GOOGLE NEWS, ΖΟΥΜΕ ΑΛΗΘΙΝΑ

Ξενοδόχος προειδοποιεί μέσω του Usay.gr: Ο ποιοτικός τουρισμός γυρίζει την πλάτη στην Σαντορίνη!

Η Σαντορίνη από μόνη της είναι ένα brand name. Αυτό από  μόνο του αρκεί για να πηγαίνει και καλά τουριστικά;

  • του Δημήτρη Γιαγτζόγλου 

Το usay.gr μίλησε με έναν νέο επιχειρηματία του νησιού. Τον Αντώνη Γάκη, ιδιοκτήτη ξενοδοχειακής μονάδας και περιβαλλοντολόγο.

«Ο τουρισμός φέτος είχε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Και δεν το λέω σαν παράπονο. Αλλά σαν μια πραγματικότητα. Είναι ένα σύνολο παραγόντων που συμβάλλει στο να παρατηρούμε μια πτώση στην ποιότητα των τουριστών. Ενώ ποσοτικά είμαστε περίπου στα ίδια. Αλλά φαίνεται πως ο ποιοτικός τουρισμός έχει αρχίσει και γυρίζει την πλάτη στην Σαντορίνη, αλλά μάλλον και γενικότερα στην Ελλάδα. Σε ότι έχει να κάνει με το νησί μας οι ελλείψεις σε υποδομές είναι πολλές. Το λιμάνι, το αεροδρόμιο, το οδικό δίκτυο, έχουν τεράστια προβλήματα. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι βλέπουμε ολοένα περισσότερους τουρίστες με ένα σακίδιο στον ώμο, με τις νυχτερινές πτήσεις να κατακλύζουν το νησί. Κανείς φυσικά δεν λέει να μη έρθουν. Αλλά έχουν αρχίσει και δημιουργούν ένα τουριστικό ρεύμα, το οποίο κάνει εκείνους που θέλουν και απαιτούν έναν περισσότερο ποιοτικό τουρισμό να κοιτάζουν σε άλλες κατευθύνσεις».

Όπως τονίζει ο συνομιλητής μας «αυτή η πτώση είναι ευδιάκριτη στα πολυτελή πεντάστερα ξενοδοχεία της Σαντορίνης, στα «καλντεράτα» όπως τα λέμε. Είναι η δεύτερη χρονιά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και σε τέτοιο βαθμό. Ξενοδοχεία πολυτελείας που είχαν πολύ υψηλές τιμές ακόμη και 1.500 την βραδιά τώρα τις έχουν ρίξει ακόμη και στο μισό. Τιμές που για κάποιον Έλληνα είναι εξωπραγματικές, για κάποιους πάμπλουτους ξένους τουρίστες δεν είναι κάτι απαγορευτικό. Και παρά την μείωση των τιμών διαπιστώνουμε ότι η ζήτηση δεν είναι αυτή που ήταν κάποτε. Βέβαια και από την άλλη το γεγονός της άναρχης δόμησης έχει αυξήσει πολύ την προσφορά δωματίων στο νησί. Υπάρχουν περισσότερα καταλύματα και οι τιμές πέφτουν».

Το θέμα πάντως της άναρχης οικοδόμησης στην Σαντορίνη είναι μεγάλο, επιμένει ο συνομιλητής μας. «δεν είναι μόνο η Καλντέρα που έχει χτιστεί τόσο πολύ. Είναι το ότι χάνεται και ο κάμπος σιγά σιγά. Χάνονται οι αμπελώνες της. Η Σαντορίνη έχει ένα υπέδαφος με χαρακτηριστικά επικίνδυνα για να σκάβεις και να χτίζεις. Το νησί δεν είναι μόνο η Καλντέρα, είναι και η υπόλοιπη φυσική της ομορφιά. Φανταστείτε ότι εδώ υπάρχει μόνο ένας υπάλληλος στην πολεοδομία. Τι να κάνει μόνος του. Και φυσικά κάποιοι βολεύονται με αυτή την κατάσταση».

Πολύ μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε φέτος μετά από μία έντονη κακοκαιρία και τις καταστροφές που αυτή προκάλεσε στο λιμάνι της Σαντορίνης.

«Ποτέ δεν ήταν λιμάνι. Έχουμε μόνο ένα μόλο και τα πλοία περιμένουν από έξω. Κάτι σαν την δεκαετία του ΄70. Κι όσο για το οδικό δίκτυο; Τεράστιο το πρόβλημα. Για μια διαδρομή που τον χειμώνα κάνεις το πολύ τρία λεπτά, το καλοκαίρι θες πάνω από μισή ώρα από την κίνηση. Σαν να φεύγεις από τον Πειραιά  και αν μην πηγαίνεις σε ένα νησί, αλλά πάλι στην κίνηση του Πειραιά.»

Παρόλα αυτά ο Σεπτέμβριος είναι ένας πολύ καλός μήνα για να επισκεφθεί κάποιος Έλληνας την Σαντορίνη. «Και πιο ήσυχα είναι και πιο φθηνά και πιο αυθεντικά αλλά και μια και μια καλή ευκαιρία να ανακαλύψει κανείς τα κρυμμένα της χωριά.»