ΚΟΙΝΩΝΙΑ

12.000 αιτήσεις διαγραφής σε μια ημέρα

Google

 

12.000 αιτήσεις ευρωπαίων πολιτών δέχτηκε η google, οι οποίες ζητούν να διαγραφούν δεδομένα που τους αφορούν, κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας της σχετικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο AFP οι αιτήσεις κατατέθηκαν την Παρασκευή, πρώτη ημέρα κατά την οποία η  google προσέφερε στο κοινό τη δυνατότητα να ζητήσει τη διαγραφή αποτελεσμάτων αναζήτησης, που σχετίζονταν με το όνομά τους, από τη μηχανή αναζήτησης της εταιρείας.

Η ενσωμάτωση της σχετικής δυνατότητας έγινε μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κατά την οποία αποφάνθηκε υπέρ ενός Ισπανού πολίτη που ζητούσε να διαγραφούν τα αποτελέσματα αναζήτησης σχετικά με το όνομά του και μία υπόθεση άσκησης δικαιώματος κατασχέσεως λόγω υποθήκης.

Το σκεπτικό της απόφασης προέβλεπε ότι αφού η υπόθεση της κατάσχεσης λύθηκε, το όλο θέμα θα έπρεπε να «ξεχαστεί», τουλάχιστον σε επίπεδο ηλεκτρονικών αναζητήσεων.  Η Google ανταποκρινόμενη στην εν λόγω απόφαση δημιούργησε μία ηλεκτρονική φόρμα την οποία ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για ανάλογα αιτήματα.

Σύμφωνα με την εταιρεία το κάθε αίτημα θα εξεταστεί ξεχωριστά ώστε να διαπιστωθεί αν καλύπτονται τα κριτήρια της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ώστε να απαντήσει θετικά ή αρνητικά. Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί το χρονικό περιθώριο που θα υπάρχει για να αφαιρεθούν οι σύνδεσμοι που αφορούν έναν πολίτη που η αίτησή του έχει εγκριθεί.