GOOGLE NEWS, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρικλοποδιά Ερντογάν ή κάτι άλλο σταμάτησε τον Παναγιωτόπουλο;

Με μία λιτή, και όχι ιδιαίτερα διαφωτιστική, ανακοίνωση το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έκανε γνωστό πως ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δεν θα πάει τελικά στις ΗΠΑ. Τι ρόλο έπαιξε ο Τραμπ; Είχε κάποια σχέση ο Ερντογάν, με τον οποίο όπως είναι γνωστό έχει πολύ καλές σχέσεις ο Αμερικάνος Πρόεδρος; Τι δεν θέλουν να δώσουν στην Ελλάδα οι ΗΠΑ, και γιατί, και τι προσπαθούν να μην στερήσουν από την Τουρκία;

Γράφει ο Κώστας Αττίας

«Από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης διευκρινίζεται ότι ύστερα από συνεννόηση με το αμερικανικό Υπουργείο Αμύνης συμφωνήθηκε προσωρινή αναβολή της επισκέψεως του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στις ΗΠΑ. Η νέα ημερομηνία της επισκέψεως, εντός συντόμου χρονικού διαστήματος, θα ανακοινωθεί μόλις ολοκληρωθεί η σχετική συνεννόηση με την αμερικανική πλευρά. Παράλληλα, προγραμματίζεται τις προσεχείς ημέρες τηλεφωνική συνομιλία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης με τον Αμερικανό ομόλογό του, κ. Μάρκ Έσπερ (Mark Esper)».

Με αυτή την λιγόλογη ανακοίνωση το Υπουργείο Άμυνας έβαλε τέλος (προσωρινό;) στις μεγάλες προσδοκίες που είχαν εδώ και καιρό καλλιεργηθεί για την επίσκεψη του Νίκου Παναγιωτόπουλου στις ΗΠΑ.

Τι έβαλε όμως φρένο στην συνάντηση;

Ήταν ο Ερντογάν; Όσο και αν η γραφειοκρατία των ΗΠΑ είναι δυνατή ο Πρόεδρος είναι εξίσου ισχυρός. Η σχέση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν είναι γνωστή και τίποτα δεν αποκλείει για να γίνει το χατίρι της Τουρκίας οι ΗΠΑ να έβαλαν στον πάγο για λίγο την Ελλάδα, η οποία άλλωστε τα έχει δώσει όλα με την αμυντική της συνεργασία και με τα συμβόλαια που έχει δώσει για αναβάθμιση των εξοπλισμών της και από μία συνάντηση το μόνο που έχει να περιμένει αυτή την φορά είναι να πάρει ουσιαστική στήριξη από τις ΗΠΑ και με την μορφή βοήθειας σε υλικό.

Και για να μην ξεχνιόμαστε την ώρα που η Ελλάδα χρειάζεται από τεθωρακισμένα μέχρι ελικόπτερα οι ΗΠΑ όπως έχει γράψει το USAY.gr θα ήθελαν η Ελλάδα να μην προχωράει στην αναβάθμιση του Πολεμικού Ναυτικού της με τους Γάλλους και τις γαλλικές φρεγάτες αλλά να πάρει πλοία, από τις ΗΠΑ.

Η στρατηγική σχέση της Ελλάδας με την Γαλλία ξεβολεύει τις ΗΠΑ αφού τα δεδομένα αλλάζουν και η μονοκυριαρχία τους δεν είναι πλέον δεδομένη.

Μέσα στο νέο πλαίσιο οι ΗΠΑ νιώθουν άβολα επειδή οι ΗΠΑ έχουν κρατήσει για τον εαυτό τους τον ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου στην περιοχή μας ο οποίος μόλις δημιουργηθεί μία ένταση θα εμφανιστεί όχι για να ζητήσει από την Τουρκία να κάνει πίσω και να εφαρμόσει το Δίκαιο αλλά για να μεσολαβήσει ώστε και η Τουρκία και η Ελλάδα να κάνουν πίσω και να μην συγκρουστούν. Και φυσικά για αυτό περιμένουν και την ευγνωμοσύνη της Ελλάδας.

Έτσι με ένα νέο ρευστό περιβάλλον είναι βέβαιο πως οι ΗΠΑ δεν θα ήθελαν να πάρουν μία θέση που θα μεγάλωνε το χάσμα που υπάρχει μεταξύ της Τουρκίας και της γραφειοκρατίας των ΗΠΑ η οποία έχει ασκήσει κριτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες και την παραβίαση τους από την Τουρκία αλλά και για τα πειρατικά παιχνίδια του σουλτάνου στην Μεσόγειο.

Για τους ίδιους βέβαια λόγους κάποιοι υποστηρίζουν πως όσο και αν οι σχέσεις Τραμπ – Ερντογάν είναι άριστες το ότι η Αμερικανική Διπλωματία δεν έχει διστάσει να υψώσει τους τόνους απέναντι στον σουλτάνο κάνουν δύσκολο να γίνει κατανοητό γιατί αναβλήθηκε η επίσκεψη Παναγιωτόπουλου στις ΗΠΑ.

Υπάρχει όμως ίσως μία απάντηση και για αυτό. Καθώς ένας ψίθυρος που κυκλοφορεί εδώ και μέρες κυρίως στους διαδρόμους της Μεσογείων λέει πως όταν τα τηλεγραφήματα από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα λένε κάθε τρεις και λίγο πως επίσημα χείλη αναφέρουν στην Ελλάδα πως σήμερα, αύριο ή μεθαύριο θα γίνει ανασχηματισμός στην κυβέρνηση τότε οι ΗΠΑ δεν θα πάρουν το ρίσκο, ιδίως όταν δεν έχουν να κερδίσουν κάτι, να καλέσουν έναν Υπουργό που μπορεί σήμερα να είναι και αύριο να μην είναι…