GOOGLE NEWS

Βαρύ το τίμημα της συμφωνίας των Πρεσπών για την κυβέρνηση

Ευρύτερες κοινωνικές ανακατατάξεις   που θα αποτυπωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα σε  έρευνες όσον αφορά στη στάση του εκλογικού σώματος, αναμένουν στην Πειραιώς.

  • ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΚΛΕΙΤΟΥ

Σύμφωνα με  πληροφορίες  και  τις προηγούμενες μέρες έτρεχαν «κυλιόμενες» μετρήσεις, σύμφωνα με τις οποίες, η έντονη αντίδραση στην πολιτική της κυβέρνησης, διατρέχει κάθετα τις κοινωνικές στοιβάδες για μια σειρά θεμάτων με βασικό την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών. Η σημαντική άνοδος της Ν.Δ όπως αυτή καταγράφεται τελευταία, προφανώς και ικανοποιεί την Πειραιώς κυρίως στο σκέλος της καταγραφής εισροών ψηφοφόρων από άλλους χώρους, γεγονός που αποδεικνύει ότι υφίσταται δυναμική του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Εκείνο όμως στο οποίο στέκονται με προσοχή τα στελέχη της Ν.Δ, είναι, ότι από την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών και ενώ έχει μεσολαβήσει ικανό διάστημα, μεχρι την συμφωνία για το χρέος στο EUROGROUP και παρά την φιέστα  της γραβάτας στο Ζάππειο, στο οποίο ο Αλέξης Τσίρπας επένδυσε, το πολιτικό κόστος του Μακεδονικού, επισκιάζει τα πάντα και όσο περνά ο καιρός η ζημία θα είναι δύσκολα αναστρέψιμη.

«Η επίδραση του Σκοπιανού  θα παράγει αρνητικό αποτέλεσμα σε προβολή χρόνου» σχολιάζουν στη ΝΔ. Αυτό το σημείο  συνεχίζουν, αδυνατεί να συλλάβει η επικοινωνία του Μαξίμου. Δεν είναι ότι απλά υποεκτίμησαν το πρόβλημα. Είναι ότι επιχείρησαν να παρουσιάσουν μια εθνική εκχώρηση ως μείζονα στρατηγική επιτυχία, προσβάλλοντας ταυτόχρονα τον πατριωτισμό και την εθνική  συνείδηση των ελλήνων.

 Όσο εξελίσσεται  το θέμα και θα βλέπουν το φως της δημοσιότητας οι όροι και οι προϋποθέσεις της συμφωνίας, θα  μεγιστοποιείται το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση επισκιάζοντας άλλες πρωτοβουλίες. Ο Ζόραν Ζαεφ με τις δηλώσεις του κάνει την δουλειά ακόμη δυσκολότερη καθώς επαναφέρει καθημερινά το θέμα της εθνικής ταυτότητας και γλώσσας των Μακεδόνων. Δεν θα πρέπει, λένε στη Ν.Δ, να διαφεύγει της προσοχής οτι  σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε, το  40%  των ψηφοφόρων του Σύριζα, διαφωνεί με τη συμφωνία. 

Μπορεί η συμφωνία για το χρέος να λειτουργεί θετικά μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και να προσφέρει ένα πολιτικό επιχείρημα στην κυβέρνηση,  δεν παράγει  όμως υπεραξία καθώς η δυσμενής οικονομική κατάσταση των πολιτών ακυρώνει εν τοις πράγμασι το κυβερνητικό αφήγημα.

Ενδεικτικό του πανικού που επικρατεί στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια, θεωρούν στη Ν.Δ την σπουδή από χθες των διαρροών , ότι ο κ.Τσίπρας θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις. Φαίνεται ότι επιχειρείται αναστροφή των αρνητικών δεδομένων που αποσταθεροποιούν το κυβερνητικό οικοδόμημα, καθώς και η ΚΟ του Συριζα, βρίσκεται κυριολεκτικά στα κάγκελα, πιέζοντας και διαμηνύοντας ότι  οι βουλευτές δεν θα μπορούν να επισκεφτούν τις περιφέρειές τους.

Σε ένα εξαιρετικά δύσκολο πολιτικό περιβάλλον θα κινείται  η  κυβέρνηση  το επόμενο διάστημα, με τα περίφημα «αφηγήματά» της  να πέφτουν το ένα μετά το άλλο  στο κενό εκτιμούν στην Πειραιώς και προσθέτουν ότι αναμένουν «τσουνάμι» λάσπης και  πόλωσης. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα των προθέσεων του κυβερνητικού στρατοπέδου αναφέρουν  την καταγγελία για απόπειρα αποσταθεροποίησης της χώρας από επιχειρηματικά συμφέροντα και τη ΝΔ και την ιλαροτραγωδία του δήθεν εκφοβισμού βουλευτών των ΑΝΕΛ από ΝΔ και ακροδεξιούς, που αποκαλύφθηκε τελικά ότι ήταν ο Ρουβίκωνας…!