τοπικοί καταστηματάρχες ,που πρόκειται για μικρές επιχειρήσεις, πολύ μικρά μαγαζάκια, συγκεντρώνονται στην Δημοτική Αγορά και γίνεται ένα pop up παζάρι και ο στόχος είναι και να γνωριστούν οι καταστηματάρχες μεταξύ τους αλλά και ο κόσμος να ανακαλύψει μαγαζιά που είναι σκορπισμένα και κρυμμένα μέσα στην Κυψέλη. Είναι πολύ ενδιαφέρον για παράδειγμα το να βρεθούν μαγαζάτορες που τους χωρίζουν δυο τρεις δρόμοι και 30 χρόνια δεν είχαν βρεθεί ποτέ. Ή νέοι κάτοικοι που μετακομίζουν τώρα στην Κυψέλη να πάρουν μια μικρή γεύση για το τι μπορούν να βρουν. Από την μικρή μοδίστρα μέχρι και τον υδραυλικό. Οι καταστηματάρχες έχουν ενθουσιαστεί».

Κάθε Τετάρτη απόγευμα μας περιμένει εκεί το «Μποστάνι». Ως καταναλωτές μπορούμε να κάνουμε άμεσα τις αγορές μας και να συνομιλήσουμε με τους παραγωγούς. Παραγωγοί που σέβονται το περιβάλλον και τη γη και παράγουν τα προϊόντα τους με βιώσιμες διαδικασίες.

Για μία Κυριακή κάθε μήνα η Αγορά μετατρέπεται από τις 11.00 έως τις 17.00 σε ένα μεγάλο «food-court». Από τοπικά μικρά εστιατόρια μέχρι καντίνες και επαγγελματίες του χώρου που ειδικεύονται στο brunch καλούνται όλοι να στήσουν μια υπαίθρια αγορά φαγητού υπό τους ήχους γνωστών Djs της πόλης. Και μάλιστα γίνονται και θεματικά τέτοια brunch, Χριστούγεννα και Απόκριες.

Ξεχωριστό χρώμα από τα Ethnofests. Μικρές γιορτές με κοινότητες μεταναστών που ζουν, δραστηριοποιούνται και αποτελούν ζωντανό κομμάτι της αθηναϊκής πραγματικότητας. Στις αγορές αυτές κάθε κοινότητα μας δείχνει την πολιτιστική κληρονομιά, τα έθιμα και τις παραδόσεις της. Χειροποίητα προϊόντα, παραδοσιακές τεχνικές μεταποίησης ρούχων ακόμη και κουρέματος. Αλλά και μουσική, χορούς και φαγητό από αυτές τις κοινότητες.

Υπάρχουν πάρα πολλές δράσεις ακόμη που μπορείτε να τις ανακαλύψετε κι εσείς πάρα πολύ εύκολα. Και σίγουρα θα βρείτε πολλά να κάνουν και τα παιδιά σας.

Περισσότερες πληροφορίες 

Δημοτική Αγορά Κυψέλης Φωκίωνος Νέγρη 42

Τηλέφωνο : 210 3210146