GOOGLE NEWS, ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ξεκίνησαν οι παραγγελίες για τις νέες Mercedes EQA 4X4

Η γερμανική εταιρία ανακοίνωσε την έκδοση δυο τετρακίνητων εκδόσεων compact SUV για την ίδια σειρά EQA.

Πρόκειται για την EQA 300 4MATIC με 168 kW και αυτονομία  400-426 χιλιομέτρων (WLTP) και την EQA 350 4MATIC με 215 kW και αυτονομία 409-432 χιλιομέτρων (WLTP). Μόλις ανακοινώθηκε η έκδοση των 4Χ4 ξεκίνησαν  και οι παραγγελίες. Ο  εξοπλισμός ακόμη και από τη στάνταρ έκδοση είναι ιδιαίτερα πλούσιος για τις EQA 300 4MATIC και EQA 350 4MATIC.

Τι περιλαμβάνει:

  • Προβολείς LED High Performance με το σύστημα προσαρμογής ακτίνας προβολέων Adaptive Highbeam Assist,
  • Πορτ μπαγκάζ με σύστημα EASY-PACK, με ηλεκτρικό άνοιγμα και κλείσιμο,
  • Ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών,
  • Ατμοσφαιρικό φωτισμό με 64 αποχρώσεις,
  • Καθίσματα με ρυθμιζόμενη πλευρική υποστήριξη τεσσάρων σημείων,
  • Κάμερα οπισθοπορείας για ακόμη καλύτερη ορατότητα και άνεση κατά τους ελιγμούς.

Ακόμη στον στάνταρ εξοπλισμό υπάρχει ο  διζωνικός, αυτόματος κλιματισμός THERMOTRONIC και ένα πολυλειτουργικό, σπορ δερμάτινο τιμόνι, το σύστημα infotainment MBUX (Mercedes-Benz User Experience) με δυνατότητα εκμάθησης και διαισθητικό χειρισμό, όπως και το σύστημα πλοήγησης με σύστημα «ηλεκτρικής νοημοσύνης».

Υπάρχουν δύο πρακτικά πακέτα εξοπλισμού.

Το πακέτο Advanced  επιπλέον του στάνταρ εξοπλισμού για την EQA  δύο οθόνες 10.25 ιντσών ενώνονται για να δημιουργήσουν ένα «Widescreen Cockpit». Ο οδηγός απολαμβάνει την υποστήριξη του συστήματος αναγνώρισης νεκράς γωνίας Blind Spot Assist, του πακέτου καθρεφτών και του πακέτου παρκαρίσματος με κάμερα οπισθοπορείας.

Το πακέτο Premium προσθέτει μία πανοραμική συρόμενη οροφή, το ηχοσύστημα Burmester surround  και το πακέτο παρκαρίσματος με κάμερα 360°.

Η  EQA διατίθεται προαιρετικά και στην έκδοση Electric Art της Mercedes-EQ. Αυτή η γραμμή εξοπλισμού περιλαμβάνει επίσης ξεχωριστές ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών καθώς επίσης και ένα σοφιστικέ χρώμα rosé gold  το οποίο τονίζει  την ταπετσαρία και τους αεραγωγούς.

Το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης

Ας δούμε πώς λειτουργεί το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης .Για τον εμπρός άξονα χρησιμοποιείται ένας ασύγχρονος κινητήρας. Ο ηλεκτροκινητήρας, ένα κιβώτιο σταθερής αναλογίας με διαφορικό, το σύστημα ψύξης και τα ηλεκτρονικά ισχύος δημιουργούν μία ολοκληρωμένη και πολύ συμπαγή μονάδα – το ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης (eATS).

Οι  EQA 300 4MATIC και EQA 350 4MATIC διαθέτουν ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης στον πίσω άξονα με έναν πρόσφατα εξελιγμένο, μόνιμα διεγερμένο σύγχρονο κινητήρα, ο σχεδιασμός του οποίου είναι ιδιαίτερα συμπαγής.

Αν θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες που όμως δεν χρησιμεύουν σε έναν οδηγό οι τεχνικοί της Mercedes διαφωτίζουν όσους θέλουν να μάθουν λεπτομέρειες για το σύστημα αυτό ότι  σε ένα μόνιμα διεγερμένο σύγχρονο κινητήρα, ο ρότορας του κινητήρα AC διαθέτει μόνιμους μαγνήτες. Οι μαγνήτες – και κατά συνέπεια και ο ρότορας – ακολουθούν το περιστρεφόμενο πεδίο εναλλασσόμενου ρεύματος στις περιελίξεις του στάτορα. Ο κινητήρας λέγεται ότι είναι σύγχρονος, επειδή ο ρότορας περιστρέφεται με τον ίδιο ρυθμό όπως το μαγνητικό πεδίο του στάτορα. Η συχνότητα προσαρμόζεται στην ταχύτητα που επιθυμεί ο οδηγός στους μετατροπείς συχνοτήτων των ηλεκτρονικών ισχύος. Τα πλεονεκτήματα αυτού του σχεδιασμού περιλαμβάνουν την υψηλή πυκνότητα ισχύος, την υψηλή απόδοση και τη συνέπεια όσον αφορά στην απόδοση.

Είναι όμως τεχνικές λεπτομέρειες που σχεδόν κανένας ιδιοκτήτης της νέας Mercedes δεν ενδιαφέρεται να μάθει. Εκείνο όμως που πρέπει να ξέρει ότι  σε αυτές τις τετρακίνητες εκδόσεις, η ισχύς ανάμεσα στον εμπρός και τον πίσω άξονα ελέγχεται έξυπνα 100 φορές το δευτερόλεπτο, ανάλογα με την κατάσταση οδήγησης.

Η φιλοσοφία της Mercedes-EQ είναι η βελτιστοποίηση της κατανάλωσης με τη χρήση του πίσω ηλεκτροκινητήρα όσο το δυνατόν πιο συχνά, ενώ ο ασύγχρονος κινητήρας στον εμπρός άξονα προκαλεί μόνο ελάχιστες απώλειες έλξης σε λειτουργία μερικού φορτίου.

Τι γίνεται στη χώρα μας με τις παροχές και πως γίνεται η φόρτιση

Η φόρτιση της μπαταρίας, χωρητικότητας 66,5 kWh, μπορεί να γίνει εξωτερικά είτε με εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) είτε με συνεχές ρεύμα (DC).  Στην περίπτωση της φόρτισης με εναλλασσόμενο ρεύμα και με τη συνδρομή του βασικού φορτιστή οχήματος των 11kW, ο χρόνος φόρτισης σε ένα wallbox ή σταθμό φόρτισης είναι λίγο λιγότερο από 6 ώρες (10-100% SoC). Με το βασικό σύστημα οχήματος φόρτισης συνεχούς ρεύματος και σε σταθμό ταχείας φόρτισης, η μπαταρία μπορεί να επιτύχει μια γρήγορη φόρτιση περίπου στα 30 λεπτά (10-80% SoC).

Παροχές και διευκολύνσεις για τους Έλληνες

Για όσους Έλληνες  επιλέγουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο Mercedes-ΕQ, smart-EQ ή ένα plug-in hybrid μοντέλο της Mercedes-Benz, η ελληνική εταιρία  τους ενημερώνει ότι αναπτύσσει διαρκώς υπηρεσίες και προϊόντα για την υποστήριξη των πελατών. Μέσω της  συνεργασίας με την Elpedison και του προνομιακού προγράμματος DriveGreen Welcome με πολλαπλά οφέλη για τους πελάτες, η Mercedes-Benz Ελλάς προσφέρει σημαντική επιδότηση για την αγορά ενός «έξυπνου» (intelligent) φορτιστή.

Καλύπτει τις ανάγκες φόρτισης της EQA στο σπίτι για έναν ολόκληρο χρόνο, επιδοτώντας την ηλεκτρική ενέργεια (εφόσον οι πελάτες διαθέτουν οικιακό μετρητή ρεύματος & έχουν συνάψει σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με την Elpedison).

Όσοι επιλέξουν την EQA σε οποιαδήποτε έκδοσή της, θα έχουν στη διάθεσή τους μία δωροεπιταγή αξίας 150€ για φόρτιση μέσω της υπηρεσίας Mercedes me Charge.

Με το Mercedes me Charge, έχουν πρόσβαση στο μεγαλύτερο δίκτυο φόρτισης του κόσμου σήμερα, το οποίο περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή περισσότερα από 175.000 σημεία φόρτισης AC και DC στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα είναι διαθέσιμα 71 σημεία φόρτισης, 3 εκ των οποίων είναι ταχυφορτιστές (DC) και με τον αριθμό τους να αυξάνεται συνεχώς. Με την εγγραφή τους στο Mercedes me Charge, οι πελάτες επωφελούνται από μία ενιαία & σταθερή τιμολόγηση.

Ας δούμε και τις τιμές που αυτό ενδιαφέρει όλους.

Η τιμή της EQA 300 4MATIC είναι 57.100 ευρώ ενώ η τιμή της  EQA 350 4MATIC είναι  59.900 ευρώ.

Η EQA 300 4MATIC, στην ελληνική αγορά, θα προσφέρεται και σε  μια ειδική έκδοση λανασαρίσματος που θα διαθέτει τη γραμμή εξοπλισμού AMG, με οπτικό πακέτο AMG στον εξωτερικό και εσωτερικό σχεδιασμό καθώς και το πακέτο εξόπλισμού Advanced. Με το πρόγραμμα «ΚINΟΥMΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ», η ειδική έκδοση λανσαρίσματος ΕQA θα κοστίζει 55.890 ευρώ.

Ειδικά για την Ελλάδα ο βασικός  εξοπλισμός των EQA 300 4MATIC και EQA 350 4MATIC διαθέτει ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών,προβολείς LED High Performance, επένδυση με συνθετικό δέρμα / ύφασμα, ατμοσφαιρικό  φωτισμό  64 χρωμάτων, κάμερα οπισθοπορείας, διζωνικό, αυτόματο κλιματισμό THERMOTRONIC , υποστήριξη μέσης 4 σημείων στα  καθισμάτα, MBUX multimedia σύστημα με 2 οθόνες 7.25 ιντσών,αυτόματη λειτουργία πόρτας χώρου αποσκευών,ενεργό σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας, ενεργή υποβοήθηση πέδησης, πακέτο φωτισμού και ορατότητας.ράγες οροφής αλουμινίου,καλώδιο φόρτισης 11kW για wallbox, καλώδιο φόρτισης για οικιακή πρίζα (σούκο).