GOOGLE NEWS, ΖΟΥΜΕ ΑΛΗΘΙΝΑ

Το Usay σας ταξιδεύει στην μαγευτική Λέσβο…

Ναι υπάρχουν και τέτοιοι προορισμοί. Προορισμοί για καλοφαγάδες και παρέες …έξω καρδιά!

Δεν λέω ότι δεν θα κάνετε τις βουτιές σας σε εκπληκτικές παραλίες, ολομόναχοι ή με αρκετό κόσμο. Δεν λέω ότι δεν θα εξερευνήσετε απίστευτες γωνιές του νησιού. Διάθεση να έχετε και αρκετή βενζίνη γιατί είναι μακρινές οι αποστάσεις στην Λέσβο.

  • του Δημήτρη Γιαγτζόγλου

Είσαι με την  παρέα σου και πέφτει η ιδέα για σαρδέλες Καλλονής, λαδοτύρι, χάχλες, ξεροψημένο χταποδάκι και ούζο… που όταν το πιεις εκτός από αυτά που μας έχει πει η Χαρούλα ότι θα πάθουμε, θα αισθανθείς και κομπάρσος σε παλιά διαφήμιση ούζου με την κοπελιά στην ετικέτα.

Έχει τόσες γωνιές στην παλιά πόλη της Μυτιλήνης , με εκείνου το έντονο άρωμα της Ανατολής, που μάλλον θα ξεχαστείς για ώρες και το μπάνιο μπορεί να περιμένει. Κουτιά από σαρδέλες, ρέγγες, μπαχαρικά, βότανα, δεν θες και πολύ, αυτή την φορά θα αισθανθείς κομπάρσος στην «Πολίτικη Κουζίνα».

Όπως περπατάτε στην παλιά πόλη ζητήστε από κάποιον νέο να σας δείξει σε ποιο σοκάκι είναι το Μουσικό Καφενείο. Ελπίζω να είναι ακόμη ανοικτό. Ένα ιδιαίτερος χώρος, στέκι με μουσικάρες. Να ρίξετε μια ματιά στο μικρό πατάρι και δείτε ωραία συλλεκτικά αντικείμενα. Τελευταία φορά που βρέθηκα εκεί πριν από χρόνια μου έκαναν δώρο ένα παλιό παραθυρόφυλλο στο οποίο με ειδική επεξεργασία έχουν βγει καμιά δεκαριά λαδομπογιές που το είχαν βάψει πριν πεταχτεί. Υπήρχε ένα ασύλληπτο ρυζόγαλο ακριβώς απέναντι στην γωνία.

Εγώ χάνομαι με τις ώρες όταν περπατάω στα σοκάκια της Αγιάσου. Απολαμβάνω το υπέροχο παραδοσιακό της χρώμα, με τα καφενεδάκια της και τα ταβερνάκια. Μπείτε σε ένα από πολλά εργαστήρια χειροποίητων κεραμικών και ξυλογλυπτικής. Θα ενθουσιαστείτε με το με το πάθος και το μεράκι αυτών των ανθρώπων. Στην γύρω περιοχή μην σας φανεί περίεργο αν πέσετε πάνω σε καμιά ζωγραφιά του Θεόφιλου. Μπείτε και για ένα κεράκι στην Παναγιά. Να δείτε και την εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας και το ξυλόγλυπτο τέμπλο που έφτιαξαν τεχνίτες με καταγωγή από την Μικρασία. Αυτό που θα σας μείνει σαν εικόνα στο μυαλό είναι τα χαμογελαστά πρόσωπα των κατοίκων της Αγιάσου. Φιλόξενο και πάντα με διάθεση για χορατά. Ναι, οι τόποι είναι οι άνθρωποί τους.

Εκτός από το  Απολιθωμένο Δάσος στο Σίγρι, μπες και στο Μουσείο της Φυσικής Ιστορίας), δες και το Μουσείο Ούζου Πλωμαρίου της οικογένειας Βαρβαγιάννη, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Teriade.

Βουτιά οπωσδήποτε στα Βατερά, την μεγαλύτερη παραλία του νησιού με την εκπληκτική χονδροκόκκινη άμμο, βότσαλα θα μαζέψεις από τον Άγιο Ισίδωρο και στη Αγία Ερμογένη θα βγάλεις οπωσδήποτε ρετρό φωτογραφίες.

Και μην ξεχάσεις να δοκιμάσει το ελληνικό σούσι. Φρέσκιες σαρδέλες που παστώνονται για τέσσερεις ώρες και ύστερα σερβίρονται.