GOOGLE NEWS, ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Το ξέρετε πως μπορείτε να ελέγξετε τι όνειρο θα δείτε στον ύπνο σας;

Έχετε ποτέ φανταστεί πώς θα ήταν αν μπορούσατε να ελέγχετε τα οράματα σας;

Μέσα στα όρια του νου σας, μπορείτε να είστε σε θέση να πετάξετε σαν Superman ή να κερδίσετε το τζακπότ, να προβάρετε το λόγο που έχετε να εκφωνήσετε την επόμενη ημέρα ή να απαλύνετε τραυματικές μνήμες.

Όλο και περισσότερο η επιστημονική έρευνα εξετάζει πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το συναρπαστικό φαινόμενο προς όφελός μας. Αλλά πρώτα, πρέπει να το καταστήσουμε αξιόπιστο.

Το 2017, μια αυστραλιανή μελέτη έκανε ένα μεγάλο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση και αυτό που ανακάλυψε μπορεί να σας βοηθήσει να φανταστείτε το όνειρο.

Σύμφωνα με μια ανάλυση του 2016, περίπου οι μισοί άνθρωποι είχαν τουλάχιστον ένα διαυγές όνειρο στη διάρκεια της ζωής τους και το ένα τέταρτο το βιώνει μία φορά το μήνα ή περισσότερο. Από το 1975, όταν το πρώτο διαυγές όνειρο επιβεβαιώθηκε σε ένα εργαστήριο, οι ερευνητές μάθαιναν όλο και περισσότερο για το πώς να τα επιτύχουν. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ευδιάκριτα όνειρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ελάφρυνση των εφιαλτών, να χρησιμοποιηθούν για την άσκηση σωματικών δεξιοτήτων και να αποκαλύψουν μυστήρια για την ίδια τη συνείδηση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία επιστράτευσαν 169 άτομα για να θέσουν τρεις δοκιμαστικές τεχνικές.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Πραγματική δοκιμασία: οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να  αναρωτηθούν: «Ονειρεύομαι;» 10 φορές όλη την ημέρα, κάθε μέρα. Κάθε φορά, έπρεπε να εξετάσουν το περιβάλλον τους για οτιδήποτε είναι απροσδόκητο και να εκτελέσουν μια δοκιμασία πραγματικότητας προσπαθώντας να εισπνεύσουν με το κλειστό στόμα τους.
  • Ξυπνήστε στο κρεβάτι: οι συμμετέχοντες έβαλαν ένα ξυπνητήρι για να τους ξυπνήσει μετά από πέντε ώρες ύπνου, μετά διάβασαν ένα κείμενο 700 λέξεων για το τι πρέπει να κάνουν αν έχουν ένα διαυγές όνειρο και στη συνέχεια, ήταν ελεύθεροι να ξανακοιμηθούν.
  • Μνημονική επαγωγή: Καθώς βρισκόταν στο κρεβάτι για ύπνο, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να επαναλάβουν τη φράση «την επόμενη φορά που ονειρεύομαι, θα θυμάμαι ότι ονειρεύομαι». Έπρεπε να επικεντρωθούν με προσοχή στη φράση, έτσι ώστε να ήταν το τελευταίο πράγμα που σκεφτόταν όταν τελικά αποκοιμήθηκαν.

Αντί να χρησιμοποιήσει καθεμία από αυτές τις τεχνικές ξεχωριστά, η μελέτη είχε μία ομάδα να χρησιμοποιεί μόνο δοκιμές πραγματικότητας, μία ομάδα χρησιμοποιεί τόσο δοκιμές πραγματικότητας όσο και του ξυπνήματος και η τρίτη ομάδα να  χρησιμοποιεί και τις τρεις τεχνικές.

Για να βγάλουν ένα βασικό μέτρο ονείρου, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να καταγράψουν τα όνειρα που είχαν για μια εβδομάδα πριν δοκιμάσουν τις τεχνικές που τους παρουσιάστηκαν στη δεύτερη εβδομάδα.

Οι τρεις ομάδες παρουσίασαν πολύ διαφορετικά αποτελέσματα όταν αναφέρθηκαν στα όνειρά τους. Την πρώτη εβδομάδα – την εβδομάδα που δεν χρησιμοποίησαν τυφλές τεχνικές ονείρου – οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι περίπου το 8% των ονείρων τους ήταν διαυγές. Τη δεύτερη εβδομάδα, η ομάδα μόνο με τις δοκιμές πραγματικότητας είχε ελαφρώς λιγότερα απλά όνειρα, ενώ τα ευδιάκριτα όνειρα που γνώρισαν οι δοκιμές πραγματικότητας και ο όμιλος του ξυπνήματος έφτασαν ελαφρώς στο 11%.

Τι καταγράφηκε στην ομάδα που χρησιμοποίησε και τις τρεις τεχνικές; Πάνω από το 17% των ονείρων τους ήταν διαυγές και οι άνθρωποι της ομάδας που κοιμήθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά χρησιμοποιώντας τη τεχνική μνημονικής επαγωγής ανέφεραν ότι σχεδόν το 46% των ονείρων τους ήταν διαυγές.

«Η τεχνική αυτή λειτουργεί σε αυτό που ονομάζουμε υποθετική μνήμη, δηλαδή, την ικανότητά σας να θυμάστε να κάνετε πράγματα στο μέλλον» τόνισε ο ερευνητής  Denholm J. Aspy. «Επαναλαμβάνοντας μια φράση που θα θυμάστε όταν ονειρεύεστε, αποτελεί μια πρόθεση στο μυαλό σας ότι στην πραγματικότητα θα θυμάστε ότι ονειρεύεστε, οδηγώντας σε ένα διαυγές όνειρο» εξηγεί.

Είμαστε ακόμα πολύ μακριά από έναν κόσμο όπου όλοι θα μαθαίνουν κιθάρα ή θα μελετούν ένα μάθημα ενώ κοιμούνται, ωστόσο είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Εάν θέλετε να δείτε τι μπορείτε να κάνετε στα όνειρά σας, δοκιμάστε αυτές τις μεθόδους!