GOOGLE NEWS

Του Χρήστου Ν. Κώνστα: Σε πόσες μέρες η κυβέρνηση θα ζητήσει προληπτική γραμμή πίστωσης;

Οι αυταπάτες τελείωσαν. Η «καθαρή έξοδος» πέθανε. Τώρα η κυβέρνηση συζητά την «υβριδική λύση», μιας «οιωνεί προληπτικής πιστωτικής γραμμής».

Μας το είπε χθες το βράδυ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στη επιχειρηματίες του Τουρισμούς στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ.

  •          «Αναζητούμε» είπε ο κ. Τσίπρας «μια συμφωνία, καλά επεξεργασμένη και κατάλληλα προσαρμοσμένη στις μακροπρόθεσμες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, ειδικά τώρα που η κρισιμότητα των στιγμών για το ευρώ και για όλο το ευρωπαϊκό εγχείρημα, δεδομένων και των πρόσφατων αναταράξεων από τη πολιτική κρίση στην Ιταλία το επιβάλλουν».

Μας το είπε χθες και ο στενότερος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, ο μέχρι προχθές Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών και σήμερα συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή, κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

  •          «Για την προληπτική γραμμή» είπε ο κ. Κουτεντάκης στους βουλευτές, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Απολογισμού και Ισολογισμού του Κράτους, «σημασία έχει τι λένε οι πιστωτές. Αυτοί που θα αναλάβουν να εγγυηθούν για την πιστωτική γραμμή ….το θέμα είναι ότι αυτό εξαρτάται από αυτούς που θα χρηματοδοτήσουν και θα εγγυηθούν για αυτήν την γραμμή….»

Η ξαφνικές πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και στην Ισπανία απλώς ανέδειξαν νωρίτερα αυτό που θα ζούσε η Ελλάδα σύντομα στο μέλλον. Οι αγορές περιμένουν την Ελλάδα με ανοιχτές αγκάλες, ως θύμα. Επιστρέφει, μετά από 10 ολόκληρα χρόνια, ο «καλός πελάτης» τους κι έχουν ετοιμάσει μια «θερμή υποδοχή».

Η Ελλάδα μοιάζει με τον ασθενή ο οποίος αμέσως μετά την ανάρρωσή του, από ένα βαρύ αυτοκινητιστικό ατύχημα, είχε προγραμματίσει βγαίνοντας από την εντατική, να παίξει ποδόσφαιρο.

  •          Δυστυχώς η ασθενική Ελληνική οικονομία θα χρειαστεί τη βοήθεια των εταίρων της για πολλά χρόνια ακόμη. Απλώς αυτή η πικρή αλήθεια δεν ταιριάζει με το πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης.

Για έναν ολόκληρο χρόνο, οι Έλληνες άκουγαν και περίμεναν την «καθαρή έξοδο» από τα Μνημόνια και τη λιτότητα. Η Κυβέρνηση κατακεραύνωνε την Αντιπολίτευση και οποιονδήποτε τολμούσε να διατυπώσει μία εναλλακτική λύση που να διασφάλιζε φθηνή χρηματοδότηση της οικονομίας, για την μετά τον Αύγουστο εποχή.

Ήρθε λοιπόν χθες στην Αθήνα, ο «φίλος», ο «κοινωνιστής» Ιρλανδός, ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στους «θεσμούς», ο Ντέκλαν Κοστέλογια να εξηγήσει με απλά λόγια πως μετά την έξοδο από το πρόγραμμα η Ελλάδα θα είναι σε μια «εύθραυστη» κατάσταση.

  •          Η χώρα θα έχει να αντιμετωπίσει πιέσεις από το εξωτερικό περιβάλλον, αλλά και να δίνει τακτικές «εξετάσεις» αξιοπιστίας στις αγορές, ολοκληρώνοντας μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εκκινήσει, αλλά θα χρειαστούν έως και δέκα έτη για να ολοκληρωθούν.

Πολύ σωστά, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για να συζητήσουν την επόμενη μέρα.

Οι βουλευτές αυτοί θα κληθούν να ψηφίσουν την επόμενη Παρασκευή ένα νέο βαρύ πολυνομοσχέδιο γεμάτο «προ-απαιτούμενα» και «προληπτικά μέτρα». Οι βουλευτές «μυρίστηκαν» την καταιγίδα που έρχεται στην Οικονομία. Οι πολίτες;